A takarmányozás hiányát jól pótolhatja a szőlőtörköly

A szárított, majd megőrölt szőlőtörköly energiatartalmát és ízét kis mennyiségű melasz hozzáadásával lehet fokozni, mész hozzáadásával pedig a pektineket lehet megkötni, és emelni a pH-t. Silózáskor arra kell figyelni, hogy a vízben oldódó szénhidrátok és az etanol jelenléte nem segíti a tejsavas erjedést, így tejsavbaktérium-oltóanyag hozzáadására lehet szükség.  […]

Tovább…

Új intézkedések és megnövelt támogatási keret a borászok javára

Több mint 24 milliárd forint jutott eddig az ágazat egyik legnagyobb forrását jelentő borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésére fókuszáló támogatásokra. A fejlesztések 2024-ig a borágazat Nemzeti Támogatási Programjából, majd 2024-től Magyarország Stratégiai Tervében betervezett jelentős forrásokból folytatódhatnak tovább. […]

Tovább…

Szellőztetéssel és gázérzékelő riasztóval a gyilkos mustgáz ellen

Európa egyik legkorábban érő borszőlője a csabagyöngye, amelyből már szep­tember végére elkészülhet és palackokba kerülhet a bor. Ezt a fajtát követi a divatos Irsai Olivér, majd a többi fehér- és kékszőlő. A szüret megindult, a Balaton déli oldalán javában tart a korai fajták betakarítása. Az örömteli eseménysorozat kezdetén azonban kellő óvatosságot kell tanúsítani –, hogy ne öljön a pince! […]

Tovább…

Két elfelejtett csodabogyó, amelyik fittyet hány az aszályra

A kertünkbe ültetett növényeket – zöldséget, gyümölcsöt – általában az aktuális divat szerint választjuk ki. Pedig fontosabb szempont lehetne a hasznosságuk és az, mennyire alkalmazkodtak a hazai körülményekhez. Hisz akkor lehet csak igazán költséghatékony a termesztésük, és a termésükben is örömünket leljük majd szüreteléskor. […]

Tovább…

Az aszály ellenére van remény a jó és kiváló mennyiségű szőlőtermésre

A 2022-es évre – most már kijelenthető – az aszály éveként fogunk emlékezni. De amíg a szántóföldi növénykultúrákban komoly károkat okoztak a hőhullámok és a tartós csapadékhiány, a szőlő esetében még korai lenne bármit mondani. Bár a forró, száraz időjárás embert, állatot és növényt egyaránt megviselt, a szőlőnél még van remény arra, hogy minőségileg és mennyiségileg kiemelkedő termést hozzon. […]

Tovább…

Modern variáció acélcsarnokra: borászat

Magyarországon immáron 31 éve épülnek könnyűszerkezetes acélcsarnokok a Frisomat hidegen hengerelt szerkezeteivel. Ezek az épületek mára kinőtték általános értelemben vett ipari és mezőgazdasági funkcióikat, hiszen egyre több vállalkozás lát fantáziát az acélban, mint építőanyagban. Végeredményként pedig rendkívül egyedi létesítmények születhetnek. Alábbiakban nézzünk meg közelebbről egy igazi – most még – kiaknázatlan kategóriát: a borászatokat. […]

Tovább…

Válaszút előtt a magyar borászatok: hatékonyságnövelés és megújulás kell a sikerhez

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának budapesti sajtórendezvényén. Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás a HNT szerepét emelte ki az ágazat működtetésében. […]

Tovább…