Két elfelejtett csodabogyó, amelyik fittyet hány az aszályra

A kertünkbe ültetett növényeket – zöldséget, gyümölcsöt – általában az aktuális divat szerint választjuk ki. Pedig fontosabb szempont lehetne a hasznosságuk és az, mennyire alkalmazkodtak a hazai körülményekhez. Hisz akkor lehet csak igazán költséghatékony a termesztésük, és a termésükben is örömünket leljük majd szüreteléskor.

A HellóVidék által ismertetett két őshonos magyar gyümölcs az extrém időjárási körülményeket is jól bírja, ráadásul bogyóik rendkívül hasznosak az egészségünknek is.

A mintegy 2 méter magas bokrokon termő bogyók augusztus-szeptember folyamán érnek, C-vitamint, karotinoidokat, antociánokat és pektint tartalmaznak
A mintegy 2 méter magas bokrokon termő bogyók augusztus-szeptember folyamán érnek, C-vitamint, karotinoidokat, antociánokat és pektint tartalmaznak (Fotó: Pixabay)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megosztott arról egy tanulmányt még júliusban, hogy a Dunától keletre a 200 millimétert sem érte el a féléves csapadék. A tanulmányban kitértek arra is, hogy általában is 150-200 milliméterrel csapadékosabb a délnyugati országrész, mint a délkeleti. Az aszály a legdurvábban tehát a magyar Alföldet sújtja hazánkban.

Ha van saját kertünk, mi magunk is sokat tehetünk a ház körüli mikroklímáért. Ehhez bizony nagyban hozzájárulnak az általunk ültetett növények: a fák és cserjék is. Érdemes olyanokat választanunk, amelyek a szélsőséges időjárást is jól bírják, tehát az extrém szárazságot, a csapadékot, de a telet is átvészelik. Ezek nemcsak a levegőt tisztítják körülöttünk, de a termésük is rendkívül hasznos táplálék- és vitaminforrás. Lekvár vagy szörp is készíthető belőlük, de van, amelyik pálinkaként is verhetetlen.

A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem éri el a kívánatos mennyiséget. Ez a minimálisan 400 g, fél kg lenne fejenként. Pedig jó, ha tudjuk, hogy hazánkban rengeteg vadon termő gyümölcsféle van, ami fogyasztható is, de akár a kiskertünkben is elültethetjük.

A vitamin- és ásványianyag-ellátottság alappillérei a zöldségek és a gyümölcsök. Ezek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, segíthetnek akár betegségek megelőzésében is. Fogyasztásuk elhagyásával hiánybetegségek léphetnek fel, nem beszélve kiemelkedő rosttartalmukról, ami az emésztésért és az immunrendszer jó állapotáért felel – nyilatkozta korábban Győrffy Balázs, a NAK elnöke a HelloVidéknek.

Íme két elfeledett, valójában őshonos gyümölcs, amelyek igénytelenek – bármilyen talajban megteremnek –, a hőmérsékleti szélsőségeket, így az aszályt is jól viselik, és rendkívül hasznosak.

1. Borbolya

Ez az őshonos gyümölcs igénytelen, bármilyen talajban megterem, olcsón vagy akár ingyen beszerezhető, ám annál hasznosabb. Ráadásul a gondozására sem kell sokat fordítanunk, elég betakarítanunk a termést nyár végén, kora ősszel.

A mintegy 2 méter magas bokrokon termő bogyók augusztus-szeptember folyamán érnek, C-vitamint, karotinoidokat, antociánokat és pektint tartalmaznak. A sportolók barátja is ez a dekoratív bogyótermés, hisz segíti a tápanyagok felszívódását, serkenti az emésztést, és az izomgyulladást is csökkenti. A bogyók érési ideje a borbolya típusától függően szeptembertől november elejéig tart.

Az emésztési problémákkal küzdők természetes orvosságként fogyasztották. Antibakteriális és fertőzésgátló hatása a szakemberek körében közismert, görcsoldóként pedig máj- és epebántalmak esetén is javallott.

A gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak C-, E -vitamint, szerves savakat, valamint berberint, egy természetes alkaloidot, amelyet széles körben használnak a hagyományos és a népi gyógyászatban. Ezenkívül a borbolya jó méznövény – a méz élénk aranysárga színt és finom kellemes aromát kap.

Felhasználása:  A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe is tehetjük. Az első fagyok után gyűjtött termések nem olyan savanyúak, mint a korábbiak. Ha ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell tisztítani a kocsányuktól, kipréselni, vigyázva arra, hogy a magvai ne kerüljenek a lébe, mivel azok keserűek, és azzá teszik a szörpöt is.

