Értékes növényi alapanyaggá alakítják a metánt!

A String Bio reméli, hogy a metán megkötésével és hasznosítható növényi tápanyaggá alakításával segíthet a gazdáknak ellenállóbb növényeket termeszteni, és javíthatja a termények minőségét.
A String Bio indiai biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy egy új technológiával az üvegházhatású gázból a metánt értékes növényi alapanyaggá alakítja. A String Integrated Methane Platform (SIMP) elnevezésű technológiájával a String Bio azt állítja, hogy ez a vállalat az első, amely a metánból növényi alapanyagokat állít elő. […]

Tovább…

Intelligens tornyok a tejelő tehenek friss takarmányának termesztésére

Mi van akkor, ha a terület, ahol gazdálkodik, túl száraz ahhoz, hogy friss takarmányt termeljen tejelő teheneinek? Egy ellenőrzött beltéri robotizált tenyésztési rendszer megoldást jelenthet. Nemcsak az erőforrások és a munkaerő megtakarítása, hanem az állatok teljesítményének javítása érdekében is.
A Cnossen Dairy Herefordban, Texasban található, 45 évvel ezelőtt indult, és Jim Cnossen tulajdonában és üzemeltetésében van. A tejüzem jelenleg 11 000 tehenet fej, és több mint 7500 hektár szántóföldet művel. A gazdaság az eddigi egyik legszárazabb időszakot éli át. […]

Tovább…

Megcsúszott a gyár a meggybefőttel, a konzervuborka egy része a szemétben landolt

A mára zömmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe visszaszorult szabadföldi konzervuborka-termesztésben idén az előző, igen rossz évhez képest átlagosan 20 százalékos termésnövekedést könyvelhettek el a tészek (a tész a termelői értékesítő szervezet kifejezés kezdőbetűiből rövidült).
A leszedett konzervuborka egy része így a szemétben landolt. A szedés csúcsidőszakában ugyanis a konzervgyárak a tervezettnél kevesebb termést tudtak fogadni a meggybetakarítás csúszása miatt. […]

Tovább…

Rövid- és hosszabb távon is betesz a klímaváltozás kedvenc élelmiszereinknek

Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.
A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.
[…]

Tovább…

Gondban a magyar fokhagyma, importra szorulunk

Hazánk egyre rosszabbul áll a fokhagyma termesztésében. A termőterület és a termés is csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2–7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt 10 évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi. Magyarországon Csongrád-Csanád megye számít a fokhagymaközpontnak: a megyében van a legjelentősebb, 674 hektáros termőterület. […]

Tovább…

Antibiotikum nélküli nagyüzemi állattartást eredményezhet az új debreceni takarmányadalék

Bioaktív hatóanyagokban gazdag takarmányadalékot állítottak elő a Debreceni Egyetemen egy 2017-ben kezdődött és most befejeződött kutatási programban. A közel 630 millió forint pályázati forrásból, 4 év alatt megvalósított projekt során az egyetem kutatói a mikrobiom speciális vizsgálatait és kutatását végezték el haszonállatokon. A kutatásban az egyetem mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara, illetve az általános orvostudományi kar vett részt. […]

Tovább…

Teljes LED-világítás az uborkaüvegházban – három év kutatómunkát követően

Ad Verhoeven volt az , aki 2017-ben a világon elsőként az uborkatermesztők közül teljes LED-es világítással szerelt fel egy részt a vállalkozásában.
– Akkoriban még senkinek sem volt tapasztalata a LED-ek uborkatermesztésben való alkalmazásával, még a kutatóintézeteknek sem – mondta visszatekintve Verhoeven. – Mi azonban bíztunk abban, hogy LED alatt is tudunk uborkát termeszteni. Kiderült, hogy a snack uborkáknak nagyon speciális fényreceptre van szükségük ahhoz, hogy a legsötétebb hónapokban is teljes termést biztosítsanak. […]

Tovább…

A magyar piacot teljesen lefedi és exportra is megy a hazai pulykahús

A pulykahús-termelőket nem csak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította a 2021-es évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó hazai fogyasztással. Sajátosságainak köszönhetően a pulykáról fehér- és vöröshús egyaránt nyerhető, így a sertés és a marha húsa is helyettesíthető vele. Tápanyag-összetételét meghatározza az állat neme, kora, tartása, takarmányozása és tápláltsági állapota. […]

Tovább…