Különösen a kertészeknek van elegük a nagy melegből

Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nagyon nehezen tudnak védekezni a nagy meleg ellen a zöldség- és gyümölcstermesztők. Például a paprikánál a 30-35 fok feletti tartós nappali és 20 fok feletti éjszakai hőmérséklet nem csupán a termés mennyiségére, hanem a minőségére is hatással lehet. Ennek következtében több görbe paprika jelenhet meg a piacon. […]

Tovább…

Eközben a zöldségpiac júliusban

Legutóbb június végén összegezte a zöldségtermelés helyzetét a FruitVeb, most pedig azokat a termelésre ható tényezőket tekintette át, amelyek júliusban jelentősen befolyásolták ágazat munkáját. Az időjárás az elmúlt évekhez képest átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami kedvezően hatott a növények fejlődésére. Rossz volt viszont, hogy július közepén az éjszakai hőmérséklet helyenként túl alacsony volt, így az ekkor virágzó növények kötődése (pl.: görögdinnye 2-3. közű termése) nem volt megfelelő. […]

Tovább…

Megjelent a legújabb zöldség-gyümölcs ágazati tanulmány

A FruitVeB az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiadta évértékelő kiadványát, amelyben átfogó elemzést közöl a magyar agrárgazdaság, ezen belül a zöldség-gyümölcs ágazat 2017. évi termelési eredményeiről és nemzetgazdaságban elfoglalt helyéről. Az idei zöldség-gyümölcs ágazati tanulmány több évre visszamenőleg tartalmaz statisztikai adatokat és elemzéseket a magyar zöldség-gyümölcs termesztésről, valamint az ágazat külkereskedelmi mérlegéről. […]

Tovább…

4 dolog, amiért népszerűbb lesz a zöldségtermesztés

Az egyre rövidebb szállítási idővel, a fejlettebb termesztő-berendezések elterjedésével ma már nem csak a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk. A fogyasztói szokások változásával pedig a zöldségfogyasztási szokások is átalakultak. Hogyan tud reagálni ezekre a változásokra a zöldségtermesztés? […]

Tovább…

Veszélyesen lecsökkentheti az éghajlatváltozás a zöldségkínálatot

Jócskán csökkenhet a világ zöldségkínálata 2050-re az éghajlatváltozás miatt. A kutatók szerint komoly intézkedésekre lenne szükség, amelyek a növények környezeti változásokkal szembeni ellenálló képesség növelésére törekednek. Ha nem lesz változás, akkor nem csak a közegészségügyre, de az élelmiszer-biztonságra és a lakosság egészségére is káros hatással lehet a zöldségkínálat csökkenése. […]

Tovább…

Ami nekünk csak álom, Albánia megcsinálta, utolérte Olaszországot

Viharos gyorsaságú fejlődést mutatott az utóbbi néhány évben az albán mezőgazdaság, különösen a növényházi hajtatás tekintetében. A külföldi befektetők és a kormányzat egyaránt sokat tettek azért, hogy Albánia felkerüljön a zöldség és gyümölcstermesztés világtérképére. Hamarosan akkorára nőhet az albán kertészet nagyságrendje, mint Olaszországé. […]

Tovább…

Ronda, de ehető, ezért átveszik

Példaértékű az egyik kereskedelmi lánc kezdeményezése, amelyben a másodosztályú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar termelőktől, amiket aztán olcsóbban kínál a vevőknek. A projekt a “Minket is lehet szeretni” elnevezést kapta. A külsőre nem a legszebb, de a magasabb minőségű termékekkel azonos beltartalmú másodosztályú zöldségek és gyümölcsök így nem a zöldhulladékban végzik. […]

Tovább…