Szeptemberi feladatok a földeken: zöldítés, másodvetés

A támogatásoknak történő megfelelésekhez is kapcsolódnak feladatok a földeken. Ezek között az egyik, hogy amennyiben a gazdálkodó a zöldítésben az ökológiai fókuszterület megvalósítási kötelezettségét, vagyis az EFA szántóterület 5 százaléknak megfelelő mértékben ökológiai másodvetéssel kívánja teljesíteni, és ezt már az egységes kérelmében is jelezte, úgy a másodvetést október 1-ig el is kell vetni. Ennek tényét aztán 15 napon belül jelenteni kell a Kincstár elektronikus felületén. […]

Tovább…

Share Button

Tönkrevágta a hazai gyümölcspiacot az időjárás

Mennyiségben és minőségben is gyenge termést hozott a hazai gyümölcsszezon. Anyagunkból kiderül, hogy milyen hatások érték és befolyásolták a barack-, a szilva-, az alma- a körte- és a meggy ültetvényeket Magyarországon. Az OTP Agrár oldalnak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nyilatkozott. Apáti Ferenc többek között a barack-, a szilva-, az alma- és a körte-, valamint a meggytermesztők 2020-as tapasztalatait foglalta össze. […]

Tovább…

Share Button

A nyár végére eljött a hidegzuhany: 8 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak tavalyhoz képest

Az európai felmérések szerint a magyar háztartások kiadásai közt a második legnagyobb részt az élelmiszer teszi ki. A legtöbbet, a jövedelem csaknem 19 százalékát rezsire és háztartásra költik a magyarok. Ezután az étel és az alkoholmentes italok következnek bő 18 százalékos aránnyal. Ez Európában az egyik legrosszabb arány – már ha azt vesszük, hogy a jobb sorsú európai államok polgárai oktatásra, egészségügyi és sportcélokra, kultúrára arányában általában többet, ételre pedig kevesebbet költenek. […]

Tovább…

Share Button

Szeptember 15-ig fizethető a kárenyhítési hozzájárulás

Fontos információ a gazdálkodóknak, hogy a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje 2020. szeptember 15. A megfizetés kötelező, mulasztás esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Amennyiben nem történik befizetés és a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére az aktuális gazdálkodási évben. […]

Tovább…

Share Button

Sajnos, idén az olcsó almát és körtét el lehet felejteni

Almából 40-50, míg körtéből 50-60 százalékkal kevesebb terem idén hazánkban az éves átlaghoz képest. Ennek oka elsősorban a fagykár volt, amelyet rendkívüli mértékben növelt az aszályos tél végi és kora tavaszi időjárás is. Európában is az átlagosnál gyengébb almatermelésre lehet számítani, így idén kieshet a piacról az olcsó, helyettesítő import. […]

Tovább…

Share Button

A minőségi termeléshez elengedhetetlen a több mérés

A minőségi termeléshez elengedhetetlen, hogy minél többet vizsgáljunk és elemezzünk. A Noack által forgalmazott mérőkészülékek pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy minél többet monitorozzunk, ezáltal sokkal pontosabb eredményeket kapjunk és hatékonyabban tudjuk értékesíteni a megtermelt termékeket. Így jobb eredményeket tudunk elérni az állattenyésztésben is. […]

Tovább…

Share Button

Ezt tegye, ha veszélyes vetőmagot kap ismeretlen címről

A közelmúltban a hazai és a nemzetközi sajtóban is találkozhattunk bizonyos kéretlen vetőmagcsomagokról szóló hírekkel. A híradások szerint elsősorban Kínából, illetve más távol-keleti országokból (Szingapúr, Taiwan, Malajzia, Wanuatu) érkeztek magánszemélyek postacímére kis „ajándékcsomagok”. Az ismeretlen eredetű vetőmagok több esetben szennyeződéseket, illetve károsítókat tartalmaztak, ezért a felhasználásuk semmiképpen sem javasolt. […]

Tovább…

Share Button

Vadhúsfeldolgozó üzem létesült 814 millióból a szabolcsi Napkoron

Vadhúsfeldolgozó üzemet adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron. A 814 millió forint értékű beruházásból elkészített gyár elsősorban a vadászati szezon alapanyagait dolgozza majd fel. Az itt előállított friss és fagyasztott vadhús lesz az egyik fő termék. A szezonalitást prémium kategóriás sonkafélékkel, füstölt szalámival, kolbásszal, érlelt marha- és vadhúsokkal, illetve szuvidált (vákuum alatt főzött) termékek gyártásával egyensúlyozzák, a gyár egy másik üzemrészében a tervek szerint lőtt szárnyasvadat és más baromfiféléket dolgoznak fel. […]

Tovább…

Share Button