Akár fél tonnával is növelhető a repcetermés

Az Agrovena Kft. abban szeretne segíteni a termelőknek, hogy optimális input felhasználásával a maximumot tudják kihozni a repcetermesztésből. Ennek mikéntjéről Bankert Marcus-szal a cég egyik tulajdonosával beszélgettünk. Véleménye szerint, a hazai gazdálkodók a repce termésmennyiségét hektáronként akár 500 kg-mal is meg tudnák növelni. […]

Tovább…

A levendula országa lettünk?

Az árvacsalánfélék családjába tartozó, színpompás levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban felhasznált, jellegzetes illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Piaca, gazdasági hatása és turisztikai vonzereje is jelentős, ezért egyre többen döntenek úgy Magyarországon, hogy termeszteni kezdik. Bár az első levendulaültetvényeket már az 1920-as években betelepítették Magyarországon, talán még sohasem volt annyira népszerű, mint napjainkban. […]

Tovább…

Dinnyegondok és fejlesztések

Sok országban okoznak termésgondokat a kedvezőtlen időjárási körülmények a dinnyetermelőknek, de jó és eredményes programok segítségével kevésbé nehéz ezeket átvészelni. Ausztráliában például illetéket kell fizetni a termesztőknek, a pénz pedig egy kutatás-fejlesztési alapba kerül. A spanyolországi fejlesztések világpiaci vezető szerepet hoztak, Kína pedig ugyancsak komoly innovációkkal támogatja a dinnyéző gazdákat. […]

Tovább…

A keveset keresett, de értékes zöldvágott fokhagyma

A zöldvágott fokhagyma fogyasztásának is van értelme. Akárcsak a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal maradó zsenge fokhagyma ugyanolyan értékes és finom, mint a beérett fejek, azonban kevésbé erőteljes az íze és az illata. A gerezdes, de lágy buroklevelű fejek főzéskor és sütéskor egészben is felhasználhatóak. Sok vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaznak. […]

Tovább…

Ügyes: egy magyar gazda adataival visszaélve adták el a napraforgót Hollandiába

Egy magyar termelő nevével visszaélve értékesítettek nagy mennyiségű napraforgót, melynek származása dokumentumokkal nem volt igazolható. Az esetről a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tett bejelentést a Nébih. A kifogásolt iratokkal ellátott terményt, a termelő nevével, de egy magyar cég számlaszámával kiállított számlával értékesítették egy holland felvásárlónak, aki azt Olaszországba adta tovább. Eddig csaknem 250 tonna napraforgó esetében bizonyosodott be a jogsértés. […]

Tovább…

Végre megszavazták a jogszabályt: gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt, amely 2021. január 1-jén lép hatályba. Ezzel gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól – közölte az agrárminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Januártól az osztatlan közös tulajdon felszámolásához nem kell minden tulajdonos beleegyezése, azt 50 százalék plusz egy ember kezdeményezésével is el lehet indítani. […]

Tovább…

Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség összhangja

A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is. Gyakran elhangzó cél, hogy csökkenteni kell a növényvédőszer- és akár a műtrágya-felhasználást is, ezzel elősegítve a kisebb környezetterhelést. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az Isterra fajtái ellenállóak, a jó víz- és tápanyag hasznosító képességük miatt alkalmasak arra, hogy korszerű technológiával sikeres és jövedelmező legyen a termesztésük. […]

Tovább…

Csányi Attila elárulta: nagy Bonafarm-fejlesztések lesznek Mohácson, Szegeden és Szentesen

Meglévő infrastruktúrájának és kapacitásainak fejlesztésére összpontosít a Bonafarm Csoport. Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója szerint két műszakosra bővítik a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.-t, és nem tervezik a régebbi technológiával működő kiskunfélegyházi vágóhíd megvételét. Továbbá új baromfivágó üzemet építenek Szentesen, a tejfeldolgozó szegedi Sole-Mizo Zrt.-nél pedig az év végévig új fermentáló és porító üzemet adnak át. […]

Tovább…