A hazai mezőgazdaságigép-gyártás fejlesztési eredményeinek megbecsülése és a korszerű hazai gyártmányok iránti bizalom növelése érdekében alapították meg „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat. A szakújságírókból, szakértőkből álló zsűri 12 hazai gyártású és fejlesztésű gépet szemlézett a Bábolnai Gazdanapok nyitónapján. Idén olyan magas színvonalú volt a hazai gyártás, hogy három gépet is díjaztak. […]
Agrárkommunikáció
Azért hiánycikk a cukor, mert az árstop miatt többet vesznek az emberek?
Sok boltban hetek óta hiánycikk a kristálycukor. Egy budapesti boltban azt sem tudják, mikor kapnak legközelebb. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ez azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot. A kormány – ahogy a sok helyen szintén hiányzó tejekkel kapcsolatban – most is azt írta, ellenőrizni fogják, kaphatók-e az árstopos termékek. […]
Orosz tudósok baromfiak mikrobióta-adatbázisának létrehozását tervezik
Orosz tudósok egy csoportja megkezdte a hazai baromfiállomány körében gyűjtött bélmikrobiom-adatbázis létrehozását, hogy jobban megértsék az antibiotikumok használatának hatását, és javítsák a takarmányozás hatékonyságát az oroszországi baromfiiparban. A projekt állítólag elősegíti az „Orosz Föderáció biológiai biztonságáról szóló” orosz törvényben meghatározott célok elérését. […]
Fémdarabkák lehetnek három francia sajtban – ha megvette, ne egye meg!
országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen.
A hivatal küldetése a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása a termőföldtől az asztalig, a cél, hogy a vásárló kizárólag minőségi élelmiszerrel találkozzon. […]
Ivási magatartás és szokások: az egészségi állapot romlásának jelei a sertéseknél
A kereskedelmi sertéseknél a károsodott egészségi állapot jelentős antimikrobiális szerfogyasztáshoz vezet, és aggodalomra ad okot mind a jólét, mind a termelékenység tekintetében. Az egészségügyi és jóléti problémák korai felismerése lehetővé teszi az időben történő beavatkozást, csökkenti a megbetegedési és elhullási arányokat, és javítja a sertések általános jólétét […]
Antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben táplálkozásmenedzsmenttel
Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a Poultry World testvérkiadványa, az All About Feed szemináriumot rendezett, amelyen szakértők a takarmányozással és annak az antibiotikum-csökkentésben betöltött szerepével foglalkoztak. […]
A rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat
Az Európai Unió a közelmúltban három rovarfajt talált emberi fogyasztásra alkalmasnak – új élelmiszerként nyilvántartásba vették ezeket. Az entoveganizmus, azaz rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat… Vagyis Európában is elterjedhet a rovarevés, adminisztratív akadálya nincs. Az élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska. […]
Hazai tejtermelés: nem sok jót remélnek a piaci szereplők
A szarvasmarha- és tejágazat lehetőségeiről és a takarmányozási dilemmákról folyt az eszmecsere Hajdúböszörményben a Kelet-magyarországi Agrárfórumon. Elhangzott, hogy voltak nagyon jó és rossz évei is a többek által a mezőgazdaság nehéziparának nevezett ágazatnak. Viszont majdnem nálunk a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára az Európai Unióban, és ez igen nehéz helyzetbe hozza az ágazatot. […]