A hőstressz a haszonállatokat is kikészíti, kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. Az állatok komfortzónáját meghaladó 1°C-nyi hőmérséklet-emelkedés esetén 3-5%-kal kevesebb táplálékot fogyasztanak, ami a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet, komoly ágazati veszteségeket eredményezve. […]

Tovább…

Nem sok jót hoz az augusztusi hőség a kukoricára

Az augusztusi hőség által kiváltott hőstressz drasztikusan csökkentheti a tápanyag beépülését, különösen, a későbbi vetésű, hosszú tenyészidejű kukoricahibridek esetében. Minél előrébb tartanak a szemtelítődésben, annál gyengébb lehet ez a korlátozó hatás. […]

Tovább…

Egyre gyorsabban halad a hőstressz enyhítésének folyamata a tejelő teheneknél

A tejelő tehenek hőstresszével kapcsolatos problémák kutatása egyre fontosabbá válik, mivel Európa egyre forróbb nyarakkal néz szembe. Az éghajlatváltozás miatt tavaly nyáron az Egyesült Királyságban rekordhőmérsékletet mértek, ami egy 1,24 millió font értékű tanulmányt indított el a tejelő tehenek hőstresszének enyhítésére. A tanulmány célja, hogy megoldja a problémát, ami miatt csökken a hozam, a termékenység […]

Tovább…

Hogyan védekezzünk a hőstressz és az aszály ellen a termőföldeken

Az elmúlt időszak ismét bebizonyította, hogy a mezőgazdaság és a növénytermesztők mennyire ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha Ön növénytermesztő, bizonyára aggasztja ez a tavasz nélkül berobbant nyár. Cikkünkben most olyan kérdésekre adunk választ, mint az, hogy mi történik a növényeinkkel tartós meleg és szárazság esetén és hogyan óvhatjuk meg őket a hőstressztől. […]

Tovább…

Ezt tegye, ha a malacokat hőstressz fenyegeti

A sertéseknél a nyári és a kora őszi időszakban fennáll a hőstressz kialakulásának veszélye, amely különösen veszélyezteti az állományokat, mivel a sertés nagyon érzékeny rá. Ennek az az oka, hogy a sertés csak korlátozott mértékben képes izzadni, tüdejének kapacitása pedig testméretéhez képest kicsi. Ehhez jön még hozzá, hogy a hízóknál a bőr alatti zsírszövet méretének függvényében jelentősen csökken a hőleadás. Anyagunkban összefoglaljuk, mit tegyen a hőstressz ellen. […]

Tovább…

Stresszhatás-csökkentés fajtaválasztással

Mivel a mezőgazdaságban nincs két egyforma év, így mindig fel kell készülnünk a legjobbra és a legrosszabbra is. Ez a kukoricavetőmag kiválasztásánál olyan szempont, ami még az árnál is fontosabb. Az általános fajtaválasztási szempontok közül (a termőképesség mellett) évről-évre növekvő hangsúlyt kap a stressztűrő képesség. Az egyre gyakoribb aszályok, szélviharok és özönvízszerű esőzések nagy próbatétel elé állítják a növényállományokat. […]

Tovább…

Haszonállatok pusztulásához is vezethet a hosszú aszályos időszak

A hőség, illetve az aszályos időszak rendkívüli módon hat a növénytermesztésre és az állattenyésztésre egyaránt. Előbbinél minőségbeli és mennyiségbeli romlás is előfordulhat, utóbbiban akár az állatok elhullását is okozhatja. Ezt az időjárást elsősorban a kukorica és a napraforgó szenvedi meg: előbbi jobban viseli az időjárás viszontagságait, bár a tányérok sok helyen kisebbek a szokásosnál. […]

Tovább…