Egyetlen hónap alatt 87(!) százalékkal lett drágább – a sárgarépa

yetlen hónap alatt majdnem duplájára drágult a sárgarépa – a KSH hivatalos adatai alapján. Kevés termett belőle a terméktanács szerint – derült ki az RTL Híradójából. Kevesebbet vetettek – miért is? –, de a legnagyobb probléma, hogy a termelési költségek rendkívüli módon megemelkedtek – ismétlődött meg a más területekről már jó ismerős magyarázat. […]

Tovább…

Még emelkedik, de tovább mérséklődött az élelmiszer-infláció

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat Magyarországon az élelmiszerek drágulásának mértéke. 2023 májusában áprilishoz képest összességében 0,1 százalékkal emelkedtek az árak, az elenyésző mértékű növekedést elsősorban az idényáras termékek adták, például a burgonya – közölték az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői. […]

Tovább…

Kapcsolatot lát az élelmiszerdrágulás és az EU-s vegyszercsökkentés között a COPA-COGECA

Az európai termelőket képviselő érdekvédelmi szövetség szerint elszakadt a valóságtól az Európai Parlament növényvédő szerek korlátozására tett javaslata. Úgy látják, a vegyszerhasználat 50 százalékos csökkentése sem lehetséges 2030-ig a termelés visszaesése nélkül, a 80 százalékos mérséklés pedig egyenesen abszurd cél. […]

Tovább…

A KSH adatai bizonyítják, hogy egy év alatt eldurvult az élelmiszerdrágulás Magyarországon

2020 decemberében 2,7 százalékkal, 2020-ban pedig átlagosan 3,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal, 2020-ban pedig az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek. […]

Tovább…