Budapesten, a FELIX Kitchen&Bar egységben hirdették ki egy sajtótájékoztatón a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” kiírás végeredményét. A cím a magyar borászok által elnyerhető egyik legrangosabb hazai kitüntetés. […]
Borászat
Pezsgősztori Champagne-ban és Budafokon
Alain Delon, Eiffel-torony, francia csók, baguette, Mona Lisa és sanzon. Sokáig lehetne sorolni, hogy mennyi mindennel büszkélkedhetnek a franciák, és ha ez nem volna elég, még a pezsgőt is hozzá lehet tenni a listához. Az ünnepi ital feltalálója ugyanis egy francia bencés rendi szerzetes, Dom Perignon, aki az hautvillers-i apátságban tevékenykedett. […]
Adható-e adómentesen ajándékba külföldi pincészettől beszerzett borászati termék?
A 451/2023. kormányrendeletben az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályoktól eltérően mentes az adók alól a közvetlenül forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy ajándékként történő juttatása. […]
Egyedi elismerés: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú
A Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, december 10-e idén jeles eseménnyel kiegészülve emelte a magyar borkülönlegesség legendáját. Ekkortól elérhető a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amelyet kifejezetten a világ egyik legjobb édes borához, az aszúhoz alkottak meg. A kristálypoharat a kezdeményezést támogató Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Goreczky Gergely leplezte le. […]
Magyarország legjobb fehérbora 2023-ban, amely teljeskörű AGRO.bio-technológiával támogatott szőlőből készült
A nyertes Frittmann bort adó parcella a BactoFil B 10 és a CELL mellett, algateres kezelést is kapott. A kipermetezés után 4-5 héttel szemmel is megfigyelhetően a fonalas algák beszővik a talaj legfelső rétegét, így gyakorlatilag egy biológiai talajtakarásról beszélhetünk. A kezeléssel lecsökken az erózió és a defláció veszélye, valamint a talajban lévő nedvesség elpárolgása is, a kezelt területen csökken a szárazság okozta stresszhatás. Ráadásul a fonalas alga által beszőtt talajfelszínről a csapó esők nem verik fel a kórokozókat a szőlő leveleire. […]
Hogyan lehet megszabadulni a meztelen csigáktól a pincében és tippek a tárolt termények védelmére
A csigák a pincében ugyanolyan bosszantóak lehetnek, mint a zöldségeskertben. Ahogy a kamrák megtelnek káposztával, burgonyával és sárgarépával, a pince nagyon vonzó hely lesz a csigák számára. Rengeteg az élelem, szürkeség és nedvesség van, és nem olyan hideg, mint odakint, ahol mélyen be kell ásniuk magukat a talajba. Természetesen maguk a zöldségkészletek tulajdonosai sem örülnek ennek a jelenségnek, és keresik a módját, hogyan lehet megszabadulni a pincében lévő csigáktól. […]
Élethalálharcot vív a borágazat
Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) bortermelésre vonatkozó előrejelzései jelentős csökkenést jeleznek. A globális mennyiség 7%-kal, 244 millió hektoliterre esik vissza, ami történelmi mélypontot jelent. A világszintű kereslet csökkenése és a jelentős készletek megléte miatt azonban ez a csökkenés hozzájárulhat a nemzetközi piac stabilizálásához. […]
Jogszabályi szigorítások, de könnyítések és új pályázatok is jelentenek most izgalmat a szőlészeknek-borászoknak
A szőlő-és borágazat helyzetéről, az új borjogi szabályokról és a szőlészeket és a borászokat érintő agrártámogatási pályázatokról olvashat összefoglalót.. […]