Gyűjtési ideje: termését augusztus-szeptemberben gyűjtjük. A gyűjtés a tövisek miatt nem kellemes. A termés azonban a bokron hónapokig eláll, amúgy sem használunk fel egyszerre nagyobb mennyiséget magas savtartalma miatt, így könnyen gyógyuló sebeinket a következő gyűjtésig kiheverhetjük. A cserje más részeit mérgező hatása miatt ne használjuk fel.

2. Arónia, avagy fekete berkenye

Mind közül a leginkább elfeledett gyümölcsünk a berkenye, gyakorlatilag teljesen eltűnt a kertekből, vagy ha van is valahol, a legtöbben nem tudják, hogy nemcsak őszi kertünket varázsolja gyönyörűvé színpompás lombkoronájával, hanem a gyümölcse is fogyasztható, sőt rengeteg jótékony hatással bír.

Már a második évben megjelenik rajta a sötétlila színű termés. 4-5 éves korában 5-7 kg termést ad egy-egy bokor. Betakarítás után hónapokig tárolható hűtőszekrényben
Már a második évben megjelenik rajta a sötétlila színű termés. 4-5 éves korában 5-7 kg termést ad egy-egy bokor. Betakarítás után hónapokig tárolható hűtőszekrényben (Fotó: Pixabay)

A növény maga rendkívül mutatós. Lombhullató. Tavasz közepén hozza megszámlálhatatlan fehér színű virágát. Virágfelhőt alkot minden bokor, amiből nagy mennyiségű gyümölcs lesz ősszel. Rendkívül bőtermő. Már a második évben megjelenik rajta a sötétlila színű termés. 4-5 éves korában 5-7 kg termést ad egy-egy bokor. Betakarítás után hónapokig tárolható hűtőszekrényben.

Ősszel a lombja a vörös, narancssárga, sárga és a zöld minden árnyalatában ragyog. Egyik legkedveltebb fajta az Aronia „Nero”, a kertészetekben viszonylag olcsón, 300-400 forintért hozzá lehet jutni az egyéves, 25-30 centiméteres tövekhez, amelyek aztán kiültethetőek a kertbe. Gyönyörű sövény is alakítható belőle, termesztése nagyon könnyű. Tűri a szárazságot, de a hirtelen nagy eső sem árt neki. Teljesen fagyálló.

A fekete berkenye jól mutat a kertben, üde színfolt lehet, de a termése is nagyon egészséges, lekvár készíthető belőle, szörpnek is nagyon finom. A növény állja a fagyot, de a szárazság sem pusztítja el, jól tűri a szélsőségeket, így most különösen megfontolandó lehet az ültetése. Ha valaki figyelmesen elolvassa a gyömölcslé-készítmények leírását, akkor összetevőként egyre többet tesznek aróniát ezekbe, sőt egy ideje vannak olyanok, amelyke csak aróniát, vagyis fekete berkenyét tartalmaznak – ismertette az előnyeit Porkoláb Antal kertész.

Gyümölcsének számos, az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van. Ezek közül mindenekelőtt gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelni. Íze nyersen savanyú, azonban számos vitamint tartalmaz.

A berkenyebokor másfél-két méter magasra is megnőhet, augusztus végén, szeptemberben érik kékesfekete színű, nyersen kissé fanyar, savanykás gyümölcse, ami feldolgozva dzsemnek vagy szörpnek kiváló ízű. Valamikor nagyon híres volt a berkenye pálinkája is, újabban ismét kezdik felfedezni, 2019-ben az év legjobb pálinkája díjat elnyerő 1 Csepp Pálinka fekete berkenyéből készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nehéz helyzetben a kukoricaföldek Nem jön jól az újabb hőhullám a kukoricának. Száradnak az alsó levelek, a felső levelek pedig összesodródnak. Mi lesz így a terméssel? Szemmel láthat...
Nagy károkat okozott az esőhiány a Jászságban Az őszi talaj előkészítés és a vetések szempontjából értékelhető az a csapadék, ami néhány nappal ezelőtt a Jászságba érkezett, a tavaszi vetéseknek m...
A szeder is megérezte az aszályt Egyre többen keresik a vadgyümölcsöket az utóbbi évek adatai alapján. Vadkörte, kökény, erdei szeder, berkenye, mind-mind a legkiválóbb pálinkaalapok ...
Jóval kevesebb gyümölcs termett idén, mint tavaly... A becslések és az adatok szerint mintegy harmadával, 30 százalékkal kevesebb gyümölcs termett az idén mint tavaly. Nem is csoda ez, a múlt évben rekor...
A zalai kukorica java már a raktárakban van Zala megyében a végéhez közelednek a betakarítási munkák. Az eddigi információk szerint a 40 ezer hektáron termelt kukorica több mint 90 százaléka már...
Dél-Szudánban kaotikus a helyzet – mi lehet az ok?... Általában sem egyszerű a helyzet Afrikában, de idén még nehezebb időszakra számíthatnak az ott élők. Súlyosbodik az élelmiszerhiány és egyéb ellátási ...