A magyar piacot teljesen lefedi és exportra is megy a hazai pulykahús

A pulykahús-termelőket nem csak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította a 2021-es évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó hazai fogyasztással. Sajátosságainak köszönhetően a pulykáról fehér- és vöröshús egyaránt nyerhető, így a sertés és a marha húsa is helyettesíthető vele. Tápanyag-összetételét meghatározza az állat neme, kora, tartása, takarmányozása és tápláltsági állapota. […]

Tovább…

Nagyon nehéz évre készülnek a baromfiágazat szereplői

A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások miatt nehéz évre számítanak a baromfiágazat szereplői. A szakértők szerint a betegség nem gyorsan múló gond: hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig kedvezőtlen hatásai lesznek a baromfiszektorra is. […]

Tovább…

Veszik, viszik a magyar baromfit

Magyarország baromfiexportja 2018 első 6 hónapjában jelentősen növekedett, a behozatal pedig nem változott számottevően. A pulykaexport mértéke viszont 7 százalékkal nőtt. Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése 2,2 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, így meghaladhatja a 14,8 millió tonnát 2018-ban. […]

Tovább…

1,7 milliárd forintból fejlesztett a Gallicoop Szarvason

Átadták a Gallicoop Zrt. mintegy 1,69 milliárd forintból megépült új csomagolócentrumát a Békés megyei Szarvason. A fejlesztés 50 százalékát a kormány biztosította, a másik felét a vállalat saját erőből finanszírozta. A csomagolócentrumban három műszakban gyártanak pulykahúsból készült szeletelt termékeket, a létesítményben 55 szakember dolgozik. A 2200 négyzetméteres csarnokot a legmodernebb csomagoló- és hűtőberendezésekkel szerelte fel a Gallicoop Szarvason. […]

Tovább…

Nem olcsó, de annál egészségesebb – célkeresztben a pulyka

Még alig vagyunk túl a hálaadás napján, amikor a világ egyes részein pulyka (sőt, egészben sült pulyka) kerül sok család asztalára. A jeles nap apropóján megnéztük, mi a helyzet a világpiacon ezen a téren, valamint hogy hazánk mennyire számít pulyka nagyhatalomnak az Európai Unióban. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, van még hová fejlődni. […]

Tovább…