A levendula országa lettünk?

Az árvacsalánfélék családjába tartozó, színpompás levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban felhasznált, jellegzetes illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Piaca, gazdasági hatása és turisztikai vonzereje is jelentős, ezért egyre többen döntenek úgy Magyarországon, hogy termeszteni kezdik. Bár az első levendulaültetvényeket már az 1920-as években betelepítették Magyarországon, talán még sohasem volt annyira népszerű, mint napjainkban.

A Hellovidék írta meg, hogy annak idején a kor neves gyógynövényszakértője, Bittera Gyula hozatta a szaporítóanyagot Franciaországból. A híres szakember tanulmányokat írt a levendulahibridekről és a levendula nemesítéséről. Számos újítás fűződik nevéhez, különböző szappanillat-kompozíciók készítési módjait dolgozta ki. Felismerte a paprikamalmokban képződött őrlési hulladék gyógyszerészeti jelentőségét. A reumás bántalmak ellen ajánlott Bittera-féle paprikakivonatot külföldön is ismerték.

Levendulás Újpetrén, Baranya megyében - Fotó: Jávorka-Dalecker levendulás
Levendulás Újpetrén, Baranya megyében – Fotó: Jávorka-Dalecker levendulás

A növény néhány gazdasági előnye:

  • alacsony bokrokat nevel, amelyek csak kevés kezelést és rendszeres nyírást igényelnek,
  • megfelelő gondozás esetén a bokrok akár 20-25 évig is élnek,
  • minden nyáron újra virágoznak,
  • nincs különösebb talajigénye: a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet is szereti
  • szárazságtűrő,
  • évről-évre megújul és jelentős mennyiségű virágot hoz,
  • jellegzetes illatú fűszer-, gyógy- és dísznövény.

Szinte minden megyében megtalálható

A cikk szerint a világban a levendula összesen 39 faja ismert, de a mi éghajlatunkon csak a francia és az angol változat terjedt el. Szaporítani magról és dugványozással is lehet, de több év alatt akár egyetlen magról is gyönyörű levendulabokrok fejlődhetnek ki. Egy levendulás létrehozása néhány évig eltart, ám más növényekhez képest viszonylag kevés befektetett időt, energiát és pénzt igényel. Az elmúlt években országszerte elterjedt, ma már szinte minden vidéki megyében található legalább egy levendulás.

Levendulaültetvény Újpetrén, Baranya megyében - Fotó: Jávorka-Dalecker levendulás
Levendulaültetvény Újpetrén, Baranya megyében – Fotó: Jávorka-Dalecker levendulás

A teljesség igénye nélkül néhány levendulás az országban:

Jávorka-Dalecker levendulás – Újpetre
Magyar Provance – Monoszló
Létai Levendulás – Létavértes
Dörgicsei Levendárium
Levendula Birtok – Lesencistvánd
Nyergesújfalui Levendulás
Sóskúti Levendulás
Pilisborosjenői Levendulás
Drávamenti Levendulás – Barcs
Tihanyi Levendulás
Pannonhalmi Levendulás
Kőröshegyi Levendulás
Bocz Családi Gazdaság – Pellérd
Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely
Levendula Kert – Zalaegerszeg
Szecsői Levendulás – Tápiószekcső
Győrsági Levendulás
Kemenessömjéni Levendulafarm

A Balaton egyik legszebb panorámája és a levendula Kőröshegyen

Néhány éve nőtt meg a népszerűsége a Balaton déli partján az egyik legszebb panorámájú Kőröshegyi Levendulásnak, amit 2012-ben alapított Szabó Lajos. A gazdálkodó több hektáron termeszti a sötétlila, Tihanyban is őshonos levendulafajtát, illetve a világosabb színű francia fajtákat. A levendulagazdaság ötlete egy évvel korábban fogalmazódott meg benne, amikor budapesti vállalkozóként döntött a vidék csendje és nyugalma mellett.

Legalább 50 kapcsolódó terméket azonnal meg lehet tervezni és eladásra kínálni

Nagyon fontosnak tartottam, hogy az első bokrok tihanyi szaporításúak legyenek, hiszen jól ellenálló fajta és gyönyörű küllemű. Akkoriban még csak egy-két levendulást telepítettünk és vártuk az eredményeket: három évig csak családi szüretet tartottunk a barátokkal. Az áttörést a 2015-ös év hozta, amikor egy országos médium meglátogatott minket. Ezután úgy döntöttünk, hogy a turizmusra és a látványgazdaságra építünk; kézzel aratunk és gyomlálunk, nem használunk gépeket. Tudtuk, hogy a gazdasági oldal csak akkor fog működni, ha szorosan összekapcsoljuk a turisztikai vonzerővel és ennek megfelelően fejlődtünk és fejlődünk a mai napig. A működésünk másik, nagyon fontos alapeleme, hogy mindent mi magunk készítünk – mondta a portálnak a Kőröshegyi Levendulás tulajdonosa.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...