Azért hiánycikk a cukor, mert az árstop miatt többet vesznek az emberek?

Sok boltban hetek óta hiánycikk a kristálycukor. Egy budapesti boltban azt sem tudják, mikor kapnak legközelebb. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ez azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot. A kormány – ahogy a sok helyen szintén hiányzó tejekkel kapcsolatban – most is azt írta, ellenőrizni fogják, kaphatók-e az árstopos termékek. 

Az RTL Klub Híradónak küldött nézői felvételen jól látszik, hogy az egyik budapesti üzletben üresen állt a cukros polc. A felvétel beküldője azt írta, hogy csak a sokadik üzletben tudott vásárolni. Az egyik helyen az eladót is megkérdezte mi okozza a hiányt. Az erről készült felvételt is elküldte a híradónak. – Nem tudjuk, mikor kapunk egyáltalán. A központba sem érkezik be. Beszállítási nehézségek adódtak az egész hálózat szintjén. Mi nem is rendelhetünk már. Amikor kapunk a központtól leosztást, akkor van. – mondta a boltos.

"Nem tudjuk, mikor kapunk egyáltalán. A központba sem érkezik be. Beszállítási nehézségek adódtak az egész hálózat szintjén. Mi nem is rendelhetünk már"
“Nem tudjuk, mikor kapunk egyáltalán. A központba sem érkezik be. Beszállítási nehézségek adódtak az egész hálózat szintjén. Mi nem is rendelhetünk már” (Fotó: Pixabay)

Több volt a beszerzési ár, mint amennyiért el lehetett volna adni

Hasonló helyzetről számolt be a Baranya megyei Diósviszló kisboltjának tulajdonosa is, de szerinte a gondok már az árstop bevezetésekor látszottak.

– A cukrot most nagyon-nagyon nehéz beszerezni. Nagykereskedésekben jóval drágábban tudtuk beszerezni, már a hatósági ár bevezetésekor. Több volt a beszerzési ár, mint amennyiért nekünk kellett volna adni – mondta el Balogh-Gál Erika. Hozzátette, sokszor a nagyobb üzletláncoknál próbálják beszerezni a cukrot, de 3 hete a környékükön is alig lehet kapni.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint évek óta egyre kevesebb cukrot állítanak elő Európában, így Magyarországon is. A keresletet azonban mindig ki tudták elégíteni. Az elnök szerint most azért hiánycikk több helyen a cukor, mert a januárban bevezetett árstop miatt többet vesznek az emberek.

– Megítélésem szerint a hatósági ár úgy befolyásolja a cukorral kapcsolatos ellátást, hogy alacsony áron kapható a cukor – mondta Dorogi Árpád, aki szerint ez megnövelte a keresletet. Hiszen az emberek arra számítanak, hogy ezt az időszakot követően lényegesen magasabb áron tudják beszerezni ezt a terméket. Ismert, hogy a cukor korlátlan ideig tárolható, és önmagában ez a kedvező alacsony ár megnövelte a keresletet.

A kormány vizsgálja

Korábban beszámoltunk arról, hogy az ország számos boltjában hiánycikké vált a hatósági áras tej is. Ahogy akkor, úgy most is azt válaszolta a kormány, hogy vizsgálják, ha egy árstopos termékekből a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére.

Azt is hozzátették, hogy „a jelenlegi ársapka október 1-jéig van érvényben, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek majd az árstopok ügyében.”

(Forrás: rtl.hu/hirado)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Négyévnyi csökkenés után emelkedhetnek a cukorárak... A szűkülő kínálat és a világ legnagyobb cukortermelője, Brazília adóemelései megtörhetik a cukor árának 2011 közepe tartó csökkenését - közölte egy ha...
2,5 milliárd forint a cukorrépa termesztőknek A cukorrépa termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várh...
Felfelé mentek az árak októberben a világpiacon... Drágábban jegyezték az alapvető mezőgazdasági árucikkeket a világkereskedelemben az elmúlt hónapban, a rossz időjárás miatti aggodalmak a cukor és pál...
Aszály miatt drágul a cukor Ismét az El Nino jelenség hatásai vannak terítéken, ezúttal a cukorpiac sínyli meg a szélsőséges időjárást. A legnagyobb cukortermelő vidékeken ugyani...
15 hónapos rekordszinten járnak az élelmiszerárak... Jelentősen megugrottak az élelmiszerárak a világpiacon, 15 hónapos csúcsot értek el augusztusban. A cukor ára közel hat éves csúcsra emelkedett, miköz...
Lengyelország húzná a legnagyobb hasznot a „cukorb... Ősszel minden megváltozik az Európai Unió cukorpiacán. Ekkor visszavonják ugyanis a cukortermeléssel kapcsolatos összes korlátozó intézkedést, így bár...