A világ egyik legnagyobb bútorkereskedője, az IKEA arra készül, hogy csúcstechnológiájú konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelyet helyben ad majd el a vásárlóknak. Az ötlet a svéd világcég környezetbarát politikájának része. Kelet-Németországban, a cég Kaarstban lévő üzletében már be is mutatták a LED-világítású konténereket. Várhatóan a következő hónaptól két svéd üzletben is árulni kezdhetik a “házilag termesztett” salátájukat.
“A körülmények tökéletesek ahhoz, hogy a legjobb ízt és méretet érjük el, ráadásul a rendszer fenntarthatósági szempontból is előnyös, mert lényegében nincs szállítási idő és költség – mondta Catarina Englund, az Ingka Csoport innovációs menedzsere, mely a legtöbb IKEA áruház tulajdonosa a Reuters híre szerint.
Saját, helyben termesztett salátát árulnak majd az éttermekben
A termesztőkonténerek, amiket a körforgásos gazdálkodással foglalkozó Bonbio cég üzemeltet, 4 polccal rendelkeznek. Összesen 3600 növény fér el bennük, melyeket szerves hulladékból kivont tápanyagokkal trágyáznak. Beleértve a cég saját éttermeiben keletkező hulladékokat. Az IKEA ezen túl a világ egyik legnagyobb LED-fény értékesítője is, mely hidropóniás készleteket is árusít azoknak a kertészeknek, akik beltérben szeretnének növényt termeszteni.
Englund elmondta, hogy nagyjából 15-20 kilónyi saláta kerül ki naponta egy konténerből, és mivel helyben termesztik, pontosan az adott áruház igényeire tudják szabni a termelést. Ezzel is csökkentik az élelmiszerhulladék mennyiségét. Az IKEA saját készítésű élelmiszerei, többek között a hotdogok és a híres svéd húsgolyók a cég 35 milliárd eurós forgalmának 5 százalékát adják.