Szellőztetéssel és gázérzékelő riasztóval a gyilkos mustgáz ellen

Európa egyik legkorábban érő borszőlője a csabagyöngye, amelyből már szep­tember végére elkészülhet és palackokba kerülhet a bor. Ezt a fajtát követi a divatos Irsai Olivér, majd a többi fehér- és kékszőlő. A szüret megindult, a Balaton déli oldalán javában tart a korai fajták betakarítása. Az örömteli eseménysorozat kezdetén azonban kellő óvatosságot kell tanúsítani –, hogy ne öljön a pince!

Évente ősszel sajnos több ember is meghal a pincéjében, az ok: mustgázmérgezés – írja Gazdanet rovatában a szabadfold.hu. A mustgáz, pontosabban a szén-dioxid komoly veszélyt jelent. Szintelen, szagtalan, azaz érzékszerveinkkel fel nem fogható, ráadásul nehezebb a levegőnél. A hordókban erjedő must termeli: a cukor alkohollá való átalakulásakor szabadul fel jelentős mennyiségben. Egy liter must 42 liter mustgázt termel. Ez minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz – hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A pincék alsó szintjén halmozódik fel a mérgező anyag, kiszorítva onnan az oxigénnel telt levegőt
A pincék alsó szintjén halmozódik fel a mérgező anyag, kiszorítva onnan az oxigénnel telt levegőt (Fotó: Pixabay)

Szinte azonnal bekövetkezik a rosszullét

A pincék alsó szintjén halmozódik fel a mérgező anyag, kiszorítva onnan az oxigénnel telt levegőt. A gáz a belélegzés után az oxigén helyett kötődik a hemoglobinhoz, oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Nagy mennyiséget beszippantva szinte azonnal bekövetkezik a rosszullét, a pincében lévő ember összeesik, és még több mustgázt lélegez be, ami aztán rövidesen fulladásos halált okoz.

Ezért egyedül soha ne menjünk a borospincébe a must forrását ellenőrizni. Hagyományos fogás, hogy égő gyertyát kell csípőmagasságban tartani, s ha az elalszik – mivel a szén-dioxid ebből a rétegből már kiszorította az égéshez szükséges oxigénes levegőt –, azon­nal el kell hagyni a teret!

A szakértők nem javasolják a gyertya használatát

A pincét muszáj átszellőztetni, ha kell, akkor elszívókat, ventilátorokat vessünk be erre a célra. Egyébként a szakértők nem javasolják a gyertya használatát: a lángját ugyanis általában csak a 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben már a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

A nagy pincészetek gázérzékelő riasztókat használnak, a huzamosabb, felszín alatti munkavégzéskor személyi gázkoncentráció-mérő készüléket alkalmaznak. Továbbá érdemes felhívni mások figyelmét is a veszélyre, a must forrásának idején táblákat, feliratot kirakni a pincére.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik Tegnap már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az i...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Gyengébb szőlőtermés, alacsonyabb árak a szekszárd... Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Sikeres a borokra bevezetett új ellenőrző jegy Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendele...
Megjelent az Agrárágazat Szőlő és Bor különszáma!... Az új évre friss lendülettel, megújult tartalmakkal és tematikus különszámokkal készül az Agrárágazat. Először a szőlőtermelő, az amatőr és profi borá...