Megvannak az utolsó próbaszüret eredményei Tokajból: erős a szemtöppedés, sok a madár- és rovarkártevő

Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. Az elkövetkező időszakban átlagosnál melegebb és száraz időre van kilátás. Ezt minden bizonnyal segíti majd a szüreti munkák kivitelezését, emellett pedig kedvezően hathat majd az érésmenetre is. 

A Tokaji Kutatóintézet összefoglalója szerint a kedvező időjárási körülmények hatására remélhetően nem fokozódik tovább az ecetes rothadás mértéke az ültetvényekben. Erőteljesen jelentkezik a töppedés a fürtökön, amely a rovarkártevőket is odavonzza. Egyre több alkalommal lehet tapasztalni a seregélyek jelenlétét és károkozását nagyobb, több százas egyedszámú rajok formájában. Várhatóan a szüret kiteljesedésével a még le nem szüretelt területeken okozhatnak majd gondot a kártételükkel, így érdemes lehet aktív védekezést kialakítani ellenük, ahol erre lehetőség nyílik.

Megvan a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredménye: erőteljesen jelentkezik a töppedés a fürtökön, amely a rovarkártevőket is odavonzza, továbbá egyre több alkalommal lehet tapasztalni a seregélyek károkozását
Megvan a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredménye: erőteljesen jelentkezik a töppedés a fürtökön, amely a rovarkártevőket is odavonzza, továbbá egyre több alkalommal lehet tapasztalni a seregélyek károkozását

A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek feldolgozásra. A szüret előrehaladása miatt több helyen nem volt leszedhető minta. A begyűjtött fürtökből préselt mustok aktuális labor eredményei az 1. táblázatban láthatóak.

1. táblázat - A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei
1. táblázat – A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei

(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)

Az adatsorok kiegészítésre kerültek több anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat). Ezek más módszerrel kerültek begyűjtésre, de a minden bizonnyal segítik a szőlészek tájékozódását az érés várható alakulásában.

2. táblázat - Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei
2. táblázat – Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei

A Kutatóintézet próbaszüretének készített hatodik és egyben utolsó próbaszüret méréseinek a cukor- és savtartalmait 1. ábra diagramján lehet megtekinteni.

1. ábra - A cukor- és savtartalom alakulása 2023. szeptember 25-én
1. ábra – A cukor- és savtartalom alakulása 2023. szeptember 25-én

A jelenleg mért cukor- és savtartalom átlagértékeket érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel is (2. ábra, 3. ábra).

2. ábra - A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2017-2023 között
2. ábra – A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2017-2023 között

A Furmint esetében nem volt már mód az átlagolásra, így csak egy terület szerepel az összehasonlításban. Valamint vannak olyan oszlopok, amelyek hiányoznak a korábbi években, mert akkor már az adott fajta mintaterületein elvégezték a szüretet. Ezek figyelembevételével a bogyók cukortartalmának jelenlegi átlagos mennyisége a Hárslevelű esetében a 2020-as, a Sárgamuskotály fajtánál pedig a 2020-as és 2019-es évjáratokhoz hasonlóan alakul. (A Furmint eredménye a 2017-es évjáratot tükrözné, de egy minta alapján ezt nem egyértelműen kijelenteni.) Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni és összehasonlítani a korábbi évekkel – írták.

3. táblázat - Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2017 és 2023 között
3. táblázat – Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2017 és 2023 között

A titrálható savtartalom esetében is meg kell említeni a Furmint minta átlagként történő szerepeltetését, illetve a szüretek miatt hiányzó oszlopokat is. A savtartalom a bogyókban kisebb mértékben csökkent és vannak helyek, ahol koncentrálódás is tapasztalható (3. ábra). A sav átlagos mennyisége a mustokban a Hárslevelűnél a 2020-as évhez és a Sárgamuskotálynál pedig a 2019-es évét meghaladja, de a 2021-es évjárattó jelentősen elmarad. (A Furmint pedig a 2020-as évhez lenne hasonló.). A mustanalízisek átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan. 

3. ábra – A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2017-2023 között
4. táblázat - Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2017 és 2023 között
4. táblázat – Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2017 és 2023 között

Cukor, érésmenet és savtartalom

A minták cukor mennyisége kevés kivételt leszámítva nem növekedett, vagy stagnált vagy visszalépést mutat. Ezek egy része adódhat a mintavételi módszerből, illetve a töppedés mértékének növekedéséből, ahol maceráció szükséges a cukor kiáztatásához. Ugyanez figyelhető meg a savtartalom esetében, egyes helyeken folytatódott a savak tompulása máshol pedig növekedett a mennyisége, vagy inkább stagnált. A Hárslevelűnél 205-235 g/l és a Sárgamuskotálynál pedig 205-255 g/l közötti tartományban található az aktuális cukormennyiség. A Furmint egyetlen mintájának 190 gramm/liter volt a cukortartalma. A titrálható savtartalom még elég magasnak mutatkozott 6-9 gramm/liter közötti értéket lehetett a titrálás során mérni. Talán az anonim minták adatsorai jobban árnyalják az érésmenet összképét. A külső minták Furmint fajtái 180 gramm/liter cukormennyiséget mutattak, a többi minta esetében ugyanez már 200 g/l feletti tartományban alakult. A titrálható savak mennyiségében pedig hasonló képet mutatnak az értékek, amelyeket az intézeti mintáknál lehetett mérni. 

A rothadás folyamatai és a rovarok

A rothadás jellege továbbra is kérdéses lehet, de az elkövetkező időszak inkább a töppedést segíti majd. A fürtök időszakos nedves állapota pedig remélhetően majd az aszúsodásnak kedvezhet. A száraz idő a már említett rovarkártételben játszhat szerepet, mert a darázsfajok majd őket követve a méhek is előszeretettel rágják bele magukat az egészséges, de még inkább a töppedt bogyókba. Mellettük a seregélyek esetében tett javaslatot érdemes megfontolni és védekezni. 

Az eddigi érésmenet és az időjárás alakulása alapján egyedi év lehet a 2023-as szőlészeti szempontból. Kedvező savmennyiségre van kilátás, amely megfelelő cukormennyiséggel társulhat a késő szüretek során. A Botrytis cinerea áldásos tevékenysége még fokozhatja majd az évjárat egyediségét, amely elengedhetetlen a nagy Tokaji aszúborok készítéséhez.

A Tokaji Kutatóintézet gondmentes és sikeres szüretet kívánt minden gazdálkodónak az előttünk álló időszakra, partnereinek pedig megköszönték az anonim adatszolgáltatást.

A Tokaji Kutatóintézet által szervezett legutóbbi mintavételek helye és eredménye
A Tokaji Kutatóintézet által szervezett legutóbbi mintavételek helye és eredménye
A Kutatóintézet mintavétel módszere: 
  • mennyisége: 10 fürt 
  • vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH 
  • fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt. 
  • módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk.

A partnerek mintavételi módszerei eltérőek lehetnek az általuk alkalmazott módszerektől – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...