Jelentősen növeli a szőlő- és borágazat gazdasági és adminisztratív terheit a betétdíjas termékek visszaváltási rendszere (deposit return system – drs) és a kiterjesztett gyártói felelősség (extended producers responsibility – epr) együttes bevezetése a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint. Ezért az érdekképviselet szeretné elérni a szabályozás módosítását. […]
Borászat
Módosult a bor ajándékozásának szabálya: nem minden palack adómentes
Egy új kormányrendelet értelmében 2023. november 16-ától adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket. […]
Eltűnhet a boltokból a Prosecco a klímaváltozás miatt
Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás miatt Európa néhány kedvenc bora eltűnhet a föld színéről. A folyamat érintheti a Prosecco-t is. […]
Innovatív szőlőfajták a hivatal vizsgálatának fókuszában
A Magyar Mezőgazdaság idei 37. számában írt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy helvéciai tanácskozáson elhangzott egyik előadásról. A rendezvény fő célja annak az új ültetvénynek a bemutatása volt, ahol innovatív, rezisztens borszőlőfajtákat vizsgálnak a hivatal munkatársai. Ezek a szőlőfajták jóval kevesebb permetezéssel termeszthetők, boruk pedig már a minőségi kategóriába sorolható. […]
Megvannak az utolsó próbaszüret eredményei Tokajból: erős a szemtöppedés, sok a madár- és rovarkártevő
Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. […]
Évek óta alacsony szinten stagnál a magyar borimport, a pezsgő viszont előretör
5 év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállító pincészetek száma. Ez köszönhető a különleges, minőségi pezsgők irányába növekvő fogyasztói igénynek és a kormányzat által az elmúlt egy évtizedben a pezsgőkészítés elől lebontott bürokratikus gátaknak. […]
Augusztusi adatok Tokaj hegyaljáról
Összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. […]
Ezüstök és bronz: két balatoni bort is díjaztak a GROW du Monde borversenyen
Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a versenyt Kutjevóban, az eredményhirdetést és konferenciát Eszéken rendezték meg. Két dél-balatoni borász is elismerésben részesült a nívós versenyen. […]