A tej az tej, a növényi meg növényi!

A tej és a tejtermékek piaca az új termékek számát tekintve a leginnovatívabb ágazatok egyike a világon, és folyamatosan növekszik. Elég arra gondolni, hogy 10 évvel ezelőtthöz képest már szinte minden termékkategóriában vannak kiváló minőségű laktózmentes termékek.

Az EU május 25-i döntésével elutasította a 171-es módosító javaslatot. A javaslat a mostaninál szigorúbban tiltotta volna a tej- és tejtermék-fogyasztókat megtévesztő elnevezéseket: megtiltotta volna a tejtermékek pozitív hatásaira és tulajdonságaira való etikátlan utalást a növényi termékeken.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás továbbra sem lehet megtévesztő. Pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lennie
Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás továbbra sem lehet megtévesztő. Pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lennie (Fotó: Pixabay)

A magyarmezogazdasag.hu kérdéseire válaszolva Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója értékelte a magyar tejtermelők előtt álló kihívásokat.

A tartós tejben tartósítószer(???) van…

Harcz Zoltán számára az volt a legmegdöbbentőbb, hogy reprezentatív országos kutatásuk szerint a megkérdezettek 56 százaléka szerint a tartós tejben tartósítószer van…

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás továbbra sem lehet megtévesztő. Pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lennie.

Továbbra is kizárólag tejből származó termékek lehetnek „tejtermékek”. Növényi termékek nem hozhatók kereskedelmi forgalomba olyan megjelöléssel, mint „tej”, „tejszín”, „vaj”, „sajt” vagy „joghurt”.

„A tej? Az tej.” elnevezésű integrált, proaktív kommunikációs kampányuk célja, hogy a médiában az erre fogékony fogyasztók kiegyensúlyozott tájékoztatást kapjanak. Fontos cél a szemléletformálás, valamint a hiteles tájékoztatás a tej és a tejtermékek egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről.

Nélkülözhetetlen a szervezet számára

A tej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A tejtermékek rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri, a vastagbél daganatos betegségei, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében.

Márciusban zárult le egy országos reprezentatív piackutatás a tejfogyasztással kapcsolatban, amelynek fő célja az volt, hogy megértsék a tejtermék-fogyasztási szokásokban bekövetkező változásokat. Illetve azt, hogy mi az oka a jelenleg még kis piaci részesedéssel bíró növényi alapanyagból készült italok/termékek gyorsuló térnyerésének.

Ezer fős reprezentatív kutatás

A nagymintás online megkérdezés egy ezer fős, a 18 év feletti magyar lakosságot nem, kor, régió és településtípus szerint reprezentáló csoportban történt.

A kutatás eredményei szerint annak ellenére, hogy az elmúlt években táplálkozásban betöltött szerepével kapcsolatban számos érv és ellenérv látott napvilágot, a termékcsoport, a tej és tejtermékek egészséges táplálkozásban elfoglalt helye vitathatatlan.

„Primer” fogyasztók a nők

A növényi alapú termékek tipikus „primer” fogyasztói a nők. Az ő fogyasztásuk/vásárlásuk hat ki a család többi tagjának étkezési szokásaira.

A fogyasztás motivációi között szerepel az egészséges életmódra, egészséges táplálkozásra való törekvés, a kényszerű okokból történő fogyasztás (valamilyen tejtermék-intolerancia vagy egyéb egészségügyi érintettség), a változatosabb étkezés iránti igény, valamint a fenntartható fejlődéshez történő hozzájárulás érzete is.

Az egészségügyi problémákra maga a magyar tejágazat is igen aktívan keresi a válaszokat, komoly kutatási-fejlesztési tevékenységen keresztül. Harcz Zoltán szerint minden ételallergia és egészség miatti kutatásnak helye van a világban.

Minden termékkategóriában van kiváló minőségű laktózmentes változat, legyen szó tejről, tejfölről, vajról, desszertről vagy sajtról
Minden termékkategóriában van kiváló minőségű laktózmentes változat, legyen szó tejről, tejfölről, vajról, desszertről vagy sajtról (Fotó: Pixabay)

Nem kell kompromisszumot kötniük

A tej és a tejtermékek piaca az új termékek számát tekintve világviszonylatban egyike a leginnovatívabb ágazatoknak, és folyamatosan növekszik! Minden termékkategóriában van kiváló minőségű laktózmentes változat, legyen szó tejről, tejfölről, vajról, desszertről vagy sajtról. Ezeket a laktózérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják. Anélkül, hogy a „normál” tejtermékekhez képest kompromisszumot kellene kötniük a termékek ízében, állagában, felhasználhatóságában.

Ha csak a nyers tej árát nézzük, akkor a magyar nyers és fölözött tej versenyképes, hiszen az egyik legolcsóbb egész Európában. Mára a korábbi mennyiségnek csupán a harmada-negyede talál vevőre külföldön, de még mindig keresett a magyar nyers tej.

Harcz Zoltán szerint büszkék arra, hogy a friss, az ESL és UHT tejek 95 százaléka magyar a boltokban.

A vajaknál és a sajtoknál a bolti kínálat nagyságrendileg fele import, de ennek az az egyik oka, hogy még hiányos a hazai feldolgozókapacitás.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Együttműködés a K&H és a Tej Terméktanács köz... Együttműködési megállapodást írt alá a K&H Bank Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács; az újabb három évre szóló szerződés értelmében...
Szigorúbb ellenőrzést szorgalmazna a Tej Terméktan... Még szigorúbb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a magyar ágazati szereplők védelme érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Hartz Zoltán, ...
Könnyítések és aratási beszámoló – heti agrárhír-ö... Csökkenhet a mezőgazdasági károk értéke; egyszerűsítették a jogszerű földhasználat igazolását; Tolnában 6 tonna felett az átlagos búzatermés. Íme, a h...
Ördögi körben a termelők, alacsonyan a tej ára... Ördögi körbe kerültek a hazai tejtermelők. Az alacsony felvásárlási árak miatt nem tudnak megfelelő minőségű takarmányt venni a gazdálkodók a teheneik...
Szigorúbb ellenőrzést és áfacsökkentést sürget a t... A tavalyi év végére stabilizálódott a hazai tejpiac. A nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára átlépte a 100 forintot, több feldolgozónál fejleszté...
A megtévesztő élelmiszernevek és a trükközés ellen... A Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács valamint a Vágóálla...