Függőleges farmon termesztik majd a Driscoll’s (földi)epret

A Driscoll’s epret kezdetben a Plenty laramie-i farmján (Wyomingban), a vertikális farmok területén a világ legnagyobb magántulajdonban lévő kutatási és fejlesztési központjában fogják termeszteni és fejleszteni.
A friss bogyós gyümölcsök fogyasztói márkája, a Driscoll’s és a beltéri vertikális farmokkal foglalkozó Plenty Unlimited Inc. bejelentette, hogy közös fejlesztési megállapodást kötöttek a Driscoll’s eper egész évben történő termesztésére a Plenty vertikális beltéri farmjain. […]

Tovább…

Megőrizni a brojlerek teljesítőképességét – csökkentve a takarmány költségeit

A takarmányköltségek csökkentése érdekében rendelkezésre álló alternatív lehetőségek vizsgálata elkerülhetetlen ahhoz, hogy a piacon továbbra is tapasztalható árhullámzások és ingadozások okozta nehézségeken túl lehessen jutni.
A világjárvány többszörös kihívásoknak és bizonytalanságnak tette ki mindenki életét. Kezdve a mindennapok korlátozásaitól, a példátlan takarmányár-emelkedés, a munkaerőhiány és a logisztikai kihívások miatt az állattenyésztési ágazat is komoly gondokkal küzd. […]

Tovább…

Lótartás: takarmányozás életkor, nem és évszakok szerint

A mezőhegyesi ménesbirtok – új nevén a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – és az ott folyó szakmai munka etalonnak számít a lótartás világában.
A lótartás központi eleme a takarmányozás. A lovak legelőn tartása mellett kiemelt jelentőségű a legelő melletti kiegészítés, illetve az istállózó tartás esetén követendő ellátás. Tudni kell, hogy az állatok étrendjét is az életkor, az évszakok és az igénybevétel határozza meg. […]

Tovább…

Best of 2021 – egy szakmai szereplő szemével

Visszapillantva az elmúlt esztendőre nyilván minden érintett a maga szakterülete felől közelítve emlékszik az egyes, számára jelentős történésekre, eseményekre, újdonságokra, fejleményekre.
Így a Syngenta.hu összegzése is értelemszerűen szubjektív – legolvasottabb posztjaikból válogattak –, és vélhetően többen vitathatnák egy-egy elem létjogosultságát. Évek múlva azonban már mindenki örülni fog annak, hogy valamiféle kapaszkodót talál a mögöttünk hagyott 2021-es évhez. […]

Tovább…

Öt nagyon aktuális kérdés a húspótlónak szánt „tenyésztett” húsról

A különböző elnevezéseket (mesterséges hús, tenyésztett hús, in vitro hús stb.) felölelő új termék előállítását eredményező, eredetileg orvosi célokra kifejlesztett sejttenyésztési technikák az állattenyésztés területén is fellendülőben vannak.
A tenyésztett hús az összes állattenyésztési láncot érintő téma. Ez világosan kiderült a témával foglalkozó, 2021. november 18-án Párizsban, Franciaországban tartott konferencián. Mindez egy évvel az után történt, hogy Szingapúrban engedélyezték a csirkeizomszövetek in vitro előállításából származó nuggetsek értékesítését. […]

Tovább…

Új és megújuló törvények garmadája egyszerűsíti a gazdák munkáját

Az Agrárminisztérium 2021-ben jelentős jogszabályokkal segítette a gazdálkodók, illetve az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások tevékenységét. A tárca 5 törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az elmúlt év során.
Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segíti az élelmiszerhulladék csökkentését. […]

Tovább…

Rekordszinten a kenyérgabona ára az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a kenyérbúza termelői ára ebben a hónapban új szinteket ért el, az átlagos ár 276 font/tonna (326,34 euró/tonna) volt decemberi szállításra. Ilyen árra még soha nem volt példa, legalábbis 1990 januárja óta, amióta megkezdődött az elektronikus nyilvántartás.
Alice Jones, a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács vezető elemzője szerint a kenyérbúza takarmánybúzával szembeni felára még mindig jelentős, 49-50 font/tonna (57,94-59,12 euró/tonna), de az elektronikus nyilvántartások alapján csak a 13. legnagyobb. […]

Tovább…

Nem a karácsonyi beigli kiváltsága a mák – egész évben kellene enni!

A karácsonyi menüből idén sem hiányozhatott a mák. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium. Olyanok is akadnak, akik szerint minden nap kellene fogyasztani, mert – például a csontritkulás megelőzésében – valóságos csodaszer. Mi igaz ebből? Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke világítja meg a kérdést. […]

Tovább…