Minőségi pálinka készítéséhez – kiváló cefre

cefrébe, ez jelentősen megváltozott az idők során. Jó pálinkához ugyanis jó alapanyag kell… A pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő. Mai fogalma a 2000-es években szilárdult meg. Pálinkatörténeti áttekintés a magyarmezogazdasag.hu cikke alapján. […]

Tovább…

Tanfolyamok elérhetőek a pálinkakészítés és a méhészet iránt érdeklődőknek

A kertészkedés és a mezőgazdaság iránt érdeklődők számára egyre több út áll nyitva, amelyek egy új, értékteremtő szakmához vezethetnek. Ma már számos olyan képzés létezik, amely lehetőséget ad a szakmai alapok megszerzésére, a tudás elmélyítésére, hogy a kurzus végén olyan piacképes ismeretekkel rendelkezzünk, melyek birtokában akár a saját vállalkozásunkba is belevághatunk. […]

Tovább…

A saját pálinkafőzés szabályairól szóló információs füzetet adott ki a NAV

“Párlat előállítása saját pálinkafőzővel” címmel tett elérhetővé honlapján információs füzetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A dokumentumban a magánfőzés szabályait ismerteti a NAV. A jövedéki jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy személy magánfőzőként, a saját tulajdonú gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból, a tulajdonában álló pálinkafőzővel, párlatot állítson elő. […]

Tovább…

Újabb hazai siker: a Homokháti őszibarack pálinka is uniós oltalmat kapott

Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén – közölte az agrártárca.
A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet. […]

Tovább…

Erősödik az igény a házi pálinkára

Újra napirendre kerülhet az Európai Unió illetékes fórumain az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára 700 forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet. […]

Tovább…

Tönkreteszi a becsületes főzdéket az illegális pálinkafőzés

Idén közel 10 ezer liter gyümölcspárlatot és további 8 ezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal. Egy Baranya megyei rajtaütéskor egy sufniban 200 liter, többek között sárgadinnye- és banánpárlat volt készen, és 6 ezer liter cefre várt a lefőzésre. Májusban a pénzügyőrök Békés megyében találtak 7 ezer liter illegális párlatot, amit az előkészített üvegek alapján a tulajdonos egyértelműen kereskedésre szánt. A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a sorozatos feltárások egyértelműen jelzik a piacon uralkodó feketekereskedelem méretét, amelynek szerintük végzetes hatása lehet a pálinkaszakmára. […]

Tovább…

Törvénybe foglalható a pálinka jó íze?

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Előfordulhat-e, hogy egy párlat ugyan mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu összeállítását szemléztük. Vajon milyen összefüggésben van a pálinka – érzékszervi úton megállapítható – minősége azokkal a követelményekkel, amelyeket a hatályos jogszabályok előírnak? Nagygyörgy László, a többek között pálinkavizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa járt utána a kérdésnek. Ezt írja elő a pálinkatörvény A pálinka minőségéről két fontos jogszabály rendelkezik. Az egyik az Európai Parlament és a Tanács 110/2008-as, szeszes italokról szóló EK-rendelete, […]

Tovább…