Koktélparadicsom hazai forrásból

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete rendezett szakmai fórumot a zöldséghajtatás időszerű szervezési és technológiai kérdéseinek elemzésére és megvitatására. Az ágazat általános kérdéseivel foglalkozó előadások, mint a fejlesztési irányok és lehetőségek, a szaktanácsadás időszerű kérdései mellett a termesztéstechnológiai kérdések is napirendre kerültek. […]

Tovább…

Tej, ami meghosszabbítja az életet, de nincs benne fehérje és kalcium

Egyre terjednek a hagyományos ételeket és italokat felváltó alternatív élelmiszerek. Ilyenek a tehéntejet helyettesíteni hivatott növényi alapú tejek is, mint például a mandulatej. A mandula segít a fogyásban és a különböző betegségek kialakulásának megelőzésében, mint például az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusai. Sokan pedig azért fogyasztják, mert laktózérzékenyek, vagy allergiásak a tejfehérjére. […]

Tovább…

6 tipp arra, hogy elégetés helyett mit kezdjen a lehullott levelekkel

Lassan igazi arcát mutatja az ősz és megkezdődött a levélhullás a fákról, nem kis munkát adva ezzel a kertészeknek. A többség az avar eltakarítására gyakran a legkönnyebb és leggyorsabb utat választja: elégeti vagy kidobja a száraz leveleket. Pedig számos egyéb, ráadásul hasznosabb módja is van a felhasználásuknak, hogy ne menjen kárba a feleslegesnek hitt őszi lomb. […]

Tovább…

Ha nem iparinak megy, jó üzlet az alma is

Egy derecskei almatermesztő céget nem érintette rosszul az ipari alma alacsony idei felvásárlási ára, mert a termésnek csak 10 százaléka ilyen minőségi kategóriájú, és azt is ivólének dolgozzák fel. A Bold Agro Kft. fiatal ügyvezetője, dr. Szabó Viktor vezetésével nagyjából 1500 hektárt művel, 1996-ben ültették az első almafákat. A a hazai termelők többségétől eltérnek abban, hogy a minőségi, étkezési alma előállítását célozták meg. Ehhez alakították ki az intenzív, csepegtetett öntözéssel ellátott, jéghálóval védett ültetvényüket. […]

Tovább…

A zöldség-gyümölcs ágazat 2018-as helyzetét elemezte a FruitVeb

Az iei év a termelésben és az értékesítésben is új kihívások elé állította a  zöldség-gyümölcs termelőket, forgalmazókat és feldolgozókat. A szélsőséges időjárás következményei, az akut munkaerőhiány, piaci túlkínálat és a feldolgozói kapacitás időszaki hiányosságai is hatottak a termelőkre és a termésre. Ilyen eddig a zöldség-gyümölcs ágazat 2018-ban. […]

Tovább…

Elég furcsa, de októberben virágzik a cseresznyefa

Váratlan cseresznyefa-virágzás kezdődött idén ősszel Japánban, ahol ez általában a tavasz kezdetét szokta jelezni. A szakemberek szerint a szokatlan jelenséget a szigetországot sújtó tájfunok okozhatják. A viharok követő melegebb hőmérséklet ugyanis összezavarhatta a növényeket, így több száz helyről is jelentették, hogy virágzik náluk a cseresznyefa. […]

Tovább…

A búza helyett a mandula termesztésére váltanak Dél-Spanyolországban

Ahogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mandulaültetvényekkel helyettesítsék. A mandula a tudatos és egészségközpontú táplálkozás elterjedésével igen népszerű lett. Ráadásul feldolgozva is nagy rá a kereslet, mert a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak mandulalisztet vagy mandulatejet. […]

Tovább…

Magyarország ebben a sereghajtók között van az Európai Unióban

A KSH adatai szerint mindössze 262 gramm friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a magyar kisgyermekes családok naponta, ezzel a mennyiséggel pedig Magyarország a sereghajtók között van az Európai Unióban. A fogyasztás növelése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén megrendezte az Európai Friss Kalandok nevű eseménysorozatot. Ennek keretein belül idén több mint 3000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt osztottak szét a gyermekes családok között. […]

Tovább…