A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 12 millió forint bírságot szabott ki a Dreher Sörgyárak Zrt.-re, és megfelelési program kialakítására kötelezte. Az ok, hogy a GVH vizsgálata feltárta, hogy a sörgyártó cég a törvényi tilalom ellenére olyan szerződési feltételekkel kötött megállapodást egy budapesti vendéglátóhellyel, amely szinte kizárólagosságot eredményezett annak sörválasztékában. […]
Címke: vendéglátás
Nem lesz egyensúly: tovább alakulnak az elképesztően magas műtrágyaárak 2023-ban
A műtrágyák árnövekedése több tényezős: felfelé hajtja az árakat a megemelkedett gázárak, a rendelkezésre álló gázmennyiség szűkössége, az import jelentős csökkenése és a hazai termelés visszaesése is. […]
Szorult helyzetben a francia csigatenyésztők
Az éticsiga fogyasztása egy olyan kulináris különlegesség, mely Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kötődik. A francia csigatenyésztők számára a tavalyi év kétségbeejtő volt. A koronavírus-válság miatt a turisták hiánya és az éttermek bezárása már év közben is jelentős visszaesést eredményezett a fogyasztásban, és a karácsonyi vásárok is leálltak, ami szintén rosszat tett az ágazatnak. […]
Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhet a hús ára
Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelenek lesznek érvényesíteni. Ez a drágulás pedig a takarmány- és húsipar szakértői szerint elkerülhetetlenül elér a fogyasztókig is. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszik ki a takarmányok, a drágulás jelentős költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. […]
Veszélyes helyzetbe sodródhat az amerikai agrárium a vendéglátás miatt
A vendéglátóipar lezárásával az Egyesült Államok termelői a mezőgazdaság minden területén komoly, a jelen körülmények között eladhatatlan készletekkel és bevételkieséssel küzdenek. Általános probléma, hogy a mezőgazdaság működése nagyban függ az éttermektől, amelyek a koronavírus járvány miatt zárva vannak, korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve az USA-ban egyre inkább növekvő fertőződési adatok hatására újabb kiesések várhatók. A gazdák szeretnék, ha az állam kimentené az éttermeket, így nekik is megmaradhatna az esélyük, hogy eladják a terményeiket. […]
A túlkínálat miatt az önköltség alá esett a magyar csirke felvásárlási ára
A turizmus és vendéglátás leállásával túlkínálat alakult ki, így Magyarországon már alacsonyabb a csirkehús ára, mint amennyibe az előállítás kerül. Az árzuhanás miatt a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől. A helyzetet ráadásul a madárinfluenza is súlyosbítja. A jelentős áresést az ágazati szakmai szervezetek a hazai terméktanács egyetértésével a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék. […]
Nem tudják eladni, ezért több millió tonna friss árut semmisítenek meg
Nem kell már annyi friss áru az amerikaiaknak, mint a járvány előtt. A termékek legnagyobb felvevőpiaca eddig az éttermi fogyasztás és a közétkeztetés volt. […]
Az elbocsátott vendéglátósok szedhetik le a hazai gyümölcsöt
A bajból a vendéglátásban állás nélkül maradt dolgozók húzhatják ki a gazdákat, feltéve, ha hajlandóak is rá. […]