Idén megszűnt létezni a magyar hagymatermesztés

Búcsút inthetünk a makói vöröshagymának, az idén gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés. Az aszály ráadásul azon gazdálkodók termésének jelentős részét is elvitte, akik a végsőkig kitartottak. A termelőket összefogó szervezet szerint van még reménye az ágazatnak, a termelés újraindításához azonban a technológiaváltás mellett az öntözéshez szükséges vízgazdálkodási feltételek megteremtésére lenne szükség. […]

Tovább…

Versenyre kel a makói hagyma a modern hibridekkel

A világpiacon is jól ismert és keresett a makói hagyma jó fűszerező-képessége és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása viszont az elmúlt időben nehézkessé vált, mert a hagyományos dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákhoz képest. Magyar kutatók azon dolgoznak, hogy növeljék a híres magyar fajta gazdaságosságát. […]

Tovább…