Akár fél tonnával is növelhető a repcetermés

Az Agrovena Kft. abban szeretne segíteni a termelőknek, hogy optimális input felhasználásával a maximumot tudják kihozni a repcetermesztésből. Ennek mikéntjéről Bankert Marcus-szal a cég egyik tulajdonosával beszélgettünk. Véleménye szerint, a hazai gazdálkodók a repce termésmennyiségét hektáronként akár 500 kg-mal is meg tudnák növelni.

Mutassa be, kérem, néhány szóval az Agrovena Kft.-t!

Az Agrovena Kft., az AGROVENA Cégcsoport legújabb leányvállalataként 2019 márciusában jelent meg a magyar piacon. Műtrágyákkal, levéltrágyákkal, növényvédő szerekkel, vetőmagokkal és mezőgazdasági terményekkel kereskedünk Magyarország mellett, Lengyelországban és Romániában. Ezen kívül Horsch, KUHN és Csajkowszki Strip-till vetőgépekkel, valamint 68 db Claas Lexion 770 kombájnnal végzünk széleskörű szolgáltatást. A repcetermesztés és a gabona-növényvédelem a fő profilunk.  Ezen belül a növényvédő szer- és műtrágya-kereskedelem.

Én magam 25 éve élek Magyarországon és azóta foglalkozom intenzív repcetermesztéssel.

Hogyan fogalmazná meg a repcetermesztés lényegét?

A repcetermesztésben már a magágy készítésnél eldől a termés mennyisége. Oda kell figyelnünk a talajművelés megfelelő mélységére!  Nagyon fontos, hogy minden technológiai lépést betartsunk. A kén-, a kalcium-, a nitrogén-, a foszfor- és a kálium, mint makroelempótlás különösen javasolt. Vetés után a növényvédelemre kell nagy hangsúlyt fektetni. Számos RLM-7 fóma rezisztens hibrid van a piacon. Tapasztalatom szerint az RLM-7 fóma rezisztens gén a repce hibridekben az idő előre haladtával folyamatosan csökken, ezt nevezzük „shifting”-nek.  Ennek következtében a fóma betegség „szabad utat nyer”, vagyis a repce gyökérnyak rothadásnak indul. Ezért már a tél beállta előtt javaslom a PORTER 250 EC gombaölő szer használatát.

Miért fontos a kénpótlás a repcének, mik a meglátásai ezzel kapcsolatban?

A kén a növényeink és így a repce számára is nélkülözhetetlen tápelem. Jelentős szerepe van a klorofill szintézisében, a zöldtömeg növelésében, serkenti a vegetatív növekedést.

Minden olajos növény, tehát a repce, a napraforgó és a szójabab is, hektáronként 50-80 kg ként igényel évente. A savas esők az utolsó 30 évben egyre kevesebb (50 kg/ha-ról 8 kg/ha-ra) ként juttattak a talajokba.

A SULFAGRO Ca termékünk egy kálcium-szulfát tartalmú műtrágya. E termék a repce,- szójabab-, és napraforgó termesztésben igen fontos, mivel pótolja a talajban lévő kén és kálciumhiányt. A kálcium-szulfát egy olyan semleges, só, amely nem savanyítja talajt.  A SULFAGRO Ca-ban lévő kálcium stabilizálja a talajszerkezetet , valamint tápanyag-utánpótlást biztosít a növény számára. A szulfát pedig reagál a talajban lévő toxikus alumíniumokkal, – aluminium-szulfátot létrehozva – amely a növények számára nem károsító hatású. Ebből a termékből az olajos növényeknek évente hektáronként 1 tonnát kell kijuttatni.

SULFAGRO Ca
SULFAGRO Ca

A SULFAGRO Ca termékünk egy kálcium-szulfát tartalmú műtrágya. E termék a repce,- szójabab-, és napraforgó termesztésben igen fontos, mivel pótolja a talajban lévő kén és kálciumhiányt. A kálcium-szulfát egy olyan semleges, só, amely nem savanyítja talajt.  A SULFAGRO Ca-ban lévő kálcium stabilizálja a talajszerkezetet , valamint tápanyag-utánpótlást biztosít a növény számára. A szulfát pedig reagál a talajban lévő toxikus alumíniumokkal, – aluminium-szulfátot létrehozva – amely a növények számára nem károsító hatású. Ebből a termékből az olajos növényeknek évente hektáronként 1 tonnát kell kijuttatni.

Hogyan látja a repce mikroelemigényét?

Nagyon fontos a repcében mikroelem-utánpótlás is. Mi erre a lengyel ADOB levéltrágyacsaládot ajánljuk. Az Adob  az egyik legnagyobb levéltrágya gyár a világon, 130 országába szállít. A portfóliónkban megtalálható mangán-, bór-, cink-, molibdén- és réztartalmú levéltrágya is.

Az ADOB MANGÁN só formájában elérhető, általunk javasolt mennyisége ősszel 1-1,5 L/ha. Létezik nálunk  egy  ADOB MANGÁN  IDHA-kelátképzővel is. Kijuttatása azért ajánlott, mert regulátor hatása van. Ha az őszi időszakban túlerősödik a repceállomány és szárba indul, ezzel meggyengül a télállóképessége. Ilyenkor nyújt segítséget a mangán a szárba indulás csökkentésével.

Az ADOB BÓR 150 termékünket szintén az őszi állományra kell kijuttatni 2 L/ha dózisban.

E két termék használata mellett még javasoljuk 1 L/ha ADOB CINK kijuttatását, mely a gyökér erősítésében lesz a növény segítségére.

Savanyú talajokon az ADOB MOLIBDÉN termékünket ajánljuk 0,1-0,2 L/ha dózisban.

Ön szerint mi a fő különbség a magyar és a német repcetermesztő között?

1996-ban, amikor idekerültem, Magyarországon 80 ezer hektáron termesztettek repcét. A területnagyság 2019-re 300 ezer hektárra nőtt. Mivel Németországban, de egyébként Lengyelországban is, – amit szintén jól ismerek -, a repce sokkal régebb óta benne van a vetésforgóban, így a termesztésének sokkal nagyobb hagyományai vannak. Ezzel összefüggésben pedig régebbre nyúlnak vissza a tapasztalatok is. Az utolsó 10-12 évben nagyon dinamikus fejlődést láttam Magyarországon, de még van mit tanulni. A nemesítők és a nemesítés innovációi által nagyon sok hasznos információ jutott el a termelőkhöz, és ezek révén növekedett az átlagtermés.

Melyik a legkritikusabb időszak a repcetermesztésben?

A rizikót az augusztusi-szeptemberi aszályos időjárás jelenti, amikor a repcét már elvetették. Fontos a vetésnél az idő előrehaladtával a megfelelő tőszám/m2 vetése. Minden hibrid más és más tulajdonsággal rendelkezik, és ezt a hibrid kiválasztásánál figyelembe kell venni.

Mi az az egy-két kulcsterület, amin, ha változtatnának a hazai termelők, akkor a repce mennyiségén és minőségén is sokan tudnának javítani?

Jelentős növekedést generálna a deszikkáló szerek használatának átgondolása. Biztos vagyok abban, hogy amint 2023-ban az EU-szabályozás által minden deszikkáló szert kivonnak a piacról, akkor a repcetermés Magyarországon 300-500 kg/ha-ral fog emelkedni. A kutatási eredmények szerint, a deszikkáló szerek alkalmazása a fent említett mennyiségű termésveszteséget okozhatja.

Mi ennek az oka?

A repce szivacsként működik. A gyökérnyak feletti rész, mint zöldtömeg, a vegetációs időszakban szívja fel a szükséges tápanyagokat. Tehát ha a műtrágyázást február 15-én kezdjük el, akkor március 1 és 5 között be kell fejeznünk a megfelelő mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatást. A repce ugyanis csak virágzás közepéig, tehát április 20-25-ig hasznosítja a talajban lévő nitrogént.

Ha az érés folyamán deszikkálást végzünk, akkor megakadályozzuk a közraktárból (a zöldtömegből) a tápanyagok becőhöz való jutását, ami termésdepressziót eredményez. Nem tudjuk elérni az optimális terméseredményt, amit a genetika egyébként lehetővé tenne. Meg kell várnunk azt az időt, amikor a növény MAGÁTÓL beérik. A betakarítás előtti időszakban beérő „alsóbb” ún. hónaljhajtásokon fejlődő becők tartalmazzák az értékes, magas terméspotenciállal rendelkező repcemagokat. Ezek ezermagtömege a legmagasabb.

Mire érdemes még figyelni?

Nagyon fontos a rovarölő szerek használata, mert folyamatosan, a vegetáció kezdetétől számíthatunk a különböző kártevők, a repce szárormányos, a nagy repceormányos, a repcefénybogár, a repce becőormányos vagy éppen a repcebecő-gubacsszúnyog kártételére. Ezért elengedhetetlen, hogy a repceállományt nagyon intenzíven monitorozzuk és folyamatosan ellenőrizzük.  Ha a különböző hatóanyagok kivonása – ilyen volt legutóbb például a klórpirifosz EU-ból való kitiltása  – folytatódik, nem sok eszköz marad a kezünkben, amivel hatékonyan tudunk védekezni a rovarok ellen. Ugyanakkor cégünknek  van egy  rovarölő szer családja, ami megoldást nyújthat erre a problémára is. Egy acetamiprid tartalmú folyékony rovarölő szer, a LOS OVADOS, valamint egy deltametrin tartalmú mikrokapszulázott piritroid, a DELCaps 050 CS, ami egyedülálló a piacon.

Nem elég jó minőségben és nagy mennyiségben termelni, azt el is kell tudni adni. Ebben is tud segíteni az Agrovena?

Természetesen nyitottak vagyunk jó minőségű, magas olajtartalmú repcetermés felvásárlására is.

Látogassanak el a www.agrovena.com, valamint a www.sulfagro.com weboldalunkra!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Repcetermés az EU országaiban 2013-ban Érdekes összehasonlító táblázatott közölt az Eurostat a napokban a 2013-as repcetermésről. Eszerint az EU országai közül Németországban terem a legtöb...
Olajnövények piaci helyzete A világon a legelterjedtebb olajmag a repcemag és a canola. A tavalyi évben rekord méretű volt a két növény magjának nemzetközi forgalma, 15,2 millió ...
Hogy állnak az őszi vetések? Sok gazda vetett ősszel búzát és repcét. Ezek a növények már zöldülnek a határban. Sok helyen szépen, de vannak tájegységek, ahol nem túl rózsás a hel...
Alig, hogy lekerült, már lehet is vetni a repcét... A betakarítással már hetekkel ezelőtt végeztek a gazdák. Mostanra már mindenki a vetés körüli munkákon serénykedik. Sok kérdés merül fel ilyenkor: mil...
Csávázás nélkül kell a repcét termeszteni Nem volt semmi problémájuk a repcés gazdáknak, amíg csávázott vetőmagot juttathattak a földbe. Azonban ez már nem így van: a neonikotinoid csávázószer...
Újra használatban a vetőgépek! A földekről már lekerült a búza és a repce, sőt, a talajmunkákkal is végeztek már a gazdák. A következő munkafolyamat a repce vetése. Az Alföldön már ...