Best of 2021 – egy szakmai szereplő szemével

Visszapillantva az elmúlt esztendőre nyilván minden érintett a maga szakterülete felől közelítve emlékszik az egyes, számára jelentős történésekre, eseményekre, újdonságokra, fejleményekre.

Így a Syngenta.hu összegzése is értelemszerűen szubjektív – legolvasottabb posztjaikból válogattak –, és vélhetően többen vitathatnák egy-egy elem létjogosultságát. Évek múlva azonban már mindenki örülni fog annak, hogy valamiféle kapaszkodót talál a mögöttünk hagyott 2021-es évhez.

Megvédhetik a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől
Megvédhetik a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől (Fotó: Pixabay)

 Burokkal védenék a vetőmagokat a szárazság ellen

Amerikai kutatók egy olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel megvédhetik a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől azok döntő csírázási fázisában, sőt további tápanyagokat is biztosíthatnak a növényeknek.

Városban terem a jövő gyümölcse Spanyolországban?

A „Madrid, Isla de Color” koncepció forradalmian alakítaná át a madridi közterületeket. A város vezetése mintegy 26 millió eurós költségvetéssel több száz hektárt újítana meg a közeljövőben.

A mezőgazdaságban is egyre fontosabb a kiberbiztonság

A mezőgazdasági ágazat szereplői alábecsülik az ellátási láncaik elleni kibertámadások kockázatát – derült ki egy ausztrál kiberbiztonsági jelentésből.

Az AgriFutures megbízásából készült elemzés megállapította, hogy bár az ágazat kihasználja a technológiai forradalom vívmányait, a felhasználóknak javítaniuk kellene a digitális lehetőségekkel járó kockázatok mérséklésén.

A Carbon Robotics lézerrel fékezi a gyomokat

A Carbon Robotics Autonomous Weeder robot nyolc nagy teljesítményű lézert használ a gyomok kezelésére. A robot körülbelül ugyanolyan méretű és súlyú, mint egy közepes méretű traktor.

Juhok „kaszálnak” egy osztrák napelemfarmon

Egy osztrák napelemfarm egy csapat juhot „alkalmazott” területének kaszálásához. A 12 hektáros földterületen 90 állatot legeltetnek, a „fűnyírók” eközben természetes trágyát is hagynak maguk mögött.

Magyarországra is megérkezett a díjnyertes, sötétlila paradicsom

Megkezdődött hazánkban is a többszörösen díjnyertes YOOMTM paradicsom termesztése és forgalmazása. A YOOM™ könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely az izgalmas „umami” ízben ölt testet.

Megjelent a Cropwise Spray Assist permetezési applikáció

A Syngenta digitális termékeit fémjelző Cropwise-család első tagja – a környezet megóvása mellett – növeli a szántóföldi permetezések hatékonyságát. Az alkalmazás óránkénti időjárási előrejelzéssel és növénykultúrára szabott permetezéstechnikai javaslatokkal, fúvókaválasztási ajánlattal segíti a gazdálkodókat.

Tíz érdekes tény a paradicsomról

Nem vitás, hogy a Dél-Amerikából származó paradicsom rendkívül előnyös beltartalmi tulajdonságai és kitűnő íze miatt a világ egyik legkedveltebb élelmiszernövénye.

A világ egyik legkedveltebb élelmiszernövénye
A világ egyik legkedveltebb élelmiszernövénye (Fotó: Pixabay)

Csúcson járt az avokádó a Super Bowl idején

A Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers győzelmét hozó Super Bowl hetén rekordmennyiségű avokádót értékesítettek az Egyesület Államokban.

Új előírások Mexikóban az „egészségtelen” termékek reklámozására

A mexikói kormány új szabványt készít az élelmiszerek és italok szupermarketekben történő forgalmazásának és reklámozásának szabályozására.

A csomagolás elülső részén található címkézés célja a címkézett, „viszonylag egészségtelen” áruk elkülönítése a szupermarketek polcain lévő címkézetlen, azaz „egészségesebb” termékektől. A cél, hogy a vásárlók inkább az utóbbiakat vegyék meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a NAK 2021-es tevékenységét összefoglaló... A 2021-es év az élet minden területén eseménydús év volt, ami alól a mezőgazdaság sem volt kivétel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) a szokás...