Versenyre kel a makói hagyma a modern hibridekkel

A világpiacon is jól ismert és keresett a makói hagyma jó fűszerező-képessége és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása viszont az elmúlt időben nehézkessé vált, mert a hagyományos dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákhoz képest. Magyar kutatók azon dolgoznak, hogy növeljék a híres magyar fajta gazdaságosságát.

Az Agrárágazat cikkét szemléztük. A gazdaságosság növelésére a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya keresi a megoldást. A hagymafajtáknál a piaci átlagárat főként a nagy termőképességű hibridek határozzák meg, amelyek teljesítőképessége jobb a makói hagymáénál. A modern hibridek ugyanakkor tárolhatóság és beltartalom tekintetében is jócskán alulmaradnak a hazai fajtakörhöz képest.

A makói hagyma versenyképességét növelnék a magyar kutatók - képünk illusztráció
A makói hagyma versenyképességét növelnék a magyar kutatók – képünk illusztráció
A Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály egyik célja, hogy olyan hibrideket nemesítsen, amelyek hordozzák a makói hagyma kedvelt tulajdonságait:
  • jó minőségűek,
  • magas a szárazanyagtartalmuk,
  • jó fűszerező képességűek és
  • jól tárolhatóak.

Ezen kívül vállalta a hagyományos fajták fenntartását és főbb tulajdonságainak javítását is.

A hagymanemesítés folyamata igen körülményes, hiszen magtól magig 2 év szükséges hozzá. Ráadásul a növény rosszul tűri a beltenyésztést és lassú az évenkénti előrehaladása is. A hibrid előállításhoz egyszerre 3 vonalat kell tisztán fenntartani és irányítottan porozni. A hagyományos fajták tulajdonságainak javításához az egyszerű szelekciós elveket alkalmazzák. A hagymamag maximum 3 évig csíraképes, ezért az adott fajtát folyamatosan fenn kell tartani. Újra és újra elvetik és szelektálják, hogy tisztán és jó minőségben állíthassanak elő vetőmagot.

A hibridnemesítés első lépése a hímsterilitás felfedezése volt: ezek olyan hagymavirágzatok, amelyekben nem fejlődik porzó, így teljesen önmeddőek lesznek. Ezt az úgynevezett anyavonalat olyan porzós vonallal/fajtával kell fenntartani, ami nem változtat a tulajdonságain. Miután a 2 alapvonalból álló anya stabilizálódik, akkor kereshetik a hibrid-előállításhoz szükséges apa vonalat, ez eredményezi a forgalmazni kívánt vetőmagot. Ez a folyamat 4 évig tart, amelynek első részében a hímsteril anya, a másodikban a kereskedelmi hibrid szaporítása történik.

 A nemesítés alapját egyelőre a kihajtási és romlási veszteség, a szárazanyag-taralom, a tárolhatóság, a dugványméret és a Brix-érték (édesség mértéke) adja. A jövőben tervezik „könnymentes” fajták nemesítését, továbbá különleges alakú, színű változatok fejlesztését. Valamint szeretnék kiterjeszteni a kutatásaikat a fokhagymára és egyéb fajtákra is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Jó az idei hagymatermés Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak. Van, aki a betakarítással már végzett és az é...
Néhány gondolat a póréhagymáról A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vörösha...
Fellélegezhetnek a hagymatermesztők, munkacsoport ... A hagymatermesztésnek hazánkban komoly múltja van – gondoljunk csak a makói hagymára. Az ágazat versenyképessége azonban még így sem elég erős. A növe...
Egy ormányos Makó és környékének fő ellensége... Összegyűjtöttünk hármat a hagyma kártevői közül. Leírjuk, hogyan ismerheti fel őket és hogyan védekezzen ellenük. Terítéken a hagymaormányos, a hagyma...
Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes vol...
Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: f... Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfog...