A görögöknek kedvez, hogy a spanyol és az olasz terméseredmények is gyengébbek a vártnál

A COVID-19 koronavírus-járvány kitörését követő időszakban az értékesítések jelentős növekedését tapasztalták a görög zöldség-gyümölcs exportőrök. Mivel a görögországi járványügyi intézkedések hatásosnak bizonyultak, az ottani termékek is biztonságosabbnak tűnnek a fogyasztók szemében egy elemzés szerint. Spanyolországban és Olaszországban viszont gyengék az eddigi eredmények a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány miatt. Ez is hozzájárult a görög kertészeti termékek iránti kereslet növekedéséhez. […]

Tovább…

Egyre több a hazai zöldség az üzletekben, hullámoznak az árak

Itt a magyar zöldségszezon! Nagy mennyiségben jelentek meg az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsomok, paprikák, kígyóuborkák, retkek, újhagymák, saláták és káposztafélék. Az importzöldség részaránya az értékesítésben május végére várhatóan 5 százalék alá csökken majd. A paprika ára 6-10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a salátafélék ára 20-30 százalékkal lett kevesebb. A paradicsom 3-5 százalékkal, az uborka 1-2 százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában. […]

Tovább…

Vetőmagköltség kompenzációs támogatás nyílt a minőségi fűszerpaprikát termelők számára

Vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a hazai fűszerpaprika-termelők fémzárolt vetőmag költségeik részbeni kompenzálására. A mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás összegét az ügyfél és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás(ok) részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret figyelembevételével határozzák meg. A vészhelyzeti szabályozások miatt a kérelem és mellékéletei elektronikus úton is benyújthatók. […]

Tovább…

A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná látni zöldséggel és gyümölccsel

A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztást zöldségekből és gyümölcsökből. Egy új kutatás legalábbis ezt állítja, amelyet a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének tudósai végeztek el. A vizsgálat a városi kertészet potenciáljára terjedt ki, amely számba vette a városban található zöld övezeteket, és beépített területeket is. […]

Tovább…

Szedni és enni sem merik: nagyon félnek az olasz zöldségektől a járvány miatt

Nincs joguk plusz tanúsítványt kérni a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknak, és gyanús, hogy az egész csak a spekulációt szolgálja. Ugyanis zöldséggel, gyümölccsel, illetve csomagolóanyaggal nem terjed a koronavírus – írta Olaszország miniszterelnökének és az egészségügyminiszternek címzett levelében Teresa Bellanova olasz agrárminiszter asszony. Árspekuláció lehet a koronavírus miatti félelem hátterében? […]

Tovább…

Látványosan csökkent a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés volumene

3,1 százalékkal haladta meg 2019-ben az előző évit a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által készített Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes adataiból. Az egyik legnagyobb visszaesést az almatermesztésben lehetett érzékelni, a termés 25,6 százalékkal volt kevesebb a 2018. évitől, a zöldségtermesztés volumene pedig 7 százalékkal csökkent az előző évhez képest. […]

Tovább…

Terjedőben az új szuperzöldség

Számos jó tulajdonsággal bír a mexikói uborka, más néven chayote. Az egymagvú tökkel és a trópusi tüskéstökkel rokon növény nevével ellentétben nem Közép-Amerikában, hanem Ázsiában és Afrikában őshonos, de már a szubtrópusi területeken is kísérleteznek a termesztésével. A korábban túl semleges íze miatt nem igazán kedvelt tökszerű zöldség nemrég kezdett elterjedni, ugyanis egyre több kedvező tulajdonsága derül ki. […]

Tovább…