A 9(!) százalékos áfa további csökkentésétől sem remélhető a fogyasztás növekedése

Legalábbis Hollandiában, ahol már most is csak 9 százalék a zöldség-gyümölcs áfája
Ráadásul az új kormány ezt csökkentené tovább azzal a céllal, hogy felturbózza az egyre elkeserítőbb zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztási adatokat. A Rabobank számításai szerint a végfogyasztói árban ez alig okozna érzékelhető változást, így a kívánt célt sem lehetne elérni általa.
A Rabobank elemzői szerint a zöldség és gyümölcs áfájának tervezett csökkentése a fogyasztói árban legfeljebb 1 százalékos csökkenést tenne lehetővé, aminek eredményeként mintegy 0,5-0,6 százalékkal vásárolna nagyobb mennyiséget a lakosság. […]

Tovább…

Lengyelország meglépte: február 1-jétől drasztikusan csökkent az áfa!

Az inflációellenes pajzs részeként drasztikus áfa-csökkentést hajt végre a lengyel kormány. A napokban aláírt törvény szerint február 1-jétől öt hónapon keresztül tart az áruk és szolgáltatások adókulcsának minimalizálása, ami sok esetben nulla százalékos áfát jelent.
Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke aláírta az élelmiszerek, műtrágyák és a gáz áfájának csökkentéséről szóló törvényt, amely idén február 1-jétől július 31-ig lesz érvényes Lengyelországban. A törvény az úgynevezett „inflációellenes pajzs 2.0” része – közölte az elnöki hivatal. […]

Tovább…

Súlyos veszélyt jelent a hazai erdőkre az idegenhonos fajok terjedése

Magyarország erdeinek szerepe az elmúlt, koronavírussal terhelt időszakban különösen felértékelődött. A biológiai sokféleség fenntartásán, a természeti értékeink és kincseink megóvásán és az ökoszisztéma szolgáltatások nyújtásán túl is hasznosak az erdők. Sajnos azonban az ökoszisztémában helytálló szerepének felismerése még nem elegendő erdeink biztonságához, a különböző romboló hatású tényezők folyamatosan jelen vannak. Ilyenek az idegenhonos fajok, az invazív növények is. […]

Tovább…

Komposztálni jó! És hasznos. És olcsó. Segítenek a giliszták is

Hiába az infláció, a dráguló élelmiszerek, még mindig elképesztő mértékű a magyar háztartások pazarlása. Fejenként évente átlagosan 65 kg élelmiszer-hulladékot termelünk, amelynek legalább egyharmadát olyan nyers ételmaradékok teszik ki, amelyek komposztálhatók lennének: zöldség- és gyümölcshéj, lenyírt fű, karácsonyfaágak, kávézacc vagy akár a tojáshéj.
Már azzal is sokat tehetnénk környezetünk állapotáért, ha a háztartási zöldhulladékok a szemetes helyett egy komposztládába gyűjtenénk. Csökkenthetnénk vele a szemétszállítási díjat, hiszen kevesebb hulladék kisebb gyűjtőben is elfér. Másrészt szinte ingyen extra minőségű komposztot is termelhetünk, amivel termékenyebbé tehető a talaj, és a növények egészségesebben fejlődhetnek tőle. […]

Tovább…

New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plancraft Innovációs Kft. A cég vezetői úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés – közölte a budapesti székhelyű cég az MTI-vel. Hetényi Csaba, a vállalat társalapítója eddigi fejlesztéseik visszaigazolásaként értékelte, hogy nemrég elnyerték a legjobb húshelyettesítőnek járó díjat a New York-i Plant Based World Expo rendezvényen, a növényi alapú élelmiszerek legjelentősebb nemzetközi szakkiállításán. […]

Tovább…

A világ minden táján keresnek dolgozókat a magyar agráriumba – de megtartani nehéz őket

Évek óta egyre súlyosbodó helyzet elé állítja a kertészeteket a munkaerőhiány. A friss fogyasztású termények gondozása és szedése sok kézi munkát igényel, amiből egyre kevesebb van.
A korábban nálunk dolgozó határon túli magyarok továbbmentek Nyugat-Európába, a hazai vállalkozóknak messzebbről kell embereket toborozni. […]

Tovább…

Tiltólista 40 oldalon át – milyen (gyógy)növény nem kerülhet a táplálékkiegészítőkbe

Évről évre növekszik a gyártók és forgalmazók által bejelentett étrend-kiegészítők száma az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI). A készítményekben megtalálható növények, hatóanyagok száma nagy, és folyamatosan bővül.
Rendszeresen megjelentek ugyanakkor a készítményekben olyan (gyógy)növények, izolált hatóanyagok, amelyeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatása részben nem bizonyított, részben a tudományos vizsgálatok alapján veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére. […]

Tovább…