A minőségi termeléshez elengedhetetlen a több mérés

A minőségi termeléshez elengedhetetlen, hogy minél többet vizsgáljunk és elemezzünk. A Noack által forgalmazott mérőkészülékek pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy minél többet monitorozzunk, ezáltal sokkal pontosabb eredményeket kapjunk és hatékonyabban tudjuk értékesíteni a megtermelt termékeket. Így jobb eredményeket tudunk elérni az állattenyésztésben is. Mindezekről Takács Tamással, a Noack Magyarorzág Kft. értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

A Noack neve legtöbbször az állatok takarmányozása kapcsán kerül szóba, pedig van a cégnek más üzletága is.

A gazdálkodók számára, talán, kevésbé ismert, hogy a Noack cégnek – a takarmányozási üzletága mellett – van egy analitikai készülékekkel foglalkozó részlege is. Itt a kézi nedvességmérőtől, a hektolitersúly- és nedvességmérőn át, az egészen komoly NIR-készülékekig számtalan eszközt forgalmazunk. Próbálunk mindig újdonságokat bevezetni a piacra. Mi az osztrák Schaller és a német Zeiss cégeket képviseljük, akik éves szinten közel 80 ezer nedvességmérőt értékesítenek szerte a világon, az élelemiszeripartól, beleértve a gabonaipart is, a műanyaggyártásig mindenhol megtalálhatók a készülékeik.

Milyen előnyökkel bírnak ezek az eszközök a piacon?

Ezeknek a nedvességmérőknek az a nagyon nagy előnye, hogy az eddig megszokottakhoz képest, sokkal kisebb magmennyiség mellett, akár 35-60 g esetén is, lehet vele mérni. Akár kint a szántóföldön kiszedhetjük a kalászból a magot, és ott helyben meg lehet mérni a nedvességtartalmát.

Takács Tamás a Noack Magyarország Kft. értékesítési vezetője
Takács Tamás a Noack Magyarország Kft. értékesítési vezetője

És amit szintén kiemelnék még, hogy nem kell évente kalibráltatni, hanem minden bekapcsoláskor önmagát kalibrálja. Ez igen költséghatékony jellemző, mert egy kalibráció ára, még egy kisebb nedvességmérőnél is, 20 ezer -100 ezer Ft is lehet.

Hogyan működik ez az „önkalibráció”?

Bekapcsoláskor az eszköz méri a környezeti hőmérsékletet, a maghőmérsékletet és a tömeget, és ezek alapján végzi el a kalibrációt. Nagyon sokféle növényt lehet egy-egy ilyen készülékkel vizsgálni, hiszen alkalmazható kukorica, búza, árpa, napraforgó, repce, szója, mustármag és köles esetében is.

Milyen mérőeszközöket emelne még ki a kínálatukból?

Forgalmazunk még hektolitertömeg-mérőt is. Ezt sem kell kalibrálni és hozzárendelhető számítógéphez vagy nyomtatóhoz. A nagyobb mennyiségek mérésére szolgál. Az újgenerációs NIR készülékünk, a Zeiss gyár terméke, ami azért hasznos, mert egyedi kalibrációt lehet vele létrehozni farm vagy cég szinten. Az eszköz online is tud működni. Toronysiló esetén, például, a betároló részre szerelhetjük, és így a betárolandó összes mag minden grammjának megismerhetjük minden fontos paraméterét, a fehérje-, nedvesség-, keményítő vagy sikértartalmát.

Korábban csak kevesen engedhették meg egy ilyen eszköz beszerzését.

Az online készülékek az elmúlt 10-20 évben valóban nagyon drágák voltak, 60-70 ezer euróba kerültek. Jelenleg már 20 ezer euró körüli áron megvásárolhatunk egy ilyen eszközt. Ráadásul kicsi a szervizigénye és nagyon stabilan működik. Az amerikai John Deere munkagépekre a NIR-készülékünk is megrendelhető. Az USA-beli farmerek már kombájnon is használják, és már a learatott gabonánál tudják pontosan a gabona összetételét. Ez létkérdés, mert nem mindegy, hogy takarmány- vagy étkezési gabona került learatásra. Egész más az ára.

Milyen mérésekben tudnak még segíteni a gazdálkodóknak?

Amiről még ismerik a Noackot az a toxinmérés. Ezen a téren is tudok újdonságot említeni. A NeoGennél tavaly jöttek ki a Raptor nevű készülékkel, aminek az az előnye a régebbiekhez képest, hogy nem csak egy mintát tudunk egy időben mérni, hanem akár többet is. Ez lehet azonos toxin vagy három különböző toxin ugyanabból a gabonából. Mindez gyorsítja betároláskor a mintavételezést, mert toxin azért majdnem mindig akad, még ha az idei év – eddig úgy tűnik – kivétel is lesz.

Hiába volt sok a csapadék, az idei nem tűnik toxinos évnek, az eddigi tapasztalatok alapján. Bár a kukoricában még lehetnek problémák, ha a szeptember csapadékos lesz.

Kevesebb az étkezési és több a takarmánybúza. Kérdés, hogy a tárolás alatt lesz-e toxindúsulás. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon sokáig húzódott az aratás. A búzánál a megfelelő növényvédelemmel sokat tudtak javítani a toxinproblémán.

Ha jól tudjuk, az említett készülékeket ki is lehet próbálni.

