Kilátások 2031-ig: csökkenő pályán az európai sertéshústermelés

A globális sertéshústermelés a következő évtizedben tovább fog növekedni. Ez a jövőbeli előrejelzésekből egyértelműen kiderül. Mégis jó, ha a fejleményeket perspektívába helyezzük. A sertéshústermelés növekedése nem fogja elérni a baromfiágazatban tapasztalt szintet, és – más kontinensekkel ellentétben – Európa ipara a csökkenés felé tart. […]

Tovább…

Pénzt csinálni a trágyából? Igen! Kacsafű termesztésével

Az állattartóknak nehéz dolguk van azzal kapcsolatban, hogy miként ártalmatlanítsák a hígtrágyát a gazdaságaikban. Egy új kutatás azonban olyan tervvel állt elő, hogy a hulladékot állati takarmányfehérje termesztésére használják fel. A walesi Aberystwyth Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogyan használhatnák a gazdák a hígtrágyát és a szennyvizet a walesi őshonos növény, a kacsafű termesztésére. […]

Tovább…

A kappantartással újraéled a középkor egy szelete

A középkori Európában a legnemesebb baromfihúsként tartották számon, amely nem hiányozhatott a fejedelmi lakomákról, és a magyar falvakban is általánosan ismerték, sőt, jobbágyi ajándékként meg is követelték. Mára szinte nincs termelő, aki foglalkozna vele. A kappan herélt és speciálisan hizlalt kakas, amelynek zsírosabb, porhanyósabb és kiadósabb a húsa, mint a többi baromfié. […]

Tovább…

Ez aztán tényleg csípi a szemünket! Egekben a hagyma ára (is)

Ausztriában további jelentős drágulással a 8. héten elszabadultak a hagymaárak. Újabb héten folytatódik a pozitív ártrend, de most egy jóval nagyobb ugrás következett be: a múlt heti 46-50 euró/100 kg-ot követően már jellemzően 51-55 euró közötti áron cseréltek gazdát a tételek. A december végén megindult áremelkedés tehát tovább folytatódik: pedig tavaly ilyenkor még 16-20 euró között alakult az ár. […]

Tovább…

Kapcsolatot lát az élelmiszerdrágulás és az EU-s vegyszercsökkentés között a COPA-COGECA

Az európai termelőket képviselő érdekvédelmi szövetség szerint elszakadt a valóságtól az Európai Parlament növényvédő szerek korlátozására tett javaslata. Úgy látják, a vegyszerhasználat 50 százalékos csökkentése sem lehetséges 2030-ig a termelés visszaesése nélkül, a 80 százalékos mérséklés pedig egyenesen abszurd cél. […]

Tovább…

Palántanevelést tanulhat bárki – egyetemi szinten

A zöldségek szinte minden házikertben megtalálhatók, ezért a jó minőségű, egészséges palánta előállítása olyan tudást jelent, amelyet széles körben lehet hasznosítani. Ennek elősegítése érdekében hirdet gyakorlatközpontú zöldségnövény-palántanevelési tanfolyamot a MATE Kertészettudományi Intézete. A kétnapos tanfolyamot március 17-én pénteken és március 18-án szombaton tartják a soroksári telephelyen […]

Tovább…

A földieper az ideális édesítőszer-alternatíva

A földieper nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ez a kis, piros gyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek megőrizni a test egészségét, és támogatják az egészséges életmódot. Könnyen beilleszthető az étrendbe. Lehet egyszerűen nasiként fogyasztani, de kiváló összetevője lehet salátáknak, smoothie-knak, gyümölcssalátáknak és desszerteknek is. […]

Tovább…

Van olyan város az országban, ahol sem a belvíz, sem az aszály nem okoz gondot többé

Az új záportározó kialakítása és a belvízvédelmi rendszer legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója biztosítja Hódmezővásárhely belterületének megóvását. A belvízvédelmi rendszer ugyanis nem tudta kezelni a Hódmezővásárhely belterületére érkező lökésszerű terheléseket. A hosszú előkészítés után megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen javult a város és térségének belvízi biztonsága. […]

Tovább…