A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma

A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év termése már elfogy addigra, a friss pedig még a földben van. Szerencsére erre is van már megoldás.

A kritikus időszakban is lehet friss vöröshagymánk, ha áttelelő vöröshagyma termesztésére adjuk a fejünket. Persze áttelelő vöröshagyma vetése esetén fokozottan kell figyelni néhány dologra.

A vetés időpontja

A vöröshagyma magjának elvetési ideje az egyik sarkalatos pontja a jó átteleltető termesztésének. Ha túl korán vetjük el a magot, a növények ősszel túlfejlődnek, tavasszal magszárba mennek, így maximum zöldhagymaként lesz fogyasztható. Késői vetés esetén a növények nem fejlődnek ki eléggé télre, sok egyed fog elpusztulni a tél folyamán. Az ideális vetési idő:

  • augusztus 15-30 között,
  • korai és középérésű fajták esetén augusztus 15-20 között,
  • kései érésű fajták esetén augusztus 20-30 között.
Ha tavasszal ez a kép fogad, akkor későn vetettük el a hagymamagokat
Ha tavasszal ez a kép fogad, akkor későn vetettük el a hagymamagokat

 

Termőhely megválasztása, magágy előkészítés

A terület kiválasztásakor ugyanazokat a követelményeket kell szem előtt tartani, mint a tavaszi vetésű hagyma esetében: ne legyen magasan a talajvíz szintje a területen, jó legyen a talajszerkezet és egyenletes legyen a talaj felszíne.

Mivel augusztusi vetésről van szó, így a magágy előkészítés nehezebb, mint egy tavaszi vetés esetében, ugyanis jellemzően ilyenkor rendkívül száraz a talaj. Épp ezért öntözni kell a területet, mielőtt a magágyat elkészítenénk. A vetéshez aprómorzsás, ülepedett, megfelelő nedvességtartalmú, tökéletesen gyommentes talaj szükséges!

Tápanyagszükséglet

Általánosságban véve elmondható, hogy az áttelelő vöröshagyma tápanyagigénye megegyezik a tavaszi vetésű vöröshagymáéval, annyi különbséggel, hogy nitrogénből többet igényel az áttelelő vöröshagyma. A nitrogént 3 részletben kell kijuttatni a területre:

  • 40-45 százalékot ősszel,
  • 20-30 százalékot tél végén, februárban,
  • a maradékot pedig a fejképződés idején, áprilisban.
Így néz ki egy egészséges hagymáskert
Így néz ki egy egészséges hagymáskert

 

Öntözés és gyomirtás

A vetést követően azonnal meg kell kezdeni az öntözést a mielőbbi csírázás érdekében. Ősszel az öntözést csapadékmennyiségtől függően folytatni is kell, tavasszal viszont csak csapadékhiány esetén kell mesterséges vízpótlást alkalmazni.

Fontos: öntözési lehetőség nélkül áttelelő vöröshagymát termeszteni igen kockázatos vállalkozás.

A gyomirtást már a talajelőkészítés során meg kell kezdeni. A később kelő gyomokat ugyanazokkal a gyomirtókkal lehet irtani, amivel a tavaszi vetésű hagymában dolgozunk.

Vigyázat! A herbicides kezelés napokra is megállíthatja a növények fejlődését. Túlfejlettség esetén a herbicides kezelés kifejezetten ajánlott.

Betakarítás

Az áttelelő vöröshagyma betakarítási ideje a felhasználástól függ:

  • zöldhagymaként már április elején fogyasztható,
  • főzőhagymaként májusban már be lehet takarítani a termést,

de alapvetően május végétől június végéig tart az áttelelő vöröshagyma szárdőlése, ekkor lehet betakarítani a hagymafejeket.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...