Rekordszinten a kenyérgabona ára az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a kenyérbúza termelői ára ebben a hónapban új szinteket ért el, az átlagos ár 276 font/tonna (326,34 euró/tonna) volt decemberi szállításra. Ilyen árra még soha nem volt példa, legalábbis 1990 januárja óta, amióta megkezdődött az elektronikus nyilvántartás.

Alice Jones, a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács vezető elemzője szerint a kenyérbúza takarmánybúzával szembeni felára még mindig jelentős, 49-50 font/tonna (57,94-59,12 euró/tonna), de az elektronikus nyilvántartások alapján csak a 13. legnagyobb.

Logikusnak tűnhet, hogy amikor a kenyérbúza ára emelkedik, a kenyér ára is ezt követi, de ez nem teljesen igaz
Logikusnak tűnhet, hogy amikor a kenyérbúza ára emelkedik, a kenyér ára is ezt követi, de ez nem teljesen igaz (Fotó: Pixabay)

A takarmánybúza árának emelkedése – és a kenyér

Jones szerint ez azt mutatja, hogy a hazai takarmánybúza növekvő ára hozzájárult a kenyérbúza árának emelkedéséhez, valamint a teljes minőségű kenyérbúza piacán érzékelhető hiányra adott reakciónak is tekinthető. Ennek eredményeként ez önmagában nem feltétlenül okozza a kenyér árának emelkedését a szupermarketek polcain – mondta.

Hiánycikk a búza

A szűkös globális kínálat azonban az utóbbi időben továbbra is támogatta a búza árát, és a közelmúltban Ausztráliában tapasztalt rossz időjárás, amely potenciálisan hátráltatta a betakarítást, tovább növelte ezt, különösen a jó minőségű búza esetében, ami azt jelenti, hogy a kenyérbúza ára valószínűleg továbbra is magas szinten marad a globális aggodalmak miatt.

A búza ára nincs közvetlen kapcsolatban a kenyér árával

Jones szerint logikusnak tűnhet, hogy amikor a kenyérbúza ára emelkedik, a kenyér ára is ezt követi, de ez nem teljesen igaz: „Egy kenyér ára sok más tényezőtől is függ, beleértve a pékségek gyártási folyamatait, az egyéb összetevőket, a csomagolást, a marketinget és a szállítást. Ez azt jelenti, hogy a búza ára nincs közvetlen kapcsolatban a kenyér árával, és nem arányosan hajtja fel annak az árát. Becsléseink szerint a búza értéke egy szabványos 800 g-os fehér kenyérben az elmúlt 4 gazdasági év alapján 11-15%”.

Vélemények a piacról

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint azonban „ezen inputok magasabb árai elkerülhetetlenül magasabb termelési költségeket, és végül magasabb élelmiszerárakat eredményeznek”.

A Kingsmillt birtokló Allied Bakeries szerint az iparág “ki van téve az inflációs nyomásnak a liszt, valamint a sütőinkben használt gáz és a szállítóflottánk üzemanyagának költségei tekintetében”.

A brit Farming Forum blogoldalon a tagok szerint a drága gabona drága végtermékeket eredményez.

A UK Flour Millers pedig kiemelte, hogy számos cikk foglalkozott a magas műtrágyaárakkal és azzal, hogy ez mit jelenthet a termésre nézve, ha a gazdák nem tudnak annyi műtrágyát kijuttatni, ami alacsonyabb terméshozamot eredményez.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A földeken fog elrohadni a termés Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-...
Libákkal, lámákkal és földsánccal is védik a birto... A modern riasztórendszereken kívül lámák, libák és kutyák védik a brit gazdák birtokait , hogy megállítsák az egyre növekvő vidéki bűnözést. Mivel a t...
Légy vegetáriánus vagy megöljük a házi kedvencedet... Egy brit tv-csatorna (Channel 4) valóságshow-jában olyan húsevő családokat követhetünk, akik mezőgazdasági haszonállatot fogadnak be magukhozm azt ne...
Hiába az EU-s megegyezés, jelentősen drágul a zöld... A Brexit miatt akár 55 millió eurós plusz költség is terhelheti Nagy-Britannia frissáru-forgalmát a Freshfel Europe közleménye szerint. Az Európai Un...
Pénzt kínálnak az idős termelőknek, ha abbahagyják... Nagy-Britanniában is nehezen adja át az idősebb generáció a gazdaságok irányítását a fiatalabb termelőknek. A briteknél ezért pénzzel ösztönöznék az ...
Hosszabb időtartamú vízumot a henteseknek és a sof... Akkora hiány van hentesekből Nagy-Britanniában, hogy a sertéságazat a hentesvízum bevezetését szorgalmazza, azaz sürgetik a kormányt, hogy hosszabbít...