Már több mint 1 éve, hogy összefoglaltuk a „Mi számít zöldségnek és mi gyümölcsnek?” kérdéskört. Miért merülhet fel egyáltalán, hogy a paradicsom gyümölcs? És mióta számít a banán bogyónak, miközben az eper és a málna nem? […]
Szakcikkek
Megéri retket vetni!
A retek (Raphanus sativus subsp. sativus) az egyik leghálásabb zöldségféle a veteményesben: az évszaknak megfelelő fajta kiválasztásával kora tavasztól őszig vethető. […]
Mik az öntözés főbb szabályai?
A nyári melegben, ha jó termést szeretnénk konyhakertünkben, nélkülözhetetlen az öntözés. Azonban nem mindegy, hogy mikor, hol és milyen módon öntözzük növényeinket. Íme, néhány jó tanács a megfelelő öntözéshez. […]
Híres szilvafajták és érési idejük
Ha van olyan gyümölcs, ami igénytelennek mondható, akkor az a szilva. Sem talajban, sem a termőhely fekvésében nincsenek különösebb igényei, bárhol képes jól teremni, persze, ésszerű keretek között. Magyarországon a szilvatermesztés tradicionálisnak mondható, gondoljunk itt a szilvapálinkára, ami hungarikumnak számít. Lássuk, melyek azok a szilvafajták, melyeket a gazdák előszeretettel termesztenek kertjeikben. […]
Jöhet a másodvetés!
Lehetőség nyílt arra, hogy megduplázzuk a termelhető friss, házi zöldség mennyiségét, hiszen nyár közepére a konyhakertek ágyásaink fele megüresedett. Mit hogyan vessünk? […]
A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma
A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év termése már elfogy addigra, a friss pedig még a földben van. […]
A haszonállatok is szenvednek a kánikulától
Ahogyan az emberi szervezetet, úgy állatainkat is nagymértékben megviseli a nyári hőség. Miért veszélyes a hőstressz? Mik a tünetei és hogyan védhetjük tőle állatainkat? […]
Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták II.
Cikkünk előző részében az ovális görögdinnyefajtákat mutattuk be olvasóinknak. A mai folytatásban a gömbölyű formájú görögdinnyéket vesszük górcső alá. […]