Kimegy külföldre a magyar vadhús, itthon pedig alig esszük

Külföldön keresett termék a magyar vadhús. A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát az export partnerek vásárolják fel. A magyar fogyasztók elvétve találkoznak vadhússal, holott a különleges ízvilága mellett az egészségre gyakorolt hatása miatt is érdemes lenne minél gyakrabban beemelni az étrendünkbe. […]

Tovább…

A nyitás ellenére még nem tudott helyreállni a vadhúspiac

A vadgazdálkodási ágazat megérezte a pandémia hullámait, a HoReCa-szektor bezárásait, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést és az évek óta tartó afrikai sertéspestis járványt is. Ez a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Ezekről a hatásokról, valamint telített hűtőházakról és a külföldi felvevőpiac változásáról is beszélt Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője. A vadhúspiac még mindig nem stabilizálódott. […]

Tovább…

Nagyot esett a vadhús ára

Szinte alig kezdődött el 2020 márciusában a vadászszezon, amikor a koronavírus berobbanása miatt az ország szolgáltatásainak jó része leállt. A határok le-, az éttermek bezárása és a kijárási korlátozások komoly hatással voltak a vadászati szektorra. A témával kapcsolatban az Országos Magyar Vadászkamara Békés és Csongrád-Csanád megyei szervezeteinek képviselői is megszólaltak az eddigi és a várható nehézségeket elemezve. […]

Tovább…

A 800 millió forintos napkori vadhúsfeldolgozó lett az év agrárberuházása

Napkor község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyíregyházi járásban található, ahol 800 millió forintból építettek meg egy vadhúsfeldolgozó üzemet az idén. Egy online mezőgazdasági konferencián ez a fejlesztés nyerte el az év agrárberuházása díjat. A legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket elismerő kitüntetésekről egy 9 tagból álló szakmai zsűri döntött. Az Év Agrárberuházása címet a Támba családi Holding nyerte el. […]

Tovább…

Vadhúsfeldolgozó üzem létesült 814 millióból a szabolcsi Napkoron

Vadhúsfeldolgozó üzemet adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron. A 814 millió forint értékű beruházásból elkészített gyár elsősorban a vadászati szezon alapanyagait dolgozza majd fel. Az itt előállított friss és fagyasztott vadhús lesz az egyik fő termék. A szezonalitást prémium kategóriás sonkafélékkel, füstölt szalámival, kolbásszal, érlelt marha- és vadhúsokkal, illetve szuvidált (vákuum alatt főzött) termékek gyártásával egyensúlyozzák, a gyár egy másik üzemrészében a tervek szerint lőtt szárnyasvadat és más baromfiféléket dolgoznak fel. […]

Tovább…

Tonnaszám viszik a szemétbe az ehető vaddisznóhúst a magyar vadászok

Esetenként 4-5-ször annyi pénzt kapnak az államtól a vadásztársaságok a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz vinnék. A vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint állami kártalanítás jár, így érdemesebb a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe leadni azokat. A tonnaszám kidobott állattetemek miatt egyes hulladékudvarokban nagyon rossz állapotok uralkodnak – számoltak be róla dél-balatoni vadászok. […]

Tovább…

Több területen is veszélyezteti a vadon élő állatokat a koronavírus

A természetvédők számára sokszor az alapvető, vagy az egyetlen anyagi forrást jelentették a turistáktól származó bevételek. Az ágazat a COVID-19 koronavírus járvánnyal kapcsolatban bevezetett korlátozások miatt gyakorlatilag összeomlott. A pénzhiány rendkívül súlyos károkat okozott a világ nemzeti parkjainak. Azok a szervezetek, amelyek a látogatóktól gyűjtöttek bevételt, bajban vannak, mert a határlezárások és utazási korlátozások megfosztották őket az egyik legfontosabb pénzügyi forrásuktól. […]

Tovább…

Vadhúst ajándékoznak az egészségügyi dolgozóknak

A koronavírus járvány magyarországi kitörése óta elmondható, hogy az egészségügyben dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb beteget ellássák. Ezt a vadgazdálkodók is nagyon jól tudják, így önkéntes akcióba kezdtek, és országszerte vagy elkészített vadétellel, vagy biztonságos körülmények között feldolgozott hússal ajándékozzák meg a kórházak dolgozóit. […]

Tovább…