Új és megújuló törvények garmadája egyszerűsíti a gazdák munkáját

Az Agrárminisztérium 2021-ben jelentős jogszabályokkal segítette a gazdálkodók, illetve az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások tevékenységét. A tárca 5 törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az elmúlt év során.

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segíti az élelmiszerhulladék csökkentését.

Az új szabályozás az élelmiszer-kiskereskedőket ösztönzi arra, hogy a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket a rászorulóknak ajánlják fel
Az új szabályozás az élelmiszer-kiskereskedőket ösztönzi arra, hogy a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket a rászorulóknak ajánlják fel (Fotó: Pixabay)

Csökkentendő élelmiszer-hulladék

Az élelmiszerláncról, annak hatósági felügyeletéről és a kiskereskedelmi adóról szóló törvény módosítása az élelmiszer-pazarlás megelőzését és ennek eredményeként az élelmiszer-hulladék csökkentését célozza. Az új szabályozás az élelmiszer-kiskereskedőket ösztönzi arra, hogy a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket a rászorulóknak ajánlják fel – írja az MTI összegző tudosítása nyomán a hellovidek.hu.

A generációs megújulás szolgálatában

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény az agrárágazat generációs megújulását segíti. Az agrárgazdaságot mint vagyont egyedi szabályok jellemzik. Egyrészt a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek átruházásának sajátos szabályai, másrészt a gazdaságot alkotó elemek összetettsége miatt.

A sajátos rendelkezések indokolják, hogy a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadására önálló szerződésben kerüljön sor. Ez az új jogintézményként bevezetendő gazdaságátadási szerződés. A vagyon átadása történhet ingyenesen, visszterhesen, tartás vagy járadék fejében, illetve e formák kombinációjaként.

OMSZ: megújított szabályok szerint

Az Országos Meteorológiai Szolgálatról és a meteorológiai tevékenységről szóló kormányrendelet gyakorlatilag megújítja az OMSZ feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályokat.

Január 1-jétől Magyarország teljes légterében a polgári célú repülések számára szükséges repülésmeteorológiai szolgáltatásokat egyedüli, kijelölt léginavigációs szolgáltatóként az Országos Meteorológiai Szolgálat végezheti.

A szőlészetről és a borászatról szóló törvény egyértelműen az ágazat 21. századi működésének és versenyképességének jogi alapjait teremtette meg.

Borban az… Csökkennek a bürokratikus terhek

A jogszabály csökkenti a szőlőtermelők és a borászok bürokratikus terheit, valamint jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációs eljárást. Az ePincekönyv megvalósítja a teljesen elektronizált ügyintézési rendszert.

A HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére 2021-ben nyújtott átmeneti támogatás igénybevételének feltételeiről szóló rendelet lehetőséget adott arra, hogy a járvány miatt elszenvedett bevételkiesést a vállalkozások pótolni tudják.

Módosult a Magyar Élelmiszerkönyv

A tejipari technológiák fejlődésére és az újfajta tejtermékek piaci megjelenésére figyelemmel, egy új rendeletnek köszönhetően módosult a Magyar Élelmiszerkönyv.

Az élelmiszer-előállítók számára egyszerűsödtek a tejtermékcsoportokra vonatkozó minőségi követelmények és a jelölési előírások. A fipronillal szennyezett állatgyógyászati készítmények felhasználása miatt kárt szenvedett méhészek támogatásban részesülnek, ennek összege méhcsaládonként húszezer forint.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sokkal szigorúbb büntetésre számíthatnak az élelmi... Az élelmiszerek hamisítása és az azokkal kapcsolatos csalások, illegális tevékenységek nem csak a hazai piaci viszonyokat zavarják meg, hanem kedvező...
Változott a termőföld védelméről szóló törvény... A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény módosításával változik a talajvédelmi hatóság engedélyével, vagy a hatóság felé történő bejele...
Benyújtották az osztatlan közös földtulajdon felsz... Több évtizedes elmaradását törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az erről szóló törvénycsomagot április végén nyújtotta...
Megvan a módosítás: mostantól termőföldön is végez... Termőföldön is végezhető napenergia-termelés, ha az ehhez szükséges berendezések alatt a terület továbbra is használható mezőgazdasági célra. Eszerin...
Állami támogatásból rendezhető a telekkönyvezés, é... Állami támogatásból és egyszerűsített eljárásban telekelhetik a kül- és belterületeket az érintettek Romániában azt követően, hogy az RMDSZ által kez...
Összesen 17 agrártémájú törvénymódosítást fogadott... A parlament 2021. december 15-i ülésén 17 agrártárgyú törvénymódosítást fogadtak el a politikusok. Módosult például a földforgalmi törvény, az erdőga...