Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni.

A Napi.hu írta meg, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül működő hagyma munkacsoport a hazai hagymatermesztők nagy részét tömöríti. A csoport hiánypótló szerepet tölt be a piacszervezésben és a termelés hatékonyabbá tételében. Alapvető cél, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt forgalmazzák, illetve, hogy a magyar termék a jelenleginél tovább legyen elérhető. A vöröshagymát a fogyasztók a korábbi évtizedek gyakorlatától eltérően ma már friss termékként vásárolják, így a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A kereskedelemben ugyanakkor jelen vannak a nagy európai hagymatermelő országok termékei is, így egész évben holland, lengyel, osztrák és német árukkal kell versenyezni.

A NAK szerint tenni kell azért, hogy a magyar hagyma hosszabb ideig legyen kapható
A NAK szerint tenni kell azért, hogy a magyar hagyma hosszabb ideig legyen kapható

Így lehetne fokozni a magyar hagyma tárolhatóságát

A magyar vöröshagyma versenyképességének javításához a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás bővítése is szükséges, hogy a minőség megfelelő maradjon a betakarítástól 6-7 hónapon keresztül a piaci igényeknek. Az is cél, hogy ne kelljen gyorsan értékesíteni az ősszel felszedett hagymát. Ehhez olyan tárolókapacitásokat kell kiépíteni, amelyekkel a hagyma minősége január helyett márciusig, vagy áprilisig megőrizhető. A hazai hatékonyságnövelést az összehangolt tevékenység, a közös tárolás, kiszerelés és értékesítés segítheti. A technológiában is fejlesztésekre van szükség; legfőképp a betakarításra, a növényvédelemre, a gyomirtásra, a tápanyag-utánpótlásra és az öntözésre vonatkozólag.

A NAK hagyma munkacsoportja már elfogadta a magyar hagyma hazai piaci részesedés-növelésének programját

Ennek megvalósítása esetén növelhető lenne a hazai hagymával lefedett értékesítési időszak hossza. A program elemei közé tartozik a megfelelő fajtaválasztás, a munkacsoport a 2020-as évre egy független vöröshagyma fajtakísérletet is előkészített, melyet megbízás alapján a Nébih fog elvégezni. További terv egy információs adatbázis létrehozása termelőkről, termelésről, tárolásról és értékesítésről (Hagyma bank), erről már megkezdődtek az előzetes tárgyalások.

Állami támogatást szeretnének a hagymatermesztők

Az érdekeltek arról is tárgyalnának, hogy kormányzati fejlesztési támogatás indítására van szükség a betakarítás gépeinek korszerűsítésére és a tárolási körülmények javítására, valamint fontos a kedvező finanszírozási lehetőségek megteremtése a termesztés, a támogatások, és az önerő előfinanszírozásának biztosítására. Továbbá el kellene indítani egy kormányzati marketing programot is hagyma fogyasztásának ösztönzésére – közölte a NAK.

A világon a legtöbb, 24 millió tonna hagymát Kína állítja elő, India a második 19 millióval Egyiptom, és az Amerikai Egyesült Államok pedig a harmadik 3-3 millió tonnával. Hollandia 1,4 millió, Spanyolország 1,3 millió, Ukrajna pedig 1 millió tonna hagymát termelt 2017-ben, ezzel ők voltak a legnagyobb európai termesztők. Hazánk Európában a 17. helyen áll a hagymatermesztés mennyiségi rangsorában.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma... A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év ...
Jó az idei hagymatermés Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak. Van, aki a betakarítással már végzett és az é...
Néhány gondolat a póréhagymáról A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vörösha...
Pompás virág, markáns illat A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagy...
Nem vicc: 50 mázsa csicsóka ingyen Zöldségfélékkel nehéz kereskedni, mivel rendszerint gyorsan romló termékekről van szó. Viszont a kevésbé romlandó, hosszabb ideig eltartható zöldségek...
Fellélegezhetnek a hagymatermesztők, munkacsoport ... A hagymatermesztésnek hazánkban komoly múltja van – gondoljunk csak a makói hagymára. Az ágazat versenyképessége azonban még így sem elég erős. A növe...