Abban s különbözünk a versenytársainktól, hogy a készülékeinket be tudjuk mutatni farmmérettől függetlenül. A kisebb partnerek is ugyanolyan fontosak, mint a nagyok. Ha komoly az érdeklődés, akkor kipróbálásra ott is tudjuk hagyni azokat. Vagy akár bérbe is vehetők egy kedvező díjért, amit később beszámítunk a vételárba, ha a végén meg is vásárolják a terméket.

Várható-e még valami újdonság a Noack háza tájáról a közeli jövőben?

A Zeiss készülékének segítségével az a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan Noack-adatbázist, amivel jobban tudjuk segíteni a hazai termelőket. A cég 11 országban működik Lengyelországtól Bulgáriáig és egy olyan adatbázist szeretnénk növényenként létrehozni, hogy egy stabil alapkalibrációval tudjuk ezeket a készülékeket elvinni a partnereinkhez.

És szeretnénk létrehozni egy helyspecifikus, Közép-Európára vonatkozó toxintérképet is, ami például már az USA-ban elérhető. A toxinok viszonylatában ugyanis azt látjuk, hogy teljesen más a helyzet a Balaton északi és déli részén vagy akár az Alföldön. Például a Balaton déli részén, Enyingtől le egészen Pécsig, minden évben magasabb aflatoxin- és DON-toxinszinteket mérünk, mint máshol az országban. Ebben a Balaton, a Velencei-tó és a Duna határolta régióban sokkal melegebb és párásabb a levegő. A toxintérképpel 2021 tavaszán szeretnénk kijönni.

Segítséget tudunk nyújtani a toxinnal küzdő tejtermelő gazdaságoknak is, mert van olyan termékünk, amivel a toxint inaktiválni lehet. Most már tudjuk mérni tejben is egy olyan toxin gyorsvizsgáló segítségével, amivel ki tudjuk mutatni az aflatoxint.

Milyen eszközük van erre?

Megkaptuk a képviseleti engedélyt a TwinSensor forgalmazásához. Egy kit segítségével, megfelelő inkubáció mellett ki tudjuk mutatni az aflatoxin B1-et. Egyedül ez az egy toxin, ami megjelenik utána az élelemiszerben is.

És mi a teendő, ha aflatoxint találunk a tejben?

Toxinkötő és bontó terméket kell alkalmazni. Ez általában a bentonit, kiegészítve különböző biológiai anyagokkal. Például a mi termékünk, az Anco-Fit, egy gyógynövénykoktélt és nagyon jó minőségű bentonitot tartalmaz. A bentonit meg tudja kötni az aflatoxint, a gyógynövénykoktél pedig a DON-toxint, a zearalenont tudja inaktiválni, úgy hogy az oxidatív stresszt csökkenti.

További információt a termékekről kérjen az alábbi elérhetőségeken:
Dunántúl: Takács Tamás, ttakacs@noackgroup.com, +36 30 670 6797
Közép-Magyarország: Pászti Zoltán, zpaszti@noackgroup.com, +36 30 825 9814
Alföld: Matejcsik Márk, mmatejcsik@noackgroup.com, +36 30 949 3876


Víztartalomajánlás megállapítása:

A humimeter FS1 mérőkészülék megmutatja a víztartalmat, ami azt jelenti, hogy a nedvességet az összes tömegre számítja ki.

Mn =  átlagos víztartalmú próba tömege
Mt  =  száraz próba tömege
%F =  kiszámított víztartalom (EN ISO 712 normának megfelelően)

Termény név Töltősúly Mérési tartomány
 50 g kukorica 50 g 8 – 30 %-ig
 60 g rozs 60 g 8 – 23 %-ig
 60 g trikálé 60 g 8 – 23 %-ig
 60 g búza 60 g 8 – 23 %-ig
 50 g árpa 50 g 8 – 23 %-ig
 30 g zab 30 g 8 – 23 %-ig
 55 g repce 55 g 4 – 15 %-ig
 60 g szójabab 60 g 6 – 18 %-ig
 60 g lóbab 60 g 8 – 18 %-ig
 35 g napraforgómag 35 g 5 – 18 %-ig
 65 g hántolt rizs 65 g 8 – 18 %-ig
 50 g hajdina 50 g 8 – 18 %-ig
 60 g mustármag 60 g 5 – 18 %-ig
 60 g köles 60 g 8 – 18 %-ig
 Ajánlás

Nem méréshasználatra csak a készülék ellenőrzéséhez!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Takarmánytartósítás esős időben A haszonállatok takarmányszükségletét a tavasztól késő őszig tartó időszakban kell megtermelni. Akkor, amikor azt az időjárás is engedi. Jelenleg vis...
Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélés...
NOACK RUMEN Y, a szarvasmarhák és kiskérődzők nyal... A jó takarmányhasznosuláshoz a szarvasmarháknál, a bendőben jó kondícióban és megfelelő mennyiségben jelen levő mikroorganizmusokra van szükség. Enne...
Ha jót akar a marhájának, kiskérődzőjének, NOACK R... A jó takarmányhasznosuláshoz a szarvasmarháknál, a bendőben jó kondícióban és megfelelő mennyiségben jelen levő mikroorganizmusokra van szükség. Enne...
BIO-SIL®+NOACK-SIL2 a nehezen silózható takarmányh... A megfelelő és bevizsgált tejsavbaktériumok (BIO-SIL®) és a pufferolt hangyasav (SIL2 NA) kombinációjának összegzett hatása biztosítja a közepesen ne...
Tonnánként súlyos ezrek miatt érdemes mérni a kuko... Több ezer forintot is bukhat tonnánként az a gazda, aki nem vizsgáltatja be a terményét az értékesítés előtt. A témában, a gabona bel-...