Nagyot buknak azok a termelők, akik szerint a felmelegedés csak pár évig tart

A globális éghajlatváltozásról sok gazda úgy hiszi, hogy csak átmeneti probléma, ám sajnos ez nem így van. Olyan folyamatosan ható jelenségről beszélünk, amire reagálni kell, hogy a magyar termelők is versenyképesek maradhassanak a piacon. A lehetséges megoldásokról kérdeztük Havancsák Attilát, a Corteva Agriscience – a DowDuPont mezőgazdasági divíziójának kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserét. […]

Tovább…

Tonnányi halak pusztulnak el a természetes vizekben a hőségtől

Vége a meteorológiai nyárnak, és a napi csúcshőmérséklet megegyezik a globális felmelegedés felgyorsulása előtti, vagyis a négy-öt évtizedes nyári értékekkel, érdemes átnézni, milyen jelenségeket okozott a hőség az európai vizekben. Egy olyan faj is megjelent az Északi-tengerben, amelyet addig sose láttak arrafelé. […]

Tovább…

Megváltoztatja az őzek életét a felmelegedés

A globális felmelegedés komoly hatással van az állatvilágra. Itt nem csak a sarkvidéken élő fajokra kell gondolni, amelyeknél egyértelmű, hogy miért probléma az egyre melegebb klíma. Miközben nekik csökken az életterük, a tőlük délebbre élő állatok esetében is jelentős változás következik be. Nálunk, Európában, a kontinentális éghajlat fajainál is okozhat gondot a hőmérsékletváltozás. Az őzek is megsínylik a felmelegedést. […]

Tovább…

Haszonállat, ami kibírja a mínusz 60 fokot

Nem csak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is alkalmazkodnunk kell az éghajlatváltozáshoz és a változó körülményekhez. Van egy olyan haszonállat, ami akár mínusz 60 fokban is képes a túlélésre, de sokkal több extrém tűrőképességű fajtára lenne szükség, ha nem akarunk kiszolgáltatottá válni az időjárásnak. […]

Tovább…

A mezőgazdaság felelős a mostani klímáért?

Egyre több tudós szerint az évezredekkel ezelőtt elkezdett földművelés lehet a felelős a jelenlegi hőmérsékletért és éghajlatért. Sok erdőt égettek fel akkor, hogy legyen elég hely a növénytermesztéshez és az állattartáshoz, az égetés során felszabaduló gázok pedig megállították a természetes lehűlési folyamatot. […]

Tovább…