Zöldség és bor a piacokon – nagy a szórás az árváltozásokban

Az import paradicsom ára 32 százalékkal, a barna héjú vöröshagyma ára 29 százalékkal, a cukkini ára 20 százalékkal, a tölteni való paprika ára 17 százalékkal, a burgonya ára 13 százalékkal, a lilahagyma ára 9 százalékkal, a padlizsán ára 3 százalékkal emelkedett, míg a fokhagyma ára 5 százalékkal csökkent 2022 1–15. hetében az előző év azonos időszakához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 15. héten a belpiaci, tárolási fejes káposzta 165, a kelkáposzta leggyakrabban 245 forint/kilogramm áron került a kínálatba, az előbbi 22 százalékkal meghaladta a tavalyi azonos heti árát, az utóbbi 6 százalékkal alatta maradt annak.

Az import termékek domináltak karfiolból, fokhagymából, padlizsánból, cukkiniből
Az import termékek domináltak karfiolból, fokhagymából, padlizsánból, cukkiniből (Fotó: Pixabay)

Ugyanebből a két káposztaféleségből hazai primőráru is jelen volt a piacon: a fejes káposzta 460, a kelkáposzta 600 forint/kilogramm áron. A kínai kelből csak a primőr változat szerepelt a felhozatalban, 290 forint/kilogrammos ára 3 százalékkal csökkent az 52 héttel korábbihoz képest.

Kígyóuborka: jelentős emelkedés

A belföldi termesztésű kígyóuborka 700 forint/kilogrammos ára jelentősen emelkedett az előző év ugyanezen hetének 450 forint/kilogrammos árához viszonyítva, valamint az apró méretű (6–9 cm-es kategóriájú) berakó uborkát is magasabb (+37 százalék) áron, kilogrammonként 1200 forintért értékesítették.

A belpiaci spenót az egy évvel korábbinál 3 százalékkal alacsonyabb, leggyakorabban 680 forint/kilogramm, míg a sóska 4 százalékkal magasabb, 725 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban.

A Spanyolországból behozott fokhagyma 1125 forint/kilogrammos ára csökkent a 2021. 15. hetivel összehasonlítva, amely 1300 forint/kilogramm volt. A magyar tormagyökér a Budapesti Nagybani Piacon a vizsgált héten 1150 forint/kilogramm heti átlagáron került a választékba, ami 15 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ugyanennek a zöldségnek a termelői ára a Szegedi Nagybani Piacon 750, a hazai termesztési központokhoz közelebb eső Debreceni Nagybani Piacon pedig 550 forint/kilogramm volt a 15. héten.

Import zöldségfélék a Budapesti Nagybani Piac kínálatában

Az import zöldségfélék nagykereskedelmi ára – néhány kivételtől (kaliforniai paprika, kelkáposzta, fokhagyma, karfiol) eltekintve – emelkedett 2022 első 15 hetében az előző év azonos időszakához képest. A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata.

Az import termékek domináltak karfiolból, fokhagymából, padlizsánból, cukkiniből. Az olaszországi karfiol nagykereskedelmi ára nem változott 2022 1–15. hetében az előző év azonos időszakához képest, a magyarországi tárolási karfiol februártól nem szerepel a kínálatban.

A spanyolországi kilogrammos kiszerelésű fokhagyma ára 5 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A spanyolországi padlizsán ára 3 százalékkal, a cukkinié 20 százalékkal emelkedett. A Budapesti Nagybani Piacon néhány zöldségféle esetében a belföldi és a külpiaci termékek versenyeznek egymással. Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (burgonya, tölteni való paprika), másokat alacsonyabb (gömb- és fürtös paradicsom, vöröshagyma) áron kínáltak a megfigyelt időszakban.

Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (burgonya, tölteni való paprika), másokat alacsonyabb (gömb- és fürtös paradicsom, vöröshagyma) áron kínáltak a megfigyelt időszakban
Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (burgonya, tölteni való paprika), másokat alacsonyabb (gömb- és fürtös paradicsom, vöröshagyma) áron kínáltak a megfigyelt időszakban (Fotó: Pixabay)

A franciaországi (tisztított, mosott) burgonya nagykereskedelmi ára 13 százalékkal 197 forint/kilogrammra emelkedett 2022 1–15. hetében az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel egy időben a belföldi burgonya (Chérie és újburgonya nélkül) termelői ára is emelkedett, 35 százalékkal 157 forint/kilogrammra.

Drága a tölteni való paprika is

Az import (törökországi, spanyolországi, görögországi, marokkói) tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 17 százalékkal 1126 forint/kilogrammra, a belföldi termék termelői ára 13 százalékkal 1021 forint/kilogrammra emelkedett 2022 1–15. hetében.

