Már kapható a piacokon és az üzletekben a friss hazai spárga. Az idén nehéz lesz a termesztők helyzete az éttermek és a szállodák forgalmának visszaesése és a növény számára kedvezőtlen időjárás miatt komoly bevételkiesésre számítanak. Mintegy 30 százalékkal kevesebb spárga terem a 2020-as szezonban, de még ennek a betakarítása és értékesítése is gondot okoz a gazdálkodóknak a munkaerőproblémák és a piac beszűkülése miatt.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy kiváló minőségű magyar spárga alapesetben nagyrészt külföldön, Németországban és Svájcban talál vevőre. Bár nagyon egészséges a fogyasztása, a magyarok körében nem igazán népszerű zöldség. Az agrárkamara adatai szerint Magyarországon az elmúlt évek növekvő tendenciája ellenére még mindig nagyon alacsony az éves spárgafogyasztás, személyenként nagyjából negyed kilogramm. Eközben Németországban 1,7 kilogrammot esznek meg belőle.
Fagykár és kevés idénymunkás
Az enyhe télnek köszönhetően az idén március elején elkezdődött a fóliával takart, úgynevezett halványított – fehér – spárga betakarítása. A NAK szerint már most látható, hogy egyes területeken a termés 30 százaléka nem lesz betakarítható, ennek több oka is van. Az állományt az idei szezonban többször is súlyos fagykár érte. Ezen kívül munkaerőhiány nehezíti a betakarítást, mivel azt zömmel erdélyi magyar, illetve román szedőmunkások végzik. Ők pedig a járványhelyzet miatt nem tudtak visszajönni a munkákra. A munkaerő-problémákat a cégek úgy próbálják kezelni, hogy más ágazatokból ideiglenesen felszabadult dolgozókat tanítanak be a spárga szedésére.
A magyarországi üzemi spárga termőterület mintegy 1570 hektár, az évi termésmennyiség 5 ezer tonna közül szokott alakulni. A legjelentősebb spárga termőterületek Bács-Kiskun (58 százalék) és Csongrád (29 százalék) megyében találhatók, kisebb ültetvények még Hajdú-Bihar, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is vannak.
Az értékesítést az idén a koronavírus járvány következményei is nehezítik
Az éttermek, szállodák leállásával ugyanis elmaradnak a megrendelések. A spárga exportorientált magyar kertészeti termék, évente a termés 70-80 százaléka megy külföldre, fő piaca Németország és Svájc. A járvány ellehetetlenítette az idei export indítását, a megrendelések elmaradtak, és kezdeti szállítmányozási problémák is megjelentek.