A tej, amelyet a tejfehérje-allergiások is nyugodtan fogyaszthatnak

Sokan nem gondolnák, hogy tehéntej és tehéntej között mekkora lehet az eltérés. A tej beltartalmát pedig nemcsak a takarmányozás, hanem az állat genetikája is meghatározza. Ficsor Árpádék 220 magyartarkából álló tejelő állományt tartanak családi gazdaságukban, amely számára a takarmányt is maguk termelik meg 200 hektáron.

A világ egyes részein már hatalmas üzleti karriert futott be az úgynevezett A2 tej, amely feltehetően kevesebb emésztési panaszt okoz az arra érzékenyeknek, nem hajlamosít gyulladásra, sőt, jótékonyan hat bizonyos krónikus betegségekre, és a tejfehérje-allergiások is fogyaszthatják. Néhány kisebb gazdaság már nálunk is elkezdte az állománya ilyen irányú nemesítését – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, de rendkívül jelentős különbség
A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, de rendkívül jelentős különbség (Fotó: Pixabay)

A β-kazein egy egysége összesen 209 aminosavból épül fel

Az A2 tej olyan tej, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett.

A tej fehérjetartalmában található β-kazein egy egysége összesen 209 aminosavból épül fel, amelyek az A1 és az A2 forma esetében csak az aminosavlánc 67. aminosavában különböznek. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, de rendkívül jelentős különbség.

A tudomány ma azt feltételezi, hogy eredetileg minden szarvasmarhafajta A2 genetikai anyagot hordozott, és az idők során, egy spontán mutáció következtében alakult ki az A1 gén, több ezer évvel ezelőtt, a háziasítás során. Ennek a spontán mutációnak a következménye, hogy az európai szarvasmarhafajták genetikai állománya A2A2-ből A1A2-re és A1A1-re változott. Ma pedig mind a három genetikai kombináció előfordul.

Számos egyéb jótékony tulajdonsággal is rendelkezik

Mindamellett, hogy az A2 tej könnyebben emészthető, számos egyéb jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, gátolhatja az enzimekkel kapcsolt neurológiai rendellenességek kialakulását.

Több szakirodalom is összefüggésbe hozta az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatással, illetve megállapította, hogy a laktózintoleránsok kevésbé produkálnak tüneteket az A2-es tej elfogyasztását követően, noha annak laktóztartalma megegyezik az A1-es tejével.

Mindennek az egyértelmű és egybehangzó tudományos igazolása, illetve elfogadása egyelőre várat magára, de több hazai termelő is felismerte már, hogy a jövő az A2-es tejé lehet.

A2A2 állomány magyar tarka tehenekből

Így gondolkodik a dunaharaszti Paraszt Sajt Farm tulajdonosa, Ficsor Árpád is, aki néhány éve elhatározta, hogy a tenyésztés során teljes egészében A2A2 állományt alakít ki magyar tarka teheneiből. Mint mondja, az egyszerű öröklődéssel is relatíve gyors eredményt lehet elérni a szelektálásban, 5-7 év alatt át lehet állítani az állományt A2 tejet adóra.

Kezdetben csak annyit tettek, hogy kizárólag A2A2 bikák szaporítóanyagát használták, de két éve minden egyedet bevizsgáltatnak genetikailag a tenyésztőegyesület közreműködésével, így biztosabb és gyorsabb előrehaladást lehet elérni a szelekcióban.

Bár a magyar tarka tejtermelésben nem kelhet versenyre az Európában leginkább elterjedt Holstein frízzel, de jó összetételű a teje, relatíve jó hústermelő, jól bírja az extenzív viszonyokat és az egyre szárazabb és melegebb hazai klímát.

Ficsor Árpád szerint minél kisebb egy gazdaság, annál speciálisabb terméket kell előállítania, ha versenyképes akar maradni. Ő a bioszénán alapuló takarmányozásra, a magas szintű állatjólétre, hosszabb távon pedig az A2-es tejre és sajtra tette le a voksát.

Az általa termelt A2 tejet megkóstoltatta tejfehérje-érzékeny emberekkel, akik az esetek zömében minden gond nélkül fogyasztják azt.

Öt éven belül teljes egészében A2-es tejet termel a gazdaság

A tudatos tenyésztésnek köszönhetően akár öt éven belül teljes egészében A2-es tejet fog termelni, de a telepen található mintaboltban már jelenleg is árul ilyet, de csak kisebb mennyiségben, előjegyzés alapján.

Termékeiket Michelin-csillagos éttermek vásárolják, és több alkalommal nyertek rangos nemzetközi és hazai versenyeket, de az árversenyt így is nehezen bírják
Termékeiket Michelin-csillagos éttermek vásárolják, és több alkalommal nyertek rangos nemzetközi és hazai versenyeket, de az árversenyt így is nehezen bírják (Fotó: Pixabay)

Családi gazdaságában a takarmány-termesztéstől a sajtgyártásig mindent saját maguk állítanak elő. A takarmányt zömében bérelt földeken, 200 hektáron termelik meg, 85 százalékban telepített állókultúrákkal, ennek köszönhetően jelentős széndioxid-megkötés történik a farmon.

Tejtermelésük 20-25 százalékából hosszan érlelt félkemény-kemény sajtokat készítenek. Termékeiket Michelin-csillagos éttermek vásárolják, és több alkalommal nyertek rangos nemzetközi és hazai versenyeket, de az árversenyt így is nehezen bírják.

Ficsor Árpád szerint nehéz a hazai sajtkészítőknek talpon maradniuk egy olyan piacon, ahol uniós versenytársaik támogatással működhetnek, ráadásul olyan fogyasztói közegben, ahol lényegesen régebbi és fejlettebb a sajtkultúra.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: Sajtkészítés bolti tejből A következő receptet az interneten, böngészés közben találtam és megakadt rajta a szemem. Házi tejből készítettem már sajtot, de boltiból még nem, így...
Vaddisznók miatt került veszélybe az egyik leghíre... Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a ...
Közmunkások tejüzeme: egy jó példa a sikeres válla... Komoly megrendelést kaptak a magyardombegyházi közfoglalkoztatottak, hetente 50 kilogramm kecskesajtot kell szállítaniuk. Egy szegedi üzletben árulhat...
Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komárom... Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán - mo...
Csodatej vagy népbutítás? Hihetetlen események játszódnak le az új-zélandi A2 Milk nevű céggel a cég részvényeinek 2015-ös tőzsdei bevezetése óta. A siker annak köszönhető, ho...
Jön az új szabályozás: eltüntetik a magyar boltokb... A ma ismert trappista sajtok jó része várhatóan 2020 végére eltűnik majd a boltok polcairól. Az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosí...