Jó előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldségféle, a dinnye és az uborka hibridje. Alakja inkább az uborkára hasonlít, két fajtája közül az egyik csíkos héjú, mint a görögdinnye, a másik sárgászöld. Húsa roppanó, kissé fanyar aromájú. A Meloncella di Lecce nevű újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különleges zöldség termesztésének nagysága, ami mára eléri a 4000 tonnát.
A Meloncella di Lecce a dinnye és az uborka keresztezésével jött létre, elsősorban Pugliában termesztik – írta az Origo. Főként Dél-Olaszországban forgalmazzák, és az értékesítését most próbálják kiterjeszteni az olasz határon túlra. A zöldség kedvelői a széleskörű gasztronómiai felhasználási lehetőségeiről számoltak be. Ezek szerint a dinnye és az uborka hibridje könnyen emészthető, magas rosttartalmú, viszont kevés benne a nátrium. A cukorbetegek is fogyaszthatják és a nátrium-, valamint kalóriaszegény diétákba is beilleszthető.
Meghosszabbítanák a nyári fogyasztású zöldség termesztési idejét
Sikerült ugyanis olyan termesztéstechnológiát kidolgozni, amivel a növény hideg- és rothadásérzékenységét tekintetbe véve biztonságosan meghosszabbítható a szedési időszak. A szövetkezet 4 éve áll kereskedelmi kapcsolatban a olasz Lidl vállalattal, és hisz abban, hogy a belföldi forgalom tovább növelhető. Sőt, a termelés felfutásával más európai országokba is el tudják juttatni a különleges zöldséget.