Mohácson nagyüzemben vágják a téliszalámiba kerülő disznókat

Több mint 90 százalékos kapacitással működik az MCS Vágóhíd Zrt. tavaly április végén átadott mohácsi üzeme. A létesítmény igazgatójának várakozásai szerint idén összesen mintegy 90 ezer tonna élőállat kerülhet ott feldolgozásra.

Jelenleg már több mint 90 százalékos kapacitással működik az MCS Vágóhíd Zrt. tavaly április végén átadott mohácsi üzeme – közölte az MTI-vel Pókos Gergely, a létesítmény igazgatója, aki elmondta, hogy idén összesen mintegy 90 ezer tonna élőállat feldolgozását tervezik.

Évente 90 ezer tonna élőállat kerül feldolgozásra a mohácsi vágóhídon (Fotó: Pixabay, PublicDomainImages)
Évente 90 ezer tonna élőállat kerül feldolgozásra a mohácsi vágóhídon (Fotó: Pixabay, PublicDomainImages)

Kifejtette: jelenleg heti 16-17 ezer normál súlyú sertést, továbbá 800-1000 közötti nagysúlyú disznót és kocát vágnak egy műszakban. A vágóhíd mintegy 700 saját munkavállalót foglalkoztat, a létesítményben mintegy 30 állatorvos és állatorvosi szaksegéd dolgozik a Baranya Megyei Kormányhivatal alkalmazásában, a vállalkozók által üzemeltetett kiszolgáló egységek további mintegy 70 embernek biztosítanak munkát. Az igazgató hozzátette, a tavalyi év az indulás és a működés stabilizálásáról szólt, 2018 a tervszerű működés első éve, lényeges fejlesztéseket idénre nem terveznek, a meglévő kapacitásokat egyre hatékonyabban kívánják használni. Beszámolt arról is, hogy a teljes termelés 25-30 százaléka az Európai Unión kívüli országokba – Japánba és Hongkongba – irányul. A kínai piacra való belépést is tervezi a cég – jelezte.

A beszállítóikra térve közölte: a normál súlyú sertések 70-75 százalékát a Bonafarm sertéságazatától és a több mint száz Bonafarm integrációs partnertől szerzik be, a fennmaradó mennyiséget független termelőktől vásárolják, legnagyobb részt Baranya, Tolna és Somogy megyékből. A kocákat az egész országból szállítják Mohácsra – tette hozzá. Az MCS Vágóhíd Zrt. honlapján korábban közzétett összefoglaló szerint az új mohácsi vágóhíd látja el húsalapanyaggal a Pick Szeged Zrt.-t. Az üzemben levágott nagy súlyú disznók és kocák szolgálnak alapanyagként a Pick téliszalámijához, a cég managalica-termékeit szintén a Mohácson vágott speciális magyar sertésfajtából készítik. A 21 milliárd forintból létrejött beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer. A magyar kormány 2014 nyarán minősítette kiemelt jelentőségű nemzetgazdasági projektté a zöldmezős beruházással megépülő vágóhíd építését, amelyet 2015 áprilisában kezdett meg a generálkivitelező Market Zrt. A tesztüzemű működés 2016. decemberben indult, a vágóhíd tavaly január 10-én kapta meg a működési engedélyt, az ipari szintű termelés 2017. márciusban kezdődött napi 2000 sertés vágásával – ismertette a vágóhíd honlapja. A Bonafarm Csoport stratégiai partnereként működő vágó, csontozó, daraboló és csomagoló üzem Magyarország második legnagyobb vágóhídja. Az MCS Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Pick Vágóhíd Holding Kft.-n és a Pick Vágóhíd Kft.-n keresztül Csányi Sándor üzletember.

Forrás: MTI

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Húsfeldolgozók igényelhetnek támogatást Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez tegnaptól, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A tá...
Az oroszok már az üzemekben vannak Ahogyan arról már írtunk, az orosz állategészségügyi hatóság emberei Magyarországra látogatnak, és magyarországi üzemekben tartanak ellenőrzést. Az el...
Negatívan hathat a hússzektorra a rákkeltő húsokró... A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmánynak káros hatásai is lehetnek. Többek között az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgo...
A húspiac szigorúbb szabályozásának eredménye: trü... Augusztustól már nem lehet mindenféle terméket virsli és párizsi néven értékesíteni. Minimum 51 százalékos hústartalmat kell elérnie ugyanis a fent ne...
Még több magyar téliszalámi mehet külföldre: jövőr... Jövőre kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése Szegeden, a beruházással 30 százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a magyar téli...