Egészséges embereknél a Listeria-fertőzés tünetmentes. De csak náluk!

Egész évben, így az őszi-téli ünnepek idején is érdemes odafigyelni az élelmiszerek tárolására és a higiéniára. Hiszen a Listeria baktériumok elszaporodása nem szezonális jellegű probléma – hívta fel a figyelmet Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az MTI-nek nyilatkozva. […]

Tovább…

Komolyan kifogásolható higiénia miatt zárt be egy vágóhidat Létavértesen a Nébih – videóval

Erősen kifogásolható élelmiszerhigiéniai körülmények miatt a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy vágóhíd tevékenységét. Az azonnali hatályú intézkedést számos hiányosság, többek között a nagyfokú, általános takarítatlanság, az eszközfertőtlenítők, esetenként a mosdók működésképtelensége, valamint a megfelelő felkészültségű személyzet jelenlétét igazoló dokumentumok hiánya is indokolta. […]

Tovább…

Reméljük, nem találkozott ennek a vágóhídnak a húsával

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nébih ellenőrei egy Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzésekor. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. Ezen túlmenően, a feltárt nyomon követési hiányosságokra, illetve lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejükre való tekintettel 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból. […]

Tovább…

Ózontechnológiás fertőtlenítés a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az állattenyésztés területén

Nagy kihívást jelent a termelői oldalon előírt higiéniai feltételek megteremtése és a szigorú szabályok betartása. Ehhez párosul a drasztikus környezeti és éghajlati változások hatása, a fogyasztói igényekben jelentkező egyre nagyobb elvárások az egészséges termékek iránt, ezen kívül a legelterjedtebb vegyszeres fertőtlenítő eljárások közös negatív tulajdonsága, hogy a kórokozók és a kártevők képesek rezisztenciát felépíteni a használt szerek ellen. A 21. századnak megfelelő higiéniás technológia és annak alkalmazása mára kulcsfontosságú és a profitrátában tisztán mérhető, piaci előnyt jelentő kérdéssé vált. Ilyen az ózontechnológiás fertőtlenítés. […]

Tovább…