Egy különleges zöldség Olaszországból, aminek még magyar neve sincs

Jó előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldségféle, a dinnye és az uborka hibridje. Alakja inkább az uborkára hasonlít, két fajtája közül az egyik csíkos héjú, mint a görögdinnye, a másik sárgászöld. Húsa roppanó, kissé fanyar aromájú. A Meloncella di Lecce nevű újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különleges zöldség termesztésének nagysága, ami mára eléri a 4000 tonnát. […]

Tovább…

Hogyan lehet a kevesebb hatóanyaggal jó növényvédelmet végezni?

Márciusban rendezték meg a Gyümölcsöseink növényvédelme – Fogyatkozó hatóanyagok vs. jövőbeni lehetőségek című konferenciáját. Ezen a gyümölcsösök növényvédelmével kapcsolatos változásokkal és fejlesztésekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A rendezvény aktualitását az Uniós szintű hatóanyag kivonásoknak köszönhetően egyre fogyatkozó növényvédő szer hatóanyagválaszték adta. A csökkenő számú lehetőségek, a fogyasztói elvárások és a környezet védelmének egyre szigorúbb elveivel együtt a jövőben még nagyobb kihívások elé állítják a termelőket és a növényvédős szakembereket. […]

Tovább…

Bútoráruházaiban termeszt és ad el salátát az IKEA májustól – képekkel

A világ egyik legnagyobb bútorkereskedője, az IKEA arra készül, hogy csúcstechnológiájú konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelyet helyben ad majd el a vásárlóknak. Az ötlet a svéd világcég környezetbarát politikájának része. Kelet-Németországban, a cég Kaarstban lévő üzletében már be is mutatták a LED-világítású konténereket. Várhatóan a következő hónaptól két svéd üzletben is árulni kezdhetik a “házilag termesztett” salátájukat. […]

Tovább…

Hiába a sok kampány, messziről kerüli a zöldséget a magyar

Az Eurostat áprilisban közzétett adatai szerint a magyarok igen kevés gyümölcsöt és még kevesebb zöldséget esznek. Helyette inkább a hús fogy hazánkban. Magyarországon naponta a teljes népesség 40 százaléka eszik gyümölcsöt. Ennél alacsonyabb számot csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban talált az Európai Bizottság statisztikákkal is foglalkozó főigazgatósága. A gyümölcsfogyasztó lista elején 3 mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország, az uniós átlag pedig 64 százalék. […]

Tovább…

Tartanak a német gigaberuházástól a magyar kertészek, hamarosan egyeztetések lesznek

A FAKT AG vállalat márciusban nagyértékű kertészeti és kereskedelmi fejlesztést jelentett be Mosonmagyaróvár térségében. Emiatt a FruitVeB tagszervezetei sok megkeresést kaptak a termelőktől. Ezekben aggodalmukat fejezték ki a projekttel kapcsolatban. A tervezett ingatlanfejlesztés 30 hektár üvegház építést, 50 hektár szabadföldi zöldségtermesztés kialakítást, és egy zöldség-gyümölcs kereskedelmi-logisztikai központ megépítést foglal magába. A gazdálkodókban erős a félelem, hogy a német beruházás magyar hajtatókertészeket szoríthat ki a hazai piacról, tönkretéve ezzel a megélhetésüket. […]

Tovább…

Erre kap idén több 100 millió forint támogatást a fűszerpaprika ágazat

Több, mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat a fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében – mondta Nagy István agrárminiszter Kalocsán a helyi és környékbeli fűszerpaprika termelőkkel folytatott egyeztetések után. A Magyar Távirati Iroda híre szerint a korábbi 10 ezer hektárról 1700 hektárra zsugorodott a fűszerpaprika vetésterülete Magyarországon. Azért csökkent ilyen jelentősen, mert a gazdák nem tudnak annyi jövedelmet termelni vele, mint amennyi a befektetett összeg. Ezen változtatna az Agrárminisztérium. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón az agrárminiszter elmondta, hogy a fűszerpaprikát termelők sok problémát megfogalmaztak a külföldi import mennyiségével, alacsony árfekvésével, a megváltozott fogyasztói szokásokkal és a feketekereskedelemmel, valamint a […]

Tovább…

Városi környezetben, vízpárában lebegő gyökereken keresztül fejlődnek a zöldségek

Olyan aeropóniás technológiát fejlesztett ki egy brit vállalat, ami nagyban növelheti a klímaváltozás miatt egyre inkább veszélyeztetett élelmiszerbiztonságot. A vízpárában lebegő gyökereknek a szabadföldi termelés vízigényének 5 százaléka is elég. A rendszer termelékenysége 70 százalékkal is felülmúlhatja a hidropónia eredményét. Az Agrárszektor számolt be arról, hogy 2050-re 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést ahhoz, hogy a várhatóan 9 milliárd fős lakosságot etetni tudjuk. A meglévő mezőgazdasági módszerek pedig nem elegendőek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű élelemmel ellássák a növekvő népességet. Ráadásul ezt a maihoz viszonyítva 25 százalékkal kevesebb termőföldön, a jelenlegihez képest rosszabb minőségű talajokon kell megtenni. 70 százalékkal is jobb […]

Tovább…