Az almafa és betegségei, na meg a védekezés ellenük

Az almafa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. Ugyanakkor az egész éves ápolása rendkívül fontos, hogy megelőzhessük a kártevők és kórokozók megjelenését, és végül egészséges, bőséges terméssel örvendeztessen meg bennünket. Ha mindentudó csodaszerek nincsenek is, de olyanok vannak, amelyek használata a legminimálisabbra csökkenti a kártételeket.

Persze, csak ha felismerjük a baj okát, mert akkor gyorsan megtaláljuk, mivel védekezzünk vagy milyen utókezelést érdemes alkalmaznunk.

Az almafa betegségei sokszor felütik fejüket - Fotó: Pixabay, Karsten Paulick
Az almafa betegségei sokszor felütik fejüket – Fotó: Pixabay, Karsten Paulick
Az almafa betegségei, azok tünetei, kezelésük, és az alkalmazható szerek

A lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásvégeken. Ha megjelenik, a levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak és lehullanak.

Mivel lehet védekezni?

Harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátással biztosítsuk a növények jó kondícióját, ellenállóképességét. Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás növeli a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát.

Tavaszi metszés során el kell távolítani a fehér színű fertőzött vesszőket. Mivel a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, a vesszőket erősen vissza kell metszeni. A lombkorona kialakulásakor esetleg megjelenő lisztharmatos hajtásokat ugyancsak metszeni szükséges.

A kémiai védekezés, permetezés eredményességét a rügypattanástól a virágzás végéig, sziromhullásig terjedő időszakban végzett kezelések határozzák meg. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotában valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (szisztémikus) hatású liszharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után további kezelések szükségesek. Az alábbi szerek alkalmazhatóak.

Kontakt szerek
  • elemi kén
  • dinokap
Felszívódó szerek
  • bupirimat
  • ciprodinil
  • difenokonazol
  • fenarimol
  • hexakonazol
  • penkonazol
  • azoxistrobin
Varasodás

Ilyenkor a levélen olajfolt, később feketés zöld, bársonyos foltok jelennek meg, és levélhullás figyelhető meg. A fiatal gyümölcsön zöldes fekete foltok, a héjon parás, berepedezett foltok láthatók.

Zöldbimbós stádiumig javasoltak a réz tartalmú szerek. Ezek ökológiai gazdálkodásban is használhatók, és egyéb gombák és baktériumok ellen is hatásos. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva érdemes védekezni. Később elég a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert érdemes bevetni.

A virágzó illetve elvirágzott fajtáknál át kell térni a felszívódó szerekre és a rézpótlókra. A kis gyümölcsök viaszosodása után, nagyjából. a zölddió nagyságnál majd ismét elő lehet venni a réztartalmúakat. Ekkor már nem perzselnek. A felszívódó, mélyhatású, belülről védő gombaölők hűvösben kiválóak, és a 2-3 nappal korábbi fertőzést is meggyógyítják, kuratívak. A jobb hatás és a rezisztenciatörés miatt mindenképpen érdemes kombinálni a felszívódó készítményeket a kontakt szerekkel.

Moníliás betegség

A gyümölcs felületein a sérülésből kiinduló barna rothadás, a felületen körkörös okkersárga penészpárna figyelhető meg. A fán múmiaként fennmarad, a gyümölcs a tárolóban elfeketedik.

A beteg gyümölcsöket fel kell szedni és meg kell semmisíteni. A fertőzött vesszőket le kell metszeni, a vessző egészségesnek tűnő 10 centis darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel. Szükség esetén ezt a permetezést később meg is kell ismételni.

Tűzelhalás

A fertőzött virágok vizenyősek lesznek és elfeketednek. A hajtások begörbülnek. Mézgacsepp jelenik meg a sebzésen, hajtásszáradás figyelhető meg. A fiatal gyümölcs elpusztul, amit később a fa pusztulása követ.

Fontos az egészséges szaporítóanyag használata, a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása (40-60 cm), és megsemmisítése. Ne maradjon el a vágószerszám fertőtlenítése, és a sebkezelés sem.

Forrás: Szabad Föld és Magro.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szőlőkabóca mellett a lisztharmat is keseríti a ... A NÉBIH épphogy felhívta a szőlőtermelők figyelmét az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés fontosságára és időszerűségére, máris fenyeget egy másik k...
Itt az ideje a gyümölcsök növényvédelmének Az elmúlt hetek csapadékos és szeles időjárása megteremtette a tökéletes körülményeket a gombás és baktériumos fertőzések terjedésének. További veszél...
Egyre nagyobb gondot okoznak a cserebogarak Pontosabban a cserebogarak lárvái, a pajorok keserítik meg a gazdálkodók életét és mindennapjait. Ezek a talajlakó lárvák akár komplett gyümölcsösöket...
Megfelelő növényekkel is védekezhetünk a kártevők ... Persze csak közvetetten. Szántóföldön és konyhakertben is tudunk termeszteni olyan növényeket, amelyek valamilyen módon segítik a termőföldünk és a te...
Ideje felkészülni a tafrina megjelenésére Ha a tavalyi évből indulunk ki, amikor is -csak úgy, mint most- enyhe tél után hűvösen és esősen indult a tavasz, most is felkészülhetünk a tafrina és...
Rügypattanáskor kezd fertőzni a lisztharmat A rügyekben telelő lisztharmatért felelős gomba néhány héten belül elkezdheti idei fertőzését, ugyanis a rügypattanással egyidőben a lisztharmat is me...