Az olaszországi, spanyolországi és törökországi gömb típusú paradicsom nagykereskedelmi ára 32 százalékkal 818 forint/kilogrammra, a hazai termék ára 23 százalékkal 1027 forint/kilogrammra nőtt 2022 1–15. hetében. Az import (olaszországi, spanyolországi, törökországi) fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára 32 százalékkal 926 forint/kilogrammra, a belföldi termelői ára pedig 9 százalékkal 1220 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Az ausztriai és hollandiai vöröshagyma nagykereskedelmi ára (barna héjú: +29 százalék, 132 forint/kilogramm, a lila héjú: +9 százalék, 255 forint/kilogramm) 2022 1–15. hetében magasabb volt az előző évinél. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 20 százalékkal 147 forint/kilogrammra emelkedett, míg a lila héjú ára nem változott, 250 forint/kilogramm maradt a megfigyelt időszakban.

Korán érett a hazai kaliforniai paprika

A spanyolországi kaliforniai paprika mellett a belföldi kaliforniai paprika idén lényegesen korábban, már február végén (a múlt évben április közepén) megjelent a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, az import termék ára (1140 forint/kilogramm) elmaradt a belföldihez (1269 forint/kilogramm) képest a 2022. 9–15. héten.

A kígyóuborkából az év első hónapjaiban az import uralja piacot. A spanyolországi termékek ára 9 százalékkal emelkedett 2022 1–10. hetében, a 11. héttől csak a belföldi primőr kígyóuborka van jelen a felhozatalban.

A hollandiai fehér fejes káposztát a 15. héten 180 forint/kilogramm áron kínálták, a hazainál magasabb áron: a belföldi szabadföldit (+22 százalék) 165 forint/kilogramm áron lehetett megvásárolni, a primőrt pedig 460 forint/kilogrammos áron.

Borpiaci jelentés

Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése alapján a 2021/2022. gazdasági évben az unió bortermelése 155 millió hektoliter körül alakulhat. Az Európai Unió egy főre eső borfogyasztása előreláthatóan 22,7 liter lesz. Az unió borexportja a 2021/2022. évi szezonban várhatóan 6 százalékkal 34 millió hektoliterre nő, míg az import 1 százalékkal csökkenhet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 5,3 százalékkal 24,4 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2022. január–március között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 4 százalékkal 21,4 ezer forint/hektoliterre emelkedett, a vörös- és rozéboroké 27,4 ezer forint/hektoliter volt (+6 százalék).

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára csaknem 2 százalékkal 24,1 ezer forintra emelkedett hektoliterenként
Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára csaknem 2 százalékkal 24,1 ezer forintra emelkedett hektoliterenként (Fotó: Pixabay)

Minimális árnövekedések

A belföldön termelt és külföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 2 százalékkal 26,5 ezer forint/hektoliterre csökkent 2022 első három hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára csaknem 2 százalékkal 24,1 ezer forintra emelkedett hektoliterenként.

A földrajzi jelzéssel ellátott, oltalom alatt álló vörös- és rozéborok 18 százalékkal alacsonyabb áron, hektoliterenként 23,1 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban.

Az eredetmegjelöléssel ellátott, oltalom alatt álló borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára csaknem 21 százalékkal 112,6 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2022. január–március között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös és rozéborok közül az egri borok belföldi értékesítési átlagára 3 százalékkal 46,9 ezer forint/hektoliterre, a villányi boroké hozzávetőleg 7 százalékkal 71,9 ezer forint/hektoliterre emelkedett a vizsgált időszakban.

A belföldön termelt és külföldön értékesített oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 17 százalékkal 70,4 ezer forint/hektoliterre nőtt 2022 első három hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok átlagára 5 százalékkal 49,3 ezer forintra mérséklődött hektoliterenként.

Mennyiségben 23 százalékkal, értékben 6 százalékkal nőtt a borkülkereskedelmi egyenleg

A KSH adatai szerint Magyarország borkülkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2022 januárjában, mennyiségben 23 százalékkal, értékben 6 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva. A borexport volumenben megközelítően 24 százalékkal 78,3 ezer hektoliterre, értékben 10 százalékkal 2,5 milliárd forintra mérséklődött.

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (csaknem 70 százalék) a lédig borok tették ki, amelyek exportja 31 százalékkal közel 54,5 ezer hektoliterre bővült a vizsgált időszakban. A palackos borok kiszállítása 9 százalékkal 23,8 ezer hektoliterre nőtt, míg a kivitel értéke mintegy 23 százalékkal 1,6 milliárd forintra emelkedett.

Külföldön a magyar fehérborok a keresettebbek

A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 82 százalékát tették ki 2022 januárjában. A KSH adatai szerint Magyarország borimportja 2022 első hónapjában 37 százalékkal 5,6 ezer hektoliterre nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és csaknem teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 46 százalékkal 0,3 milliárd forintra emelkedett a vizsgált időszakban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi zöldségek brutt... A Kecskemét Nagybani piacon a szabadföldi Desire burgonya ára csökkent 10 százalékkal, a 22. héten 100 forintba került kilója. A Condor szabadföldi b...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...