Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni. […]

Tovább…

Hagyma információs bank segítheti a magyar termesztőket az érvényesülésben

Kis mennyiségben még kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, a termelők közepes hozamra számítanak. A magyar hagymatermesztés az éves 10-12 kg/fős fogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni. A hazai termelők a jövőben hagyma információs bank létrehozását tervezik. Ezzel és technológiai fejlesztésekkel is javítanának az importtal szembeni arányon, illetve a hazai ellátás biztonságán. […]

Tovább…

Bőséges a vöröshagymatermés, olcsóbb lesz a halászlébe

Az EU-ban 2016-ban bőséges hagymatermést takarítottak be, ezért a hagyma ára csökkent. 2017-ben az előző évről áthúzódó készletek nyomást gyakoroltak a piacra. Ez az árak zuhanását okozta. Az előzetes becslések szerint 2017-ben várhatóan 1 százalékkal csökkenhet az uniós vöröshagymatermés az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a minősége gyengébb lesz. Magyarországon az átlagosnál jobb hagymatermést várnak mennyiségben és minőségben egyaránt. […]

Tovább…