Negatívan hathat a hússzektorra a rákkeltő húsokról szóló kutatás

A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmánynak káros hatásai is lehetnek. Többek között az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti. Éppen ezért a szakértők fontosnak tartják a kutatási eredmények meggondolt, felelősségteljes értékelését. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn tette közzé rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és “valószínűleg” a vörös húsoké is az. Ide sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

A közleményhez azonban hozzá tartozik, hogy a WHO által közzétett eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak lennének.

Nagy port kavart a WHO tanulmánya
Nagy port kavart a WHO tanulmánya

 

Szakértők fontosnak tartják a kutatási eredmények meggondolt, felelősségteljes értékelését és a fogyasztók tárgyszerű informálását. Szerintük ésszerű lenne arról is informálni az embereket, hogy a tenyésztésben alkalmazott genetikai fejlesztések eredményeként például a sertéshús egyes, élelmezési szempontból fontos paraméterei (zsírtartalma, koleszterintartalma, fehérjetartalma) ma már hasonlóak, esetenként jobbak is, mint bizonyos fehérhúsoké.

A most nyilvánosságra hozott kutatási eredmények ugyanakkor rávilágítanak arra, hogy a húskészítmények előállítása és a konyhai elkészítés során alkalmazott műveletek során sokkal nagyobb figyelemmel kell eljárni. Így az adalékanyagok túlzott felhasználását mellőzni kell, és betartani a főzés, grillezés, pácolás és egyéb előkészítési technikák szabályait. Ezzel meg lehet akadályozni a negatív hatásokat.

Forrás: MTI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Húsfeldolgozók igényelhetnek támogatást Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez tegnaptól, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A tá...
Ideje eltenni a fűszereket télire A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatos...
Frissen facsart narancslé a boltból? Nem álom több... Az emberek egy bizonyos százaléka egyre inkább hajlik az egészséges táplálkozás irányába, ezzel folyamatos kihívást nyújtva az élelmiszeripari dolgozó...
Együnk húst, vagy sem? A Nébih szakértőinek véleménye szerint mértékletes húsfogyasztás segíti az egészség megőrzését. Azt követően mondták ezt, hogy a WHO közleményben kije...
Mégsem a Zika okozza a mikrokefáliás megbetegedése... Az utóbbi időben nagy port kavart a hír, amely szerint a mikrokefália nevű fejlődési rendellenességben szenvedők száma jelentősen megugrott. Ennek oko...