Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…

Jóval kevesebb zöldség terem az országban, mint tavaly

A tavalyihoz képest idén 6,4 százalékkal csökken a magyarországi zöldségtermő terület, ennek ellenére ez nem jelent drasztikus változást. Nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók, viszont a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a görögdinnyéé 10,7 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 és a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb a tavalyinál. […]

Tovább…

Titokban marad a növényvédőszer-hamisítás, alig tudnak róla a vásárlók

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele, mintegy 40 százalék tud egyáltalán az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás létezéséről. Ez derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kutatásából. A szervezet 500 fős online felmérése a fogyasztók zöldség-gyümölcs vásárlási szokásaira és preferenciáira volt kíváncsi. A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük. Eszerint a felmérés azt mutatta, hogy a férfiak 45 százaléka, a nőknek valamivel több mint egyharmada hallott a növényvédőszer-hamisításról. A friss terményeket és alapanyagokat leggyakrabban piacon beszerző fogyasztók körében 55, a zöldségesnél vásárlóknál 43, a hiper- és szupermarketekben vásárlóknál pedig már csak 36 százalék hallott erről a jelenségről. Különösen fontosnak tartjuk, hogy […]

Tovább…

Óriásit drágultak a zöldségek, és az árak májusig biztosan magasak maradnak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése alapján soha nem volt olyan meleg Magyarországon, mint 2018-ban. Emiatt drágultak a zöldségek, amelyek csak akkor csökkenhetnek majd, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás. Tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett Magyarország. […]

Tovább…

Eközben a zöldségpiac júliusban

Legutóbb június végén összegezte a zöldségtermelés helyzetét a FruitVeb, most pedig azokat a termelésre ható tényezőket tekintette át, amelyek júliusban jelentősen befolyásolták ágazat munkáját. Az időjárás az elmúlt évekhez képest átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami kedvezően hatott a növények fejlődésére. Rossz volt viszont, hogy július közepén az éjszakai hőmérséklet helyenként túl alacsony volt, így az ekkor virágzó növények kötődése (pl.: görögdinnye 2-3. közű termése) nem volt megfelelő. […]

Tovább…

Jön az Asia Fruit Logistica: hatalmas zöldség- és gyümölcs szakmai kiállítást rendeznek

Nemzetközi gyümölcs- és zöldségvásár lesz Hongkongban 2018. szeptember 5-7-ig. A kiállítás a teljes ázsiai régióban megtalálható friss termékekre és a szektorra épülő szolgáltatásokat viszi el az Asia Fruit Logistica rendezvényre. A számos szakmai érdekességen és újdonságon kívül a szervezők workshopokkal is várják a látogatókat a logisztika a technológia és a marketing területén. […]

Tovább…

Eljött az idő, amikortól a hazai kiszorítja az importot

A kora tavaszi zord időjárás nem érintette rosszul a zöldséghajtatást, így áprilistól már elérhető a korai magyar zöldségek teljes választéka. A külföldről behozott termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felül is múlják az importot. A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett igények alapján a zöldséghajtatás további fejlődése várható, ami a korszerű technológiák miatt nem csak a hozamokat és a minőséget javítja, de akár egy-egy hónappal meg is hosszabbíthatja a magyar termékek szezonját. […]

Tovább…