Megőrizni a brojlerek teljesítőképességét – csökkentve a takarmány költségeit

A takarmányköltségek csökkentése érdekében rendelkezésre álló alternatív lehetőségek vizsgálata elkerülhetetlen ahhoz, hogy a piacon továbbra is tapasztalható árhullámzások és ingadozások okozta nehézségeken túl lehessen jutni.

A világjárvány többszörös kihívásoknak és bizonytalanságnak tette ki mindenki életét. Kezdve a mindennapok korlátozásaitól, a példátlan takarmányár-emelkedés, a munkaerőhiány és a logisztikai kihívások miatt az állattenyésztési ágazat is komoly gondokkal küzd.

Az NSP a kukoricában, szójababban és más takarmánygabonákban található szerkezeti szénhidrát, és jól ismert, hogy önmagában megzavarja a takarmány emésztését az egyemésztő állatokban
Az NSP a kukoricában, szójababban és más takarmánygabonákban található szerkezeti szénhidrát, és jól ismert, hogy önmagában megzavarja a takarmány emésztését az egyemésztő állatokban (Fotó: Pixabay)

Továbbra is a vörös riasztás van érvényben

Miután azonban mindezen nehézségeken keresztülmentünk, a covid-19 terjedésének megakadályozásában a vakcinázással és a folyamatos együttműködéssel most valamiféle reménysugár körvonalazódik. Az emberek kezdenek úgy gondolni a járvány utáni életükre, hogy visszatérnek a normális kerékvágásba, és több időt tölthetnek szeretteikkel. Mégsem hagyható figyelmen kívül, hogy az állattenyésztési és baromfiágazatban továbbra is a vörös riasztás van érvényben.

A takarmánygabona árának folyamatos emelkedése mellett a mikrotápanyagok árának és a szállítási díjaknak a megugrása is kockázatot jelent a termelők számára.

Változtatni a receptúrán

Az egyik érzékelhető kihívás a takarmánykészítésben a választás nehézsége. A takarmány-összetevők drágulása elkerülhetetlenül arra kényszeríti az érintetteket, hogy változtassanak a receptúrákon, és alternatív összetevőket alkalmazzanak a magas árú hagyományos kukorica és szója helyett. Korábban ezek tették ki a baromfitakarmányok nagy részét.

A táplálkozási szakemberek több lehetőséget is a tenyésztők figyelmébe ajánlottak – mint a DDGS, a pálmamagliszt, a repcemagliszt vagy a kopraliszt –, de a probléma az volt, hogy ezzel egyidejűleg egy nemkívánatos töredék, az NSP (nem-keményítő poliszacharid) is megjelent.

Az NSP a kukoricában, szójababban és más takarmánygabonákban található szerkezeti szénhidrát, és jól ismert, hogy önmagában megzavarja a takarmány emésztését az egyemésztő állatokban, és blokkolja a benne lévő tápanyagok emészthető enzimeit.

Az NSP által megnövekedett bélviszkozitás megzavarhatja a bélgátat. Az emésztetlen takarmány kiválasztása által okozott további problémákat fel kell ismerni a környezetkárosítás és a gazdasági veszteségek miatt. A piacon jól elfogadott, az NSP-ket lebontó enzimek javítják a takarmány tápanyagainak emésztését, és csökkentik a környezetre gyakorolt hatást.

Az olyan megoldás, amely a fő NSP-komponenseket – mint a xilánok, béta-glükánok, galaktomannánok és alfa-galaktozidok – veszi célba, optimális választás lehet az alternatív takarmány-összetevőket, valamint a hagyományos kukoricát és szóját tartalmazó takarmánykészítményekhez.

Figyelembe kell venni, hogy a takarmánygyártási folyamat során a hőmérséklet magas, a baromfi gyomor-bél traktusa pedig változó pH-szintű stresszkörnyezetben van, mindkettő befolyásolhatja az NSP enzimek hatékonyságát, mielőtt azok az alsó emésztőrendszerbe jutnának.

Multi-NSP enzim

Az Endo-Power egy multi-NSP enzimtermék, amely a Pathway Intermediates kutatásra szakosodott képességén és szigorúan ellenőrzött minőségirányítási rendszerén alapul. Az ISO/IEC 17025 akkreditálta kutatóintézet és baromfi-kutatófarm, a világ számos tekintélyes kutatóintézete és egyeteme támogatja. A tudományos eredmények és a több évtizedes ügyféltapasztalatok bizonyítják a takarmányköltségek megtakarításában és a baromfi emészthetőségének növelésében elért hatékonyságukat.

Nemrégiben a Pathway egy OMRI-listás termékkel bővítette termékválasztékát a biotermeléshez. Egy 3008 hím madárral végzett vizsgálatban értékelték az Endo-Power hatékonyságát. A vizsgálatban a madarakat 42 napon keresztül hagyományos táppal (PC), alacsonyabb energiatartalmú táppal (NC) vagy NC és Endo-Power kombinációjú táppal etették. Az NC-táp 50 kcal ME/kg-mal alacsonyabb volt, mint a PC-táp, és a multi-NSP enzim beépítési szintje 0,01% volt.

A kísérlet 42 napja alatt a csökkentett energiatartalmú táppal etetett NC csoportba tartozó madarak átlagos napi gyarapodása lelassult, és a PC csoporthoz képest 211 g-os csökkenést eredményezett a végső testtömegben.

Az Endo-Power 0,01%-os kiegészítése az NC-táplálékhoz javította az FCR-t és az ADG-t, és a végső testtömeg 207 g-mal nőtt az NC-csoporthoz képest. A PC és az NC plusz Endo-Power csoport madarai közötti hasonló növekedési teljesítmény azt mutatta, hogy a multi-NSP enzim pozitív hatással van a különböző NSP-k lebontására és a tápanyag emésztésének felgyorsítására a baromfikban. Az eredmények a takarmányköltségek megtakarításának további lehetőségét jelzik a magas takarmánytermés-árak korszakában.

Költségmegtakarítás

A takarmányköltségek csökkentésére rendelkezésre álló alternatív lehetőségek vizsgálata elkerülhetetlen ahhoz, hogy a piacon továbbra is fennálló összetevőár-emelkedések és -ingadozások okozta nehézségeken túl lehessen jutni. Az Endo-Power egy tudományosan bizonyított megoldás a váratlan NSP-kihívások kezelésére és a költségmegtakarítások elérésére a bizonytalan, szárnyaló gabonaárak jellemezte környezetben.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...