Tényleg gyümölcs a paradicsom – videóval!

Már több mint 1 éve, hogy összefoglaltuk a „Mi számít zöldségnek és mi gyümölcsnek?” kérdéskört. Miért merülhet fel egyáltalán, hogy a paradicsom gyümölcs? És mióta számít a banán bogyónak, miközben az eper és a málna nem? Olvasson tovább, és nézze meg a videót, amiből mindent megtudhat.

Akkor megvizsgáltuk többféle szempontból is, hogy miért nevezhetjük a paradicsomot gyümölcsnek, és miért lehet igazuk azoknak, akik továbbra is korteskednek a zöldség megnevezés mellett. Az alábbi videóhoz érdemes tudni angolul, de anélkül is elég informatív:

Tehát, összefoglalva, nem az íz számít! Nem az a gyümölcs, ami édes. Zöldségnek hívjuk a lágy szárú növényeket, amelyeknek gyökerét, törzsét vagy levelét fogyasztjuk. Így például a rebarbara is zöldségnek számít. Gyümölcs pedig növénytanilag a virágzó növények termése, pl: cukkini, uborka, paradicsom, paprika, tök. Bogyóról akkor beszélhetünk, ha egy magházuk és több magjuk van. Ilyen például a szőlő, a banán és a paprika is, de a málna, a szeder és az eper érthető okokból, növénytanilag nem bogyók. És végre jegyezzük meg, a mandula és a mogyoró is gyümölcsnek számít!

A paradicsom a köztudatban erősen él, mint zöldség, növénytanilag azonban a gyümölcsök közé tartozik.
A paradicsom a köztudatban erősen él, mint zöldség, növénytanilag azonban a gyümölcsök közé tartozik.

 

Forrás: eduline.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Zöldségeket beszélnek Évek óta elő-előjön a „mi zöldség, és mi gyümölcs” kérdéskör. Több éve ugyanis a botanikusok bejelentették, hogy a paradicsom gyümölcsnek tekintendő